020 3055 800

Schaamlipcorrectie -de operatie-

Het eerste consult
De plastisch chirurg bespreekt met u bij het eerste consult uw klachten, wensen, de operatieve procedure, het beleid voor en na de operatie en mogelijke complicaties. Daarnaast bepaalt chirurg of bij u sprake is van een medische of esthetische indicatie voor een schaamlipcorrectie.

De operatie
De operatie kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder narcose worden uitgevoerd. Met lokale anesthesie krijgt u een aantal injecties in de schaamlippen met een heel dun naaldje zodat uw schaamlippen verdoofd zullen aanvoelen. Met algehele anesthesie slaapt u tijdens de operatie.

De ingreep duurt ongeveer dertig minuten. Tijdens de operatie wordt het overschot van uw schaamlippen weggenomen en worden de bloedvaatjes dichtgebrand. De plastisch chirurg zal het wondgebied hechten met oplosbare hechtingen die u achteraf niet hoeft te laten verwijderen.

Na de operatie
Enkele uren na de operatie mag u ons centrum verlaten onder begeleiding. U mag niet zelf autorijden.
Na de operatie, vooral de eerste 24 uur, kunnen de schaamlippen gezwollen en pijnlijk zijn. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De zwelling vermindert na ongeveer een week. U kunt de zwelling verminderen door het gebruik van icepacks die u na de operatie ieder uur gedurende 5 tot 10 minuten op het wondgebied legt (wel een dunne (thee)doek tussen huid en icepack gebruiken). Zorg dat u het behandelde gebied goed wast met water en daarna goed droog houdt. De eerste week na de operatie kunt u het wondgebied tweemaal daags douchen. De eerste dagen na de operatie kunt u het wondgebied ook spoelen tijdens het plassen.

Na de operatie kunt u gebruikmaken van maandverband. Dit voelt zacht aan en voorkomt vlekken in uw kleding. Ga vooral de eerste week na de operatie niet scheef in een stoel hangen en ook niet op een zogeheten ‘windring’ zitten. Dit leidt tot extra zwelling of irritatie. Als u last heeft van enig bloedverlies, kunt u tien minuten op een kussentje of een opgerold handdoekje zitten. Het bloeden stopt dan vanzelf. Indien u pijnstillers nodig heeft, gebruik dan Paracetamol.

De wondgenezing is een geleidelijk proces. Gedurende enkele weken na de operatie kan nog enige zwelling aanwezig zijn. Het eindresultaat van de schaamlipcorrectie is pas ongeveer zes weken na de operatie zichtbaar. Deze periode heeft een wondgebied nodig voor een optimale genezing. Littekens zijn nauwelijks zichtbaar.

De meeste patiënten kunnen hun normale activiteiten als school en werk een week na de operatie hervatten. Voorkom na de operatie krabben en wrijven aan het wondgebied en voorkom zware inspanningen. Seksueel contact moet u vier tot vijf weken vermijden.

Na de operatie maken we met u een afspraak voor in de eerste week na de ingreep. Het verloop van de wondgenezing wordt dan gecontroleerd. Wanneer u ongewone symptomen heeft of indien u vragen heeft, aarzel dan niet om te bellen.

Complicaties
Complicaties zijn bij deze ingreep uitzonderlijk. Er bestaat echter altijd een kans op complicaties als een infectie, bloedingen of een reactie op de anesthesie. U kunt dit risico vermijden door de instructies van de plastisch chirurg strikt op te volgen.

Ook al wordt de operatie met de grootste zorg en door een ervaren plastisch uitgevoerd, toch kan geen garantie worden gegeven op een goed eindresultaat. Het is altijd mogelijk om in goed overleg met de plastisch chirurg een nacorrectie uit te voeren.

Vergoeding/kosten
Over het algemeen wordt een schaamlipcorrectie niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Alleen bij een medische indicatie zal vergoeding worden aangevraagd. Vraag de consulent om een prijsopgave of kijk direct op onze prijslijst.