020 3055 800

Voorhoofdslift -de operatie-

Het eerste consult
Tijdens deze afspraak bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een endoscopische voorhoofdslift of een traditionele voorhoofdslift. De plastisch chirurg bespreekt met u uw wensen en of deze realistisch zijn. Uiteraard informeert hij u ook over operatierisico’s en mogelijke complicaties.

Voorbereiding
Voordat u geopereerd wordt, moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij uw plastisch chirurg. Als u medicijnen gebruikt, geeft de arts aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Zorg ook dat u vóór de operatie in goede conditie verkeerd. Als u rookt raden wij u aan drie weken voor de ingreep te stoppen. Dit, omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt.
Om de zwelling en bloeduitstorting te verminderen adviseren wij om twee weken voor de operatie te beginnen met Arnica D6 druppels (driemaal daags twintig druppels). Hiermee gaat u door tot een week na de operatie. Gedurende deze tijd kunt u beter geen koffie, thee en pepermunt nuttigen, omdat dit de werking van Arnica vermindert. Daarnaast raden wij u aan om vitamine C, 1000 mg per dag te gebruiken.

De ingreep

Endoscopische voorhoofdslift
Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt het te veel aan huid van het voorhoofd weggewerkt naar het achterhoofd. De plastisch chirurg maakt enkele kleine sneetjes in de behaarde hoofdhuid en maakt het botvlies los, snijdt deze in onder het niveau van de wenkbrauwen en aan de zijkanten en lift dit geheel als een ‘u’ naar het achterhoofd. De ingreep wordt verricht met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een klein buisje met licht, camera en vergrootglas. Op deze manier kan de plastisch chirurg heel secuur het botvlies onder de spieren van het voorhoofd losmaken en de gevoelszenuwen sparen.

Zodra de plastisch chirurg het botvlies aantrekt, gaan de wenkbrauwen mee omhoog en worden ze op een natuurlijke, goede hoogte weer vastgezet. Het botvlies moet weer vastgroeien voor een definitief resultaat. Om dit vast te zetten, gebruikt de specialist hechtingen die hij door een oplosbaar schroefje haalt, of door twee botgaatjes.

De littekens bestaan uit een aantal kleine sneetjes van een centimeter in de haargrens. Twee ter hoogte van de slaap, twee aan beide zijden en één in het midden van het voorhoofd. De haren hoeven hiervoor niet te worden afgeschoren. Het overschot aan huid wordt met een endoscopische voorhoofdslift niet weggesneden, maar wordt naar achteren geschoven over de behaarde hoofdhuid en dit trekt dan na enkele weken vanzelf weg. De haargrens kan door deze methode ongeveer twee tot drie centimeter naar achteren verschuiven. Het voorhoofd wordt dus wat hoger of langer en daarom is deze methode vooral geschikt voor patiënten met een korter voorhoofd. De ingreep kan ook toegepast worden bij kalende mensen omdat de littekentjes zo klein zijn. Naast dat de wenkbrauwen weer op de juiste hoogte komen, wordt de huid van het voorhoofd door deze methode weer strakker en gladder. De endoscopische wenkbrauwlift duurt ongeveer één tot twee uur en vindt plaats in dagbehandeling, onder algehele narcose.

Traditionele voorhoofdslift
Bij een traditionele voorhoofdslift wordt de huid van het voorhoofd en de wenkbrauwen gelift afzonderlijk van de voorhoofdsspier. In dit geval wordt er wél overtollig huid door de plastisch chirurg verwijderd, waardoor het voorhoofd gelijk blijft of korter wordt. Deze methode is dus geschikt voor mensen met een wat langer of hoger voorhoofd. Bij deze methode ontstaat echter wel een groter litteken in het behaarde gedeelte van het voorhoofd. Dit litteken is niet zichtbaar omdat het haar er overheen valt. Maar voor kalende mensen is deze methode dus niet zo geschikt. De traditionele wenkbrauwlift duurt ongeveer één tot twee uur en vindt plaats in dagbehandeling, onder algehele narcose.

Na de ingreep
Bij de voorhoofdslift worden, indien nodig, drains in de wond achtergelaten die verbonden zijn met vacuüm flesjes zodat bloed en weefselvocht kunnen worden afgevoerd. Direct na de ingreep kan het gezicht flink gezwollen zijn en ziet u er nog niet fraai uit. Zodra u naar huis gaat, worden de drains verwijderd en het verband verschoond. U krijgt een recept voor pijnstilling mee van de verpleegkundige, daarnaast kunt u ook Paracetamol gebruiken. Wij adviseren om thuis het geopereerde gebied de eerste dagen te koelen met een coolpack, verkrijgbaar bij de apotheek. De pijn en zwelling gaat u daarmee tegen.

De klachten na de ingreep kunnen zijn: hoofdpijn, zwelling van het voorhoofd, de wenkbrauwen en oogleden, pijnlijk of zeer gevoelig voorhoofd en wenkbrauwen, bloeduitstorting. De huid van het voorhoofd, de wenkbrauwen, het littekengebied en soms ook het achterhoofd kan enige tijd gevoelloos of doof aanvoelen. Dit trekt langzaam weg.

Het verband moet u iedere dag verschonen. U mag douchen en uw haar wassen. Als er geen bloed meer in het verband zit mag u het verband weglaten. De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid en als er oplosbare schroefjes zijn gebruikt voelt u deze ook. De zwellingen verdwijnen na ongeveer vier tot acht weken. Na de operatie moet u twee weken rust houden, daarna mag u weer licht werk verrichten. Lichamelijke inspanning en sport vermijdt u gedurende de eerste zes weken, net zoals zware dingen tillen en bukken. Ook mag u 2 weken geen crème en make-up dragen op het operatiegebied. Indien ook de oogleden gecorrigeerd zijn, mag u 2 weken geen lenzen dragen.

Tijdens het eerste controlebezoek, na een week, worden de pleisters en eventuele hechtingen verwijderd. Om het uiteindelijke resultaat van de operatie te kunnen beoordelen, komt u 6 weken later nog eens op het spreekuur. Zo nodig komt u na drie maanden terug voor de eindcontrole. Er worden dan opnieuw foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. De voor en na foto’s, en dus het resultaat van de operatie kan zo goed bekeken en vergeleken worden.

Resultaat
Het effect van een voorhoofdcorrectie is van lange duur, maar uiteraard is de veroudering van de huid en de verzakking van de weefsels van het gelaat niet te stoppen. Na een voorhoofdcorrectie houdt u wel een voorsprong op het verouderingsproces (ongeveer tien jaar). Het uiteindelijke resultaat van een voorhoofdcorrectie is na ongeveer zes weken te beoordelen. Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar kan nooit voor 100% gegarandeerd worden.

Complicaties
Bij elke operatie bestaat er een kans op een infectie die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Er kan een nabloeding optreden en er kan een ongunstige reactie tegen de verdoving ontstaan. Ook kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Er kan asymmetrie ontstaan en er kan een langdurige gevoeligheid van het operatiegebied en de littekens ontstaan. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. In zeldzame gevallen ontstaat er vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, bij toenemende pijn of bij een nabloeding, of een verstoorde wondgenezing, neemt u meteen contact met ons op.

Vergoeding/kosten
Of uw verzekeraar deze ingreep vergoed, kunt u nagaan bij uw verzekeraar. Als er een medische indicatie bestaat wordt er een vergoeding gevraagd bij uw verzekeraar. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn voor eigen rekening. De consulenten maken graag een prijsopgave voor u.