Nieuws:

Schaamlipcorrectie, plastisch chirurg Marlon Buncamper vertelt

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Marlon Buncamper is sinds 2010 plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Ingrepen waarbij de cliënt het resultaat snel ziet vindt hij leuk om te doen. In dit blog besteden we aandacht aan correcties aan de labia, ook wel schaamlippen.

Wat zijn de meest voorkomende klachten van vrouwen om hun labia te laten corrigeren?
Marlon: “Er zijn twee groepen vrouwen. De eerste groep komt met klachten waarbij ze last hebben van de binnenste schaamlippen. Ze zijn dan zo groot dat dit klachten geeft tijdens gemeenschap, bij het zitten en bij het sporten. De tweede groep wil graag dat hun labia er weer uit ziet als vroeger. Bijvoorbeeld doordat deze verouderd is.”

Wordt deze ingreep vergoed?
“De ingreep wordt vergoed als de binnenste labia meer dan 4 centimeter buiten de buitenste schaamlippen hangen. Dit is af en toe best lastig, omdat iemand waarbij de labia kleiner zijn dan 4 centimeter ook fysieke klachten kan hebben. Toch kunnen wij de behandeling dan niet laten vergoeden. Bij de tweede groep is de behandeling puur esthetisch.“

Hoe vergelijken vrouwen en weten ze wat ze willen?
“Vaak vergelijken ze met wat ze vroeger hadden. Zeker wanneer het aankomt op de venusheuvel. Deze wordt zwaarder naarmate je ouder wordt, waardoor het lijkt of je broek sneller ‘vol zit’. Het ziet er dikker uit in jeans, maar ook tijdens het sporten heeft iedereen strakke, kleine broekjes aan. Ook kijkt men meer naar elkaar, zij het onbewust. Je ziet elkaar bijvoorbeeld in de sauna of onder de douche na het sporten.”

Hoe oud zijn de meeste vrouwen die deze ingreep ondergaan?
“De meeste vrouwen zijn rond de 45 jaar. Ze vinden het er niet meer zo mooi uitzien als daarvoor of hebben er lang over nagedacht en hebben nu besloten er iets aan te laten doen. Ook bij vrouwen die zijn aangekomen veranderen de labia.”

Zijn er vrouwen die hun labia willen laten corrigeren die het eigenlijk niet nodig hebben?
“Ja, er zijn jonge dames die een bepaald beeld hebben van hoe een vagina er uit zou moeten zien, die niet altijd klopt met de werkelijkheid. Ik probeer ze dan duidelijk te maken dat het niet abnormaal is wat zij hebben en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, want ik ga niet zomaar bij iemand opereren. Toch probeer ik er ook echt achter te komen waarom ze een dergelijke behandeling willen ondergaan.”

Wat wordt er nog meer besproken tijdens een eerste gesprek?
“We leggen uit welke verschillende technieken er zijn, elk met zijn voor- en nadelen. En dan kijken we welke techniek het beste bij iemand past. Bij het maken van de keuze wijzen we nog eens extra op de nadelige gevolgen die de ingreep met zich meebrengt.”

Welke zijn dit dan bijvoorbeeld?
“Sommige vrouwen zeggen dat ze minder gevoel hebben, iets wat ik mij wel kan voorstellen, aangezien er een gevoelsuiteinde in de labia zit. En als er teveel vanaf wordt gehaald sluit de vagina niet, met als gevolg dat je meer last kunt hebben van droogheid. Tevens is de clitoris dan bloot en de wrijving die dan ontstaat kan ook onprettig zijn. Het is dus niet zomaar een ingreep. Er zijn wel wat risico’s aan verbonden.”

Hoe ziet het herstelproces van zo’n correctie er uit?
“Het duurt zo’n drie tot vier weken tot de labia zijn hersteld. Zitten is dan onprettig en fietsen gaat ook niet. Het dragen van een strakke broek schuurt ontzettend en als je gaat sporten ‘trekt’ het aan je labia. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. De controleafspraak is meestal na twee weken.”

Kun je voorkomen dat je labia gaat ‘hangen’?
“Nee, er is niets wat je kunt doen. Als je een vaginale bevalling hebt gehad, dan rekken de labia mee. Maar ook als je aankomt of ouder wordt.”

Meer nieuws

Diamanten kwaliteitsstatus voor de zorg van Jan van Goyen

De zorg van Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft het kwaliteitscertificaat DIAMANT van Qualicor Europe behaald. Dat betekent …

Lees meer

Ontmoet onze nieuwe cosmetisch arts: Eda

Vanaf september is cosmetisch arts drs. Eda van den Boogaard – Okatan werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Eda …

Lees meer
spataderen

Spataderen: vraag & antwoord

Meer dan 25% van de bevolking heeft last van spataderen. Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die vaak door de huid heen …

Lees meer

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam