020 3055 800

Voor, tijdens en na de operatie onder algehele narcose

Binnenkort ondergaat u een operatie onder algehele verdoving en het is belangrijk dat u goed voorbereid bent. Lees hoe u zich op uw operatie moet voorbereiden en wat u precies kunt verwachten. Als u daarna nog vragen heeft, stel die dan gerust aan de anesthesioloog of de verpleegkundige.

Voorafgaand aan de operatie
Met name voor uw algehele verdoving is het belangrijk dat u de operatiedag uitgerust en ontspannen tegemoet gaat. Vraag uw huisarts eventueel om een slaaptablet, als u moeite heeft met slapen.
Rook zo min mogelijk in de weken voorafgaand aan uw operatie, maar zeker vanaf één dag daarvoor. Roken beïnvloedt de wondgenezing en kan een nadelige invloed hebben op de anesthesie.
Verder is het belangrijk dat u zorgt voor een begeleider. De behandeling kan uw functioneren zodanig beïnvloeden, dat zelfstandig naar huis reizen – of dat nu met de auto, de fiets of het openbaar vervoer – onverantwoord is; Als u medicijnen gebruikt, vertel dat dan aan uw behandelend specialist en/of de anesthesioloog. Het kan zijn dat u het gebruik ervan tijdelijk moet staken. Dit geldt vooral voor bloed-verdunners (antistollingsmedicijnen).
Tot slot: zorg dat een volwassen persoon tijdens de nacht na uw operatie bij u thuis is.

Op de dag van uw operatie
Voor een goed verloop van de operatie dient u zich aan de volgende regels te houden:

 • draag geen piercings in het te behandelen gebied
 • draag geen tongpiercing tijdens de anesthesie
 • gebruik geen make-up/bodylotion (ook niet een beetje)
 • draag geen sieraden
 • verwijder nagellak en/of acrylnagels

Wat u meeneemt naar de kliniek

 • ruimzittende kleding
 • het telefoonnummer van de persoon die u komt ophalen: deze dient op ieder moment beschikbaar en bereikbaar te zijn

Indien van toepassing:

 • apparatuur om uw bloedsuiker te bepalen + insulinespuit
 • contactlenzenbenodigdheden of brillenkoker
 • een sportbeha (in geval van een borstoperatie)

U moet nuchter zijn
Nuchter zijn is heel belangrijk. Hiermee voorkomt u misselijkheid en/of braken tijdens en na de operatie. Tot 6 uur voor uw operatie mag u eten. Vermijdt echter melkproducten zoals yoghurt, kwark, etc. Ook al te vette producten zoals (gebakken) eieren moet u vermijden. Tot 2 uur voor uw operatie is het toegestaan heldere vloeistoffen te drinken (alleen water en/of thee, niet anders!).

Wanneer wij u verwachten
De dag vóór de operatie belt u de OK-planning en hoort u hoe laat u aanwezig moet zijn. Zorg dat u op het afgesproken tijdstip in het centrum aanwezig bent. Zodra u zich heeft gemeld bij de receptie, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer op de begane grond. De medewerker meldt u aan en zal u begeleiden naar het operatiekamercomplex. Op deze afdeling wordt u ontvangen door de verpleegkundige die tijdens uw verblijf op de uitslaapkamer verantwoordelijk voor u is. Op dat moment neemt u afscheid van uw begeleider(s). De verpleegkundige zorgt er voor dat u zowel de chirurg als de anesthesioloog spreekt voordat u geopereerd wordt. U kunt nog eventuele vragen aan hen voorleggen.

Na de operatie

Verblijf op de uitslaapkamer
Na uw operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer, waar een verpleegkundige u aansluit op de
monitor. Gedurende enige tijd houden wij uw bloeddruk, ademhaling en hartslag in de gaten. Tevens
worden uw operatiewonden gecontroleerd. U kunt al snel iets eten en drinken. Soms is het nodig dat
er drains in het wondgebied achterblijven. Dit heeft de chirurg met u besproken.

Pijnbestrijding
De medicijnen die u na de operatie krijgt, moeten worden ingenomen zoals aangegeven. Het is van
belang deze tabletten op de voorgeschreven tijden in te nemen, zelfs als de pijn meevalt. Dit is een beproefde basis voor een goede pijnbestrijding. Heeft u desondanks toch pijn, geef dat dan aan.

Voorbereiding tot vertrek naar huis
Voordat u naar huis mag, moet u aan een aantal voorwaarden hebben voldaan:

 • u heeft gegeten en gedronken
 • u heeft geplast
 • de pijn is dragelij
 • de drains zijn verwijderd

Indien u blijft overnachten kunt u bezoek ontvangen tussen 19.30 en 20.00 uur (maximaal 2 personen). Eten is uiteraard inbegrepen en u kunt kiezen uit een menu. Wij verwachten dat u de volgende ochtend opgehaald wordt tussen 07.00 – 8.30 uur.

Eenmaal thuis
U gaat naar huis met informatie over de verzorging van het wondgebied. Bovendien krijgt u een datum en tijdstip voor de vervolgafspraak. Doe het de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Bedien geen machines en bestuur geen auto, neem geen belangrijke beslissingen en eet en drink bij voorkeur licht
verteerbare voedingsmiddelen. Het is mogelijk dat u zich na de operatie een korte tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenissen rondom de operatie. Uw lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen en heeft daar tijd voor nodig.