Spataderen kunnen zowel cosmetisch als lichamelijk een belemmering vormen. Welke reden u ook heeft: het laten behandelen of het laten onderzoeken van een spatader kan nooit kwaad.
”Spataderen zijn tegenwoordig vrij gemakkelijk te behandelen,” vertelt dr. C. van Vlijmen, spataderchirurg bij Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Haar expertise ligt bij de endoveneuze behandeling van spataderen. “Voor zowel de eenvoudige ingrepen als de operatieve behandelingen geldt dat de behandelingen niet langer dan een uur duren en dat u binnen een dag uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten.” In een gesprek met de arts komen we meer te weten over spataderen en de mogelijke behandelingen bij Jan van Goyen.
Hoe ontstaan spataderen?
Van Vlijmen: “Het hart pompt het bloed via de bloedvaten door het menselijk lichaam. Door de pompfunctie stroomt het bloed weer omhoog. Om ervoor te zorgen dat het bloed omhoog gaat en niet terugstroomt in het been zijn er kleppen. Wanneer deze kleppen niet meer goed afsluiten stroomt het bloed weer terug in het been, waardoor er spataderen ontstaan.”
“Zowel mét als zonder een verwijzing van de huisarts kunt u bij Jan van Goyen terecht”
“Het kan zijn dat mensen weinig tot geen last ervaren van een spatader. Toch kan het geen kwaad om naar een spatader te laten kijken en deze eventueel te laten behandelen. Op lange termijn kunnen spataderen een voorteken zijn van problemen als aderontstekingen en trombose. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt als er geen klachten zijn van de spataderen, raden wij toch aan om er in ieder geval naar te laten kijken.”
Wanneer is een spataderbehandeling verzekerd en wanneer niet?
“Bij Jan van Goyen kunnen mensen zowel met als zonder een verwijzing van de huisarts terecht voor een behandeling van spataderen.
Wanneer iemand wordt doorverwezen door een huisarts zal de fleboloog beoordelen of de behandeling onder de verzekerde of onverzekerde zorg valt. Dit is dus afhankelijk van de situatie. De verwijzing naar Jan van Goyen kan via ZorgDomein, een partij die de lijnen tussen zorgverleners bevordert. Wanneer iemand in het voorafgaande jaar vaker bij ons behandeld is aan een spatader, is het mogelijk om direct een afspraak te maken voor een herhaling van de behandeling. Daarvoor is in de meeste gevallen namelijk geen uitgebreid onderzoek meer nodig.
Indien iemand om cosmetische redenen graag behandeld wil worden aan zijn of haar spataderen kan diegene direct, zonder een verwijsbrief, bij ons terecht.”
Wat kan men bij Jan van Goyen verwachten?
“Bij het eerste bezoek worden eerst de klachten en risicofactoren besproken met de patiënt. Daarbij wordt het been waar het om gaat bekeken, om een beeld te krijgen in welke stadium de aderen van het been verkeren. Vervolgens maken we een echo duplex. Met deze echo krijgen we een gedetailleerder beeld van waar de spataderen zich precies bevinden en wat de aard van het probleem is. Op die manier kunnen we beoordelen welke behandeling er in dat geval nodig is.”
Wat heeft bij uw patiënten de voorkeur: inspuiting of een chirurgische ingreep?
“Dat is compleet afhankelijk van de spatader. Er zijn verschillende behandelingsmethoden. Zo kunnen sommige spataderen direct door een fleboloog behandeld worden, maar er kan ook een chirurgische ingreep nodig zijn. Voor beide behandelingen is het niet nodig om nuchter te zijn. De hersteltijd door de nieuwe ontwikkelingen is velen malen korter. In principe kan iemand na 24 uur zijn dagelijkse activiteiten hervatten. Daarnaast krijgen we veel vragen van mensen over de duur van het dragen van kousen na de behandeling. Ook dat valt heel erg mee. Bij een inspuitingbehandeling is het advies om ongeveer een week een kous te dragen, bij de operatieve behandeling over het algemeen slechts 24 uur. “
Hoe moet ik een behandeling met inspuitingen voor me zien?
“Sommige spataderen kunnen direct door de fleboloog behandeld worden, door middel van een inspuiting. De fleboloog gebruikt hiervoor een vloeistof of een schuimoplossing (foam). Het is een vrij eenvoudige behandeling met een zeer korte hersteltijd. We zien dan ook veel mensen om cosmetische redenen terugkomen voor deze behandeling, wanneer er bijvoorbeeld nieuwe spataderen zijn ontstaan.”
En een operatieve behandeling, is dat een zware ingreep?
“Dat klinkt heftiger dan dat het is. Wanneer de oorzaken van de spatader iets dieper liggen is er meestal een operatieve behandeling nodig. De chirurgische behandelingen worden endoveneuze behandelingen genoemd. De chirurg beoordeelt de situatie en kijkt wat nodig is. Daarbij kiezen we tussen een laserbehandeling of vnusbehandeling, waarbij bij de laatste gebruik wordt gemaakt van radiogolven. Bij beide behandelingen wordt de spatader van binnenuit als het ware dichtgesmolten.
Goed om te weten is dat de ingreep plaatsvindt onder lokale verdoving. Ook bij de chirurgische ingreep hoeft de patiënt niet nuchter te zijn. Van binnenkomst tot na de behandeling duurt bij elkaar gemiddeld een uur. Door de nieuwste technieken hoeft er slechts een klein prikgaatje te worden gemaakt. Hierdoor is de hersteltijd in vergelijking met de verouderde technieken velen malen korter en is de kans op complicaties nihil.” De endoveneuze behandeling is ook vaak toepasbaar bij spataderen die na een reeds eerdere chirurgische behandeling opnieuw zijn ontstaan.
“Chirurgische ingreep: u hoeft niet nuchter te zijn en het bezoek neemt in totaal gemiddeld een uur in beslag.”
Jullie werken met een relatief jong team, is dat niet lastig?
“Onze mensen zijn inderdaad jong, maar hebben hun sporen al wel verdiend. Bovendien is ons team heel goed op de hoogte van de nieuwste behandelmethoden. We zien het als onze plicht om continu op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Ook werken sommigen van ons mee aan grote onderzoeken binnen de flebologische geneeskunde.”
Wilt u meer weten over de behandeling van spataderen of heeft u een specifieke vraag die u graag aan dr. C. van Vlijmen of één van onze flebologen wilt stellen? Neem dan gerust contact op met onze afdeling flebologie via:
Telefoon: 020 – 3055811
E-mail: vaatchirurgie@jvg.nl