Een oorlelcorrectie is een relatief kleine ingreep die we onder lokale verdoving uitvoeren. We kunnen de oorlellen verkleinen en uitgescheurde en uitgerekte oorbelgaatjes hechten en herstellen. Ook brengen we uitstekende oorlellen dichter naar het hoofd.
Oorlelcorrectie bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen
- Eenvoudige correctie van uw oorlellen
- Ingreep onder lokale verdoving
- Dagbehandeling: dezelfde dag nog naar huis
- Behandeling door plastisch chirurgen die zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
- Zowel mannelijke als vrouwelijke BIG geregistreerde plastisch chirurgen
- Binnen twee weken uw intakegesprek
De operatie
Voorafgaand aan de ingreep maken we een aantal foto’s voor in uw medisch dossier. Zo kunnen we na de oorlelcorrectie het duidelijkst zien wat het resultaat is van de behandeling. Vervolgens tekent de plastisch chirurg het gebied af en geeft hij een plaatselijke verdoving. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof geeft soms een wat branderig gevoel. De huid kan door het inspuiten wat opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden. Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek.
Uitgescheurde oorlel
Bij een uitgescheurde oorlel maken we een kleine insnijding en verwijderen we een stukje oorlel. Eventuele kleine bloedende vaatjes brandt de chirurg dicht. Vervolgens hecht of plakt hij de wondranden aan elkaar en dekken we de wond af met een pleister.
Te grote oorlel of oorlelreconstructie
Bij een slap en uitgezakt oorlel is vaak een complete revisie van de oorlel nodig om zo de grootte en vorm van de oorlel aan te kunnen passen. In dit geval komen de hechtingen en dus ook het litteken aan de onderkant van de oorlel.
Wanneer blijkt dat er een nieuw oorbelgaatje nodig is, zal de specialist de oorbelgaatjes openhouden met een siliconen buisje dat u twee weken in de oren draagt. Na twee weken vervangen we dit buisje voor een zweerknopje. Dit oorbelknopje neemt u mee naar de controleafspraak, zodat uw specialist het siliconen buisje kan vervangen door het knopje.
Na de operatie
U mag ongeveer een uur na de ingreep weer naar huis. Let er hierbij wel op dat u niet zelf mag deelnemen aan het verkeer, dus zorg dat iemand u ophaalt.
Na de behandeling dekken we de wondjes af met pleisters. Zo beschermen we het behandelgebied. In de meeste gevallen is dit voldoende en is het niet nodig een hoofdband te dragen. Houd het behandelgebied zo schoon mogelijk. Dit kan met een speciaal daarvoor bestemde pleister of tape. Wanneer we de wond hebben gehecht, verwijderen we de hechtingen een week later tijdens de controleafspraak.
Wanneer u na de ingreep pijn ervaart, adviseren wij om een pijnstiller in te nemen. Let er hierbij op dat u een paracetamol neemt en geen aspirine. Een aspirine vergroot namelijk de kans op nabloedingen.
Stel het eerste half jaar de littekens niet bloot aan de zon. Ultraviolette stralen zijn namelijk niet goed voor de littekens omdat ze hierdoor onnodig lang rood blijven. Bovendien kan blootstelling aan de zon het pigment in het behandelde gebied verstoren, waardoor het litteken donkerder wordt. Het beste kunt u de eerste drie maanden na de behandeling de littekens volledig bedekken en de huid insmeren met een sunblock.
Kosten oorlelcorrectie
Bij de een geneest het litteken beter dan bij de ander. Soms is er al na een paar maanden bijna niets meer te zien van het litteken. Dit is afhankelijk van het huidtype. Een oorlelcorrectie om esthetische redenen komt altijd voor eigen rekening. Wat de kosten daarvoor zijn, is afhankelijk van het soort behandeling dat we uitvoeren. Hieronder ziet u een indicatie van de kosten. Wilt u een volledig overzicht van de behandelkosten? Vraag dan de consulent naar een prijsopgave.
Behandeling | |
Oorlelcorrectie één oorlel | Vanaf € 850,- |
Oorlelcorrectie beide oorlellen | Vanaf € 1250,- |
Vergoeding
In de meeste gevallen wordt de hersteloperatie van een uitgescheurde oorlel niet vergoed door de zorgverzekeraar. U dient de kosten dus zelf te betalen. In enkele gevallen keert de verzekeraar de kosten wel uit, bijvoorbeeld wanneer er een medische indicatie voor is.
Risico’s en complicaties
Het is belangrijk dat u zich realiseert dat elke cosmetische ingreep risico’s en complicaties met zich meebrengt. Deze complicaties zijn echter (zeer) zeldzaam bij een oorlelcorrectie. Onze professionele cosmetisch artsen beperken de risico’s dan ook tot een minimum. Enkele mogelijke complicaties die kunnen optreden, zijn:
Zeldzaam
- Bloedophoping onder de huid
- Negatieve reactie op de verdoving
- Wondinfectie
- Nabloeding
Zeer zeldzaam
- Gevoelsverandering van de oorlel
- Schade onderliggende structuren
- Zichtbare littekens
- Onvrede over het resultaat
Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, neemt u dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen over oorlelcorrecties
Kan ik na de ingreep weer oorbellen dragen?
Ja, na de oorlelcorrectie kunt u weer oorbellen dragen. We adviseren echter wel om een half jaar te wachten met het laten schieten van nieuwe gaatjes. Het weefsel heeft namelijk enige tijd nodig om voldoende te kunnen herstellen.
Doet een oorlelcorrectie pijn?
U voelt van de ingreep zelf niets omdat we het behandelgebied plaatselijk verdoven. Wanneer u napijn ervaart, kunt u een paracetamol nemen.
Moet ik op een andere manier slapen na de oorlelcorrectie?
Na de oorlelcorrectie kunt u slapen zoals u dat prettig vindt. Houder hierbij wel rekening mee dat uw oren de eerste dagen gevoelig kunnen zijn. Hierdoor is op uw zij slapen lastiger.
Na hoeveel tijd kan ik weer werken?
U kunt direct na de oorlelcorrectie weer aan het werk. U krijgt alleen pleisters op uw oorlellen.
Artsen
Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn: