Home | Plastische chirurgie | Oorcorrectie

Oorcorrectie

Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, zijn een aangeboren esthetische afwijking van de vorm van het kraakbeenskelet van de oorschelp. De schelp staat bijna haaks op het hoofd. Dit kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig voorkomen. Soms gaat het alleen om de bovenzijde van het oor. Afstaande oren hebben geen functioneel nadeel. Deze esthetische afwijking is operatief redelijk eenvoudig te corrigeren.

Wij opereren geen kinderen onder de 16 jaar, zij kunnen wel terecht bij een algemeen ziekenhuis.

 • Operatief redelijk eenvoudig te corrigeren
 • Behandelplan op basis van uw klachten
 • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
 • Zowel mannelijke als vrouwelijke BIG geregistreerde plastisch chirurgen

Prijzen

Oorcorrectie  Prijs lokale verdoving  Prijs met algehele narcose
Afstaande oren € 2.500,- € 3.000,-
Oorlelcorrectie    
1 oorlel vanaf € 750,-  
Beide oorlellen Vanaf € 950,-  

Het eerste consult

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een oorcorrectie en bespreekt met u uw wensen. Het is namelijk van belang om te bepalen of aan uw wensen kan worden voldaan. De plastisch chirurg brengt u op de hoogte van de operatierisico’s en eventuele mogelijke complicaties van een oorcorrectie.

Voordat u geopereerd wordt, moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij uw plastisch chirurg. Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Dit geldt met name voor medicijnen die de bloedstolling remmen, zoals Aspirine, Sintrom en Marcoumar. Als pijnstiller kunt u vóór en na de operatie Paracetamol gebruiken.

De operatie

De chirurg tekent het te behandelen gebied af. De operatie vindt plaats onder lokale verdoving, dmv injecties met verdovingsvloeistof. Dit kunt u als enigszins onaangenaam ervaren. Als u wilt kan de ingreep ook onder algehele narcose worden uitgevoerd. Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee.

De techniek van de ingreep bestaat uit het verkleinen van de oorschelp en/of het corrigeren van de stand en vindt via de achterkant van de oorschelp plaats. Achter de oorschelp wordt een gebogen insnijding gemaakt en een stripje huid wordt van het oorskelet verwijderd. Uw plastisch chirurg maakt kleine sneetjes in het kraakbeen zodat hij de schelp kan oprollen en zo een nieuwe plooi kan vormen. Bij een oorschelpcorrectie wordt geen kraakbeen verwijderd, maar wordt de oorschelp alleen vastgezet om de gewenste vorm te krijgen. Soms moet er iets van het kraakbeen worden gesneden om de schelp wat minder diep te maken. Daarna wordt de wond gehecht en verbonden. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt die niet verwijderd behoeven te worden. De ingreep duurt ongeveer een uur en u kunt dezelfde dag nog naar huis.

Na de operatie

Direct na de operatie krijgt u drukverband om uw hoofd. Dit draagt u dag en nacht, gedurende een week. Dit verband houdt uw oren goed in model. Als het verschuift of los gaat zitten, moet er een nieuw verband worden aangelegd. Na deze week draagt u gedurende drie weken tijdens de nacht een haarband om de oren. Eventuele bloedkorstjes reinigt u voorzichtig met water.

U mag na de operatie wel douchen, mits u het operatiegebied niet nat maakt en/of aanraakt. De eerste week kunt u uw haren niet wassen, dit mag vanaf de tweede week weer. Wees voorzichting met gebruik van een föhn: houd deze op veilige afstand en stel hem in op de koudste stand. Met slapen kunt u het beste met uw hoofd wat hoger liggen, dus met een extra kussen of het hoofdeinde van het bed wat omhoog doen. Verder is het aan te raden op uw rug te slapen zodat er geen druk op uw oren ontstaat. De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk zoveel mogelijk te rusten. Vermijdt vooroverbuigen en zware lichamelijke inspanning. Dit kan ongewenste nabloedingen veroorzaken. Na een week kunt u weer werken, mits er geen zwaar lichamelijk werk verricht hoeft te worden. Sporten kan weer na 4 weken en na twee weken vindt de eerste controle plaats.

Resultaat

De eerste tijd zal het behandelde gebied gezwollen zijn en eventueel een bloeduitstorting vertonen. De bloeduitstortingen trekken vrij snel weg, maar zwellingen hebben een aantal weken nodig om weg te trekken. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Naarmate de zwelling minder wordt, krijgen de oren hun ware vorm. Het uiteindelijke resultaat van een oorcorrectie is na ongeveer zes weken te beoordelen. Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar kan nooit voor 100% gegarandeerd worden.

Littekens
De littekens die ontstaan na de ingreep kunnen er in de eerste tijd wat vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens met subblock bedekt houden in de eerste maanden.
Na drie maanden komt u terug voor de eindcontrole. Er worden dan opnieuw foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. De voor en na foto’s, en dus het resultaat van de operatie kan zo goed bekeken en vergeleken worden.

Voor- en na foto’s

Risico’s en complicaties

Bij elke operatie bestaat er een kans op een infectie die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Er kan een nabloeding ontstaan en er kan een ongunstige reactie tegen de verdoving optreden. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Er kan asymmetrie tussen beiden oren ontstaan en er kan een langdurige gevoeligheid van uw oren bij koud weer ontstaan. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. In zeldzame gevallen ontstaat er vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, bij toenemende pijn of bij een nabloeding, of een verstoorde wondgenezing, neemt u contact op met ons centrum.

Behandelend plastisch chirurgen

Tijdens het eerste consult bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling van de oorcorrectie. Onze chirurgen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van oorcorrecties en we begeleiden u van de voorbereiding en behandeling tot aan de nazorg. Onze behandelend chirurgen zijn:

AFSPRAAK MAKEN


Voor meer informatie over de mogelijkheden van een oorcorrectie in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 16:30 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Coronamaatregelen Esthetisch Centrum Amsterdam

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Wij verzoeken u om uw afspraak te verzetten indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

 1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
 2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
 3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Let op: als u een van bovenstaande klachten heeft kan de afspraak niet doorgaan. Wij verzoeken u vriendelijk om het pand niet te betreden. U dient zelf contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Welke maatregelen zijn er genomen?

 1. Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
 2. Wanneer u koorts of klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid of een verkoudheid, mag u het pand niet betreden.
 3. We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
 4. Het uitgangspunt is dat mensen alleen naar hun afspraak komen. Uw begeleider kan buiten de kliniek wachten. Indien u echt begeleiding binnen het pand nodig heeft, bent u verplicht om dit vooraf aan uw afspraak te melden.
 5. Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
 6. Het dragen van een neus- en mondkapje is verplicht voor alle bezoekers in onze panden. Mensen die dit niet doen, worden hierop aangesproken door onze medewerkers en krijgen alsnog een mondkapje aangeboden. Indien ze dit weigeren mogen medewerkers toegang tot het gebouw ontzeggen.
 7. Er geldt een “geen hand schudden beleid” in de kliniek
 8. U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here.