020 3055 800

Wenkbrauwcorrectie – de ingreep –

Het eerste consult
De plastisch chirurg bekijkt of u een geschikte kandidaat bent voor een wenkbrauwlift of een wenkbrauwsuspensie en bespreekt uw wensen. Dit is van belang om met u te bepalen of aan uw wensen kan worden voldaan. De chirurg vertelt u over de operatierisico’s en eventuele mogelijke complicaties. Voordat u geopereerd wordt, moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij ons. Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Dit geldt met name voor medicijnen die de bloedstolling remmen, zoals Aspirine, Sintrom en Marcoumar. Als pijnstiller kunt u vóór en na de operatie Paracetamol gebruiken.

Voorbereiding
De ingreep vindt in dagbehandeling plaatst. Zorg er voor dat iemand u ophaalt na de ingreep, u mag namelijk niet zonder begeleiding naar huis. Het is verstandig dat u ervoor zorgt dat u vóór de operatie in een goede conditie verkeerd. Voor de beste wondgenezing adviseren wij u, als u rookt, drie weken voor de ingreep te stoppen. Dit omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt. Om de zwelling en bloeduitstorting te verminderen raden wij u aan om twee weken voor de operatie te beginnen met Arnica D6 druppels. Ook raden wij u aan om vitamine C 1000 mg per dag te gebruiken.

De ingreep

Wenkbrauwsuspensie
In het geval van hangende bovenoogleden zit de basis van het probleem vaak ook in de wenkbrauwen die gaan zakken, met name aan de buitenkanten van de wenkbrauwen. Daarnaast kan er ook een teveel aan uitgerekte bovenooglid huid bestaan. Dus bij een afdoende ingreep moet je zowel iets aan de bovenoogleden doen als aan de uitzakkende wenkbrauwen. Dit kan door een ooglidcorrectie in combinatie met een wenkbrauwsuspensie uit te voeren. Bij een wenkbrauwsuspensie wordt middels de snede die gemaakt wordt in het bovenooglid, de buitenste hoek van de wenkbrauw vastgezet op het wenkbrauwbot met een hechting. Een wenkbrauwsuspensie is een redelijk eenvoudige ingreep en vindt plaats onder lokale verdoving. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten (in combinatie met de ooglidcorrectie) en vindt plaats in dagbehandeling.

Wenkbrauwlift
Bij een wenkbrauwlift maakt de plastisch chirurg kleine incisies boven de wenkbrauwen, in de huidplooien. Op deze wijze snijdt de plastisch chirurg het huidoverschot weg en worden de wenkbrauwen opgetrokken en vastgezet met een oplosbare hechting. Deze ingreep is geschikt voor mensen die al wat diepere huidplooien boven de wenkbrauwen hebben. In deze huidplooien komt namelijk het litteken. Bij mensen die deze diepere huidplooien niet hebben, zal het litteken te veel opvallen en is deze ingreep dus niet geschikt. Hiervoor is een endoscopische voorhoofdslift beter geschikt.

Een wenkbrauwlift wordt vaak gecombineerd met een correctie van de oogleden. De wenkbrauwlift duurt ongeveer 45 minuten en vindt plaats onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling.

Na de ingreep
Een paar uur na de ingreep mag u weer naar huis. De klachten kunnen zijn: zwelling van de wenkbrauwen en oogleden, pijnlijke wenkbrauwen, bloeduitstorting, hoofdpijn. De zwellingen verdwijnen na ongeveer twee tot zes weken. De wenkbrauwen kunnen wel nog enige tijd gevoelig blijven. Wij adviseren u om thuis het geopereerde gebied de eerste dagen te koelen met coolpacks die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Als pijnstilling kunt u paracetamol nemen. U mag uw gezicht wassen en u mag douchen. De pleisters blijven meestal goed zitten en drogen gewoon op. Lichamelijke inspanning en sport vermijdt u gedurende de eerste week, net zoals zware dingen tillen en bukken. Ook mag u 2 weken geen crème en make-up dragen op het operatiegebied. Als uw oogleden ook gecorrigeerd zijn, mag u 2 weken geen lenzen dragen.

De littekens die ontstaan na de ingreep kunnen er in de eerste tijd wat vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens met sunblock bedekt houden in de eerste maanden.

Tijdens het eerste controlebezoek worden de pleisters en eventuele hechtingen verwijderd. Om het uiteindelijke resultaat van de operatie te kunnen beoordelen, komt u 6 weken later nog eens op het spreekuur. Na drie maanden komt u terug voor de eindcontrole. Er worden dan opnieuw foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. De voor en na foto’s, en dus het resultaat van de operatie kan zo goed bekeken en vergeleken worden.

Complicaties
Bij elke operatie bestaat er een kans op een infectie die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Er kan een nabloeding ontstaan en er kan een ongunstige reactie tegen de verdoving optreden. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Er kan asymmetrie ontstaan en er kan een langdurige gevoeligheid van het operatiegebied en de littekens ontstaan. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. In zeldzame gevallen ontstaat er vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, bij toenemende pijn of bij een nabloeding, of een verstoorde wondgenezing, neemt u contact op met ons centrum.

Resultaat
Het effect van een wenkbrauwcorrectie is van lange duur, maar uiteraard is de veroudering van de huid en de verzakking van de weefsels van het gelaat niet te stoppen. Na een wenkbrauwcorrectie houdt u een voorsprong op het verouderingsproces (ongeveer tien jaar).

Vergoeding
Als er een medische indicatie bestaat vragen wij een vergoeding aan bij uw verzekeraar. Of uw verzekeraar deze ingreep vergoed, kunt u nagaan bij uw verzekeraar. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn voor eigen rekening.