020 3055 800

Vulvacorrecties: geen taboe meer

Vulvacorrecties, met name correcties aan de vagina en labia, zijn de laatste jaren uit de taboesfeer. Door de aandacht die media aan dit onderwerp hebben besteed durven vrouwen hun problemen omtrent de vulva bespreekbaar te maken. Toch blijft het voor veel vrouwen moeilijk om hun klachten met de huisarts te bespreken. Begrip is belangrijk daar de anatomische variaties niet altijd overeen komen met de vermeende klachten. Patiënten kunnen altijd worden doorverwezen voor een consult bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Ingrepen aan de vagina worden echter weinig vergoed. Stelregel is dat de labia minora minimaal 4 cm buiten de labia major reiken om voor de vergoeding in aanmerking te komen.

Er worden twee technieken toegepast bij het verkleinen van schaamlippen: de snip en de wig. Bij de snip, de meest toegepaste techniek, worden uitstulpingen op gelijke hoogte weggesneden. Bij de wig wordt er een wigresectie uitgevoerd. Deze methode geeft het meest natuurlijke resultaat, maar heeft ook de grootste kans op wonddehescentie.

Door de locatie van de ingreep is er veel kans op loslaten van de hechtingen waardoor er wonddehescentie ontstaat. De wonden helen zonder chirurgische ingrepen en met minimale nazorg (spoelen van de wond). Zwelling van het genitalia komt vaak voor en kan verholpen worden met wat tegendruk.

Het volledige herstelproces neemt 3 tot 4 weken in beslag en loopt op tot drie maanden. Fietsen is pijnlijk, strakke kleding dragen bij het sporten is lastig en zitten is moeilijk. Aangeraden wordt onderuitgezakt te zitten.