Voor, tijdens en na een operatie

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor, tijdens en na een operatie

U heeft een afspraak gepland staan voor een operatie en we begrijpen dat dit spannend kan zijn. Mogelijk roept de operatie ook vragen bij u op. Het is van belang dat u goed voorbereid bent, daarom informeren wij u graag over de volgende onderwerpen met betrekking tot uw operatie:

Voor uw operatie
Hoe bereidt u zich voor?

De dag van uw operatie
Benodigdheden | Narcose en nuchter zijn | Aankomst

Na uw operatie
Uitslaapkamer | Pijnbestrijding | Voorbereiding op vertrek | Thuis

Voor uw operatie

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op een operatie?

Ontspannen

Het is belangrijk dat u de operatiedag uitgerust en ontspannen tegemoet gaat. Vraag uw huisarts eventueel om een slaaptablet als u moeite heeft met slapen.

Niet roken

Roken beïnvloedt de wondgenezing en kan een nadelige invloed hebben op de anesthesie. Wij raden daarom aan om de weken voor de operatie zo min mogelijk te roken en de dag voor de operatie niet te roken.

Medicatie

Informeer bij uw behandelend specialist en/of anesthesioloog over uw medicijnengebruik. Het kan namelijk zo zijn dat het gebruik hiervan tijdelijk gestaakt moet worden. Vaak gaat het hierbij om bloedverdunners (antistollingsmedicijnen).

Begeleider

Het is van belang dat er iemand aanwezig is die u begeleidt. De behandeling kan uw functioneren zodanig beïnvloeden dat zelfstandig naar huis reizen – of dat nu met de auto, de fiets of het openbaar vervoer is– onverantwoord is. Daarbij kan het ook fijn zijn als er een volwassen persoon bij u thuis is de nacht na de operatie.

De dag van uw operatie

Voor een goed verloop van de operatie dient u zich aan de volgende regels te houden:

 • Draag geen piercings
 • Gebruik geen make-up / bodylotion (ook niet een beetje)
 • Draag geen sieraden

Benodigdheden

Wat neemt u mee naar de kliniek

 • Ruim zittende kleding;
 • Het telefoonnummer van de persoon die u komt ophalen: deze dient op ieder moment bereikbaar en beschikbaar te zijn.

Indien van toepassing:

 • Apparatuur om uw bloedsuiker te bepalen + insulinespuit;
 • Krukken;
 • Orthopedisch schoeisel;
 • Contactlenzenbenodigdheden of brillenkoker;
 • Een sportbeha (in geval van een borstoperatie).

Onder narcose? U moet nuchter zijn

Het is heel belangrijk dat u nuchter bent op de dag van de operatie. Misselijkheid en braken kunt u hiermee voorkomen. Zie hieronder het protocol:

Tot middernacht (de nacht voor uw operatie): U mag eten.

Tot 2 uur voor de operatie: U mag niet eten. Het is alleen toegestaan om heldere vloeistoffen te drinken, dus alleen water en/of thee zonder melk. Niets anders.

Wanneer verwachten we u

Neem de dag voor de operatie contact op met de OK-planning (020-3055810), zij geven u meer informatie over de tijd dat u aanwezig moet zijn. Wij verzoeken u vriendelijk om te zorgen op het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn in Medisch Centrum Jan van Goyen, mits er een andere locatie met u is afgesproken. Bij aankomst kunt u zich melden bij de receptie die u verder begeleidt naar het operatiecomplex. U wordt hier overgedragen aan de verpleegkundige die tijdens uw verblijf uw aanspreekpunt is en de zorg over u zal dragen. Voor de operatie zorgt de verpleegkundige ervoor dat u de anesthesioloog en chirurg spreekt. Dan kunt u eventuele vragen nog stellen.

Na uw operatie: Het herstel

Verblijf op de uitslaapkamer

Na afloop van de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gereden. Hier wordt u aangesloten op de monitor om uw bloeddruk, ademhaling en hartslag in de gaten te kunnen houden. Ook worden operatiewonden gecontroleerd. Het kan soms nodig zijn om drains in het wondgebied te laten zitten, de chirurg bespreekt dit met u. Uw verblijf op de uitslaapkamer is vaak ook het moment om iets te eten en te drinken.

Pijnbestrijding

Het is belangrijk het advies op te volgen als het gaat om de inname van medicijnen na uw operatie. Ook al valt de pijn mee, dan is het nog steeds belangrijk de medicatie op de voorgeschreven tijden in te nemen. Het is aangetoond dat dit een goede basis is tegen pijn. Heeft u toch pijn? Geef dit dan aan.

Voorbereiding op vertrek naar huis

Voor uw veiligheid zijn een paar voorwaarden waar u aan moet voldoen voordat u naar huis mag, deze zijn:

 • U heeft gegeten en gedronken;
 • U heeft geplast;
 • De pijn is dragelijk;
 • De drains zijn verwijderd (soms moeten de drains blijven zitten, de chirurg zal u hierover informeren)

Doorgaans kunt u de volgende ochtend om 7.00 uur worden opgehaald.

Eenmaal thuis

Doorgaans zien wij dat patiënten het toch fijn vinden om weer thuis te zijn om te herstellen. U krijgt de benodigde informatie om het wondgebied te verzorgen. Van ons krijgt u ook de datum en tijdstip voor de vervolgafspraak. Het is belangrijk om de eerste 24 uur na de operatie rustig aan te doen. Denk hierbij aan niet autorijden en het niet bedienen van machines. Neem ook geen belangrijke beslissingen en eet en drink bij voorkeur licht verteerbare voedingsmiddelen.

Na de anesthesie en de impact van alles wat er bij een operatie komt kijken, is het mogelijk  dat u zich een korte tijd na de operatie niet fit voelt. Geef uw lichaam de tijd om zich in eigen tempo te herstellen.

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam