Herstel na een ooglidcorrectie

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Herstel na een ooglidcorrectie

Overweegt u een ooglidcorrectie of staat deze ingreep zelfs al gepland? Dan is het goed om u tijdig te verdiepen in het herstelproces. In dit artikel leest u over het herstel na een ooglidcorrectie. Zo bent u optimaal voorbereid en gaat u een spoedig herstel tegemoet.

Houd er bij een ingreep als deze rekening mee dat iedere arts mogelijk een ander advies kan geven. In dit artikel leest u het advies dat de plastisch chirurgen bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen geven. Twijfelt u of hetzelfde advies voor u geldt? Raadpleeg dan altijd uw eigen arts.

Direct na de ingreep

Na de ingreep kunt u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat er iemand klaarstaat om u na de operatie naar huis te brengen.

De eerste 24 uur na de ooglidcorrectie is het raadzaam om thuis hulp in te schakelen. U dient de eerste dag rust te nemen en het is dan prettig om iemand om u heen te hebben voor hulp.

Mogelijke pijn en zwelling

Na de ingreep kunnen de oogleden pijnlijk, gezwollen en blauw zijn. De eventueel aangebrachte pleister strips kunnen mogelijk bebloed zijn en u kunt de dag van de ingreep wat wazig zien. Dit is niet ongebruikelijk en dit is tevens niets om u zorgen over te maken.

Doorgaans kunt u niet meteen uw ogen goed openen. Wilt u uw ogen schoonmaken? Dan kan dit door een wattenstaafje gedrenkt in water te gebruiken. Gebruik geen andere middelen rondom de ogen.

Het advies van onze plastisch chirurgen is om de eerste nachten met uw hoofd iets hoger te gaan liggen om de zwelling te beperken. Probeer zoveel mogelijk op uw rug te liggen en niet op uw zij of buik. Een zwangerschapskussen of een vliegtuigkussen in uw nek kan helpen om in de juiste positie te slapen.

Pijnmedicatie

U kunt Paracetamol 500 mg innemen om de pijn te stillen. U neemt 6 tot maximaal 8 tabletten per 24 uur. Over het algemeen is de pijn tijdens het herstel na een ooglidcorrectie erg goed te doen. Veel patiënten bouwen de pijnmedicatie daarom snel af.

Koude pakking

U kunt een koude pakking op de ogen aanbrengen op de dag van de ingreep en de dag erna. Tussen de koude pakking en de huid legt u een doekje om sterke afkoeling van de huid te voorkomen. Koel niet langer dan 10 minuten achtereenvolgend en niet vaker dan 4 keer per dag. Bij koelen geldt: u kunt beter niet koelen dan te sterk koelen.

Het herstel per week

U zult merken dat het herstel na de operatie snel verloopt. We lichten toe wat u per week kunt verwachten.

Week 1 tot 2 na de ooglidcorrectie

De eerste week moet u rustig aan doen. Tillen, persen en bukken moet u vermijden. Hou fysiek zoveel mogelijk rust om druk op uw hoofd te voorkomen. Hiermee voorkomt u zwelling door vochtophoping in de oogleden.

Autorijden wordt sterk afgeraden. Zelfs wanneer u uw zicht weer volledig terug heeft, kan het zijn dat uw autoverzekering eventuele schade niet zal dekken i.v.m. de hechtingen. Om verschillende redenen is het dus raadzaam om de auto gedurende de eerste week te laten staan.

Afhankelijk van het soort werk, kunt u doorgaans na een week weer aan het werk. Bij fysiek zwaar werk is het verstandig om dit met uw arts af te stemmen, maar voor de meeste beroepen geldt dat een week rust voldoende is.

Licht sporten is na een week weer mogelijk. Gedurende de eerste week kunt u rustig wandelen om toch lichaamsbeweging te krijgen. Tot slot kunt u eventuele contactlenzen meestal na 1 week weer dragen.

Week 2 tot 3 na de ooglidcorrectie

Na de eerste weken kunt u alle klussen in huis weer uitvoeren en merkt u dat er nauwelijks meer beperkingen zijn.

Na twee weken is het weer mogelijk om make-up aan te brengen. Let goed op tijdens het reinigen van uw gezicht dat u niet te hard wrijft.

Intensief sporten, zoals trainingen in de sportschool, kunt u na drie weken weer oppakken.

In verband met de genezing van het litteken is het raadzaam om de eerste drie maanden na de ingreep sauna en zonnebank te vermijden. Bij direct zonlicht kunt u uw oogleden beschermen met een zonnebril. Omdat het litteken de tijd nodig heeft om te herstellen, is het raadzaam om een SPF te gebruiken bij direct zonlicht, ook na 3 maanden na de ingreep.

Wanneer neemt de zwelling af?

Gedurende de eerste week ontstaan er blauwe plekken rondom uw ogen en kan er zwelling van de oogleden ontstaan. Wanneer u hier verbetering in kan verwachten, is afhankelijk van het type ooglidcorrectie dat u ondergaat.

Bovenooglidcorrectie

Bij een correctie van de bovenoogleden houden de blauwe plekken en zwelling ongeveer zeven tot tien dagen aan.

Onderooglidcorrectie

Bij een correctie van de onderoogleden blijven de zwelling en blauwe plekken iets langer zichtbaar, doorgaans houdt dit twee tot drie weken aan.

Voor beide type ooglidcorrecties geldt dat de littekens gedurende de eerste weken steeds minder zichtbaar worden.

Controle tijdens herstel ooglidcorrectie

De eerste controle

Na een week vindt de eerste controle plaats. U komt hiervoor naar de kliniek.

Laat de eventuele pleister-strips zitten tot uw eerste afspraak, deze fixeren de hechtingen. Met de pleister-strips kunt u gewoon douchen. Het is wel belangrijk om voorzichtig te deppen zodat ze goed blijven zitten.

Tijdens de eerste controleafspraak worden de hechtingen verwijderd. Uw oogleden zijn dan nog herstellende, maar de hechtingen zijn niet langer nodig.

Soms wordt er tijdens de ingreep huidlijm gebruikt in plaats van hechtingen. Deze lijm vormt een goede bedekking van het wondje. De lijm vormt een soort korstje, die er na 10 tot 14 dagen vanzelf vanaf valt. Er kan wat vocht of bloed uit de wond lekken. Over het algemeen kan dit geen kwaad. Uw arts zal u hier meer over vertellen tijdens de eerste controle.

Het eindresultaat

Het uiteindelijke resultaat van de ooglidcorrectie is na ongeveer drie maanden zichtbaar. De littekens hebben tot een jaar nodig om volledig te herstellen, maar na drie maanden kunt u het resultaat al goed zien. Mensen die niet weten dat u een ooglidcorrectie hebt ondergaan, zullen het litteken niet zelf opmerken.

Benieuwd naar de resultaten van ooglidcorrecties? Klik dan hieronder.

Herstel na een ooglidcorrectie in het kort

Het herstel na een ooglidcorrectie ziet er voor iedereen anders uit. Dit is onder meer afhankelijk van uw levensstijl, uw gezondheid en uw leeftijd. Echter geldt voor iedereen ongeveer dezelfde tijdlijn en wij zetten deze in het kort voor u op een rijtje.

3 tot 7 dagen na de correctie

Zwelling en pijn neemt af

U dient rustig aan te doen. De zwelling en pijn nemen gedurende deze week steeds meer af.

Dag 7 na de ooglidcorrectie

Controle in de kliniek

Na een week komt u langs voor uw controleafspraak bij ons in de kliniek. Hechtingen worden verwijderd.

7 tot 10 dagen na de correctie

Fysiek licht werk uitvoeren

Na een week kunt u doorgaans weer aan het werk. Ook kunt u weer licht sporten en huishoudelijke klussen uitvoeren.

3 tot 6 weken na de correctie

U mag fysiek zwaarder werk uitvoeren

Al vrij snel na de ooglidcorrectie zult u merken dat u geen beperkingen meer heeft. Binnen 3 tot 6 weken mag u fysiek zwaar werk weer uitvoeren.

3 tot 4 maanden na de ingreep

Het litteken is verminderd en het eindresultaat is zichtbaar

Na 3 tot 4 maanden kunt u genieten van het eindresultaat. Het litteken heeft nog tot een jaar de tijd nodig om te herstellen, maar het resultaat is al goed zichtbaar.

Risico’s en complicaties

Iedere operatie brengt risico’s en mogelijke complicaties met zich mee, zo ook de ooglidcorrectie. Tijdens het consult zal uw arts u hier alles over vertellen. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van de eventuele risico’s en complicaties, daarom sommen wij deze hieronder voor u op.

Onderstaande complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft u na een operatie altijd toegang tot 24/7 zorg, dus bij vragen of zorgen kunt u altijd contact opnemen.

Zeldzaam

○ Trekkend gevoel van oogleden door littekenreactie
○ Verhoogde druk in de oogkas
○ Bloeduitstorting
○ Last van tranende ogen
○ Last van droge ogen
○ Nabloeding van het ooglid en vetweefsel
○ Vochtophoping rondom de ogen
○ Gevoelloosheid van de oogleden

Zeer zeldzaam

○ Slecht openen en sluiten van de oogleden
○ Naar buiten krullen van de oogleden

Bent u bij ons geopereerd en heeft u een vraag over vermoedelijke complicaties? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoeveel dagen rust na een ooglidcorrectie?

De eerste 24 uur dient u volledig rust te houden. Vervolgens geldt een week om rustig aan te doen, waarbij u niet werkt en niet tilt, bukt of perst. Dit om de zwelling van uw oogleden zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoelang duurt het herstel van een (boven)ooglidcorrectie?

Binnen 1 tot 2 weken bent u weer in staat om uw dagelijkse bezigheden en werk op te pakken. Ondanks dat uw oogleden en het litteken nog herstellende zijn, merkt u nauwelijks meer beperkingen na de eerste weken. Na 3 weken kunt u zelfs weer intensief sporten. Heeft u een beroep waar u fysiek erg zwaar werk verricht? Raadpleeg dan uw arts om af te stemmen wanneer u weer aan het werk kunt.

Hoelang mag je niet bukken na een ooglidcorrectie?

De eerste week mag u niet bukken, tillen of persen. Ook gedurende de tweede week is het raadzaam om dit zoveel mogelijk te vermijden. Uw oogleden kunnen zwellen door vochtophoping, welke veroorzaakt kunnen woorden door druk op uw hoofd. Buk daarom niet voorover, hou zoveel mogelijk rust en til geen zware dingen.

Hoe herken ik een ontsteking?

Na een ooglidcorrectie lijkt het soms alsof er een ontsteking is ontstaan, maar dit is gelukkig meestal niet het geval. De eventueel aangebrachte pleister strips zijn vies, irriteren en er is een branderig gevoel. Meestal heeft er zich wat vocht opgehoopt en is er wat slijmvorming. Een echte ontsteking manifesteert zich als volgt:

– Het oogwit is rood;
– Er heeft zich pus gevormd in de ooghoeken;
– Abnormale pijn en zwelling;
– Beperkt gezichtsvermogen.

Ooglidcorrectie bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Overweegt u een ooglidcorrectie en heeft u nog geen geschikte kliniek gevonden? Wij helpen u graag verder! Voor een ooglidcorrectie kunt u op korte termijn bij ons terecht.

  • Ooglidcorrectie door een deskundig plastisch chirurg
  • Persoonlijk behandelplan op basis van uw klachten en wensen
  • Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.0 op Kliniekervaringen.nl
  • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
  • Wij zijn 100% dochteronderneming van OLVG

U bent welkom voor een vrijblijvend consult om uw wensen met de chirurg door te nemen. Hij of zij maakt dan een persoonlijk behandelplan op maat en vertelt u alles over de ingreep en het herstel na een ooglidcorrectie.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam