Borstimplantaten verwijderen of vervangen: 10 meestgestelde vragen

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Borstimplantaten verwijderen of vervangen: 10 meestgestelde vragen

Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen merken we dat steeds meer vrouwen vragen hebben over hun borstimplantaten, zowel vanuit medisch als cosmetisch oogpunt. Wanneer u klachten ervaart of om cosmetische redenen uw borstimplantaten wil laten verwijderen, dan helpen onze specialisten u graag verder. Sommige vrouwen kiezen ervoor om na de explantatie geen nieuwe implantaten te laten plaatsen en accepteren de natuurlijke vorm en grootte van hun borsten. Anderen overwegen een borstlift om de huid strakker te maken en de borsten te liften, of lipofilling om de borsten weer volume te geven. Wat uw voorkeur ook is, u bent bij ons aan het juiste adres!

Het verwijderen van borstimplantaten (ook explantatie genoemd) is een veelvoorkomende ingreep. Omdat onze plastisch chirurgen dagelijks vrouwen spreken die overwegen hun implantaten te laten verwijderen, krijgen zij met regelmaat dezelfde vragen gesteld. In dit artikel hebben wij de 10 meestgestelde vragen voor u beantwoord.

1. Hoe weet ik of mijn borstimplantaten nog goed zijn?

Wanneer u geen klachten heeft, dan kunt u er doorgaans vanuit gaan dat uw implantaten in orde zijn. In de landelijke richtlijn wordt daarom niet geadviseerd om periodiek uw borstimplantaten te laten controleren, tenzij u klachten ervaart. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn of ongemak in uw borsten, een veranderende vorm van uw borsten, verandering in de huid of voelbare harde plekken of knobbels.

Wanneer u deze klachten ervaart, dan is ons advies om dit verder te laten onderzoeken bij een medisch specialist. Maak een afspraak bij uw huisarts voor een doorverwijzing of neem contact met ons op. Ook wanneer de borstimplantaten niet bij ons geplaatst zijn, kunnen wij u verder helpen. Door de nauwe samenwerking van de internisten in ons Medisch Centrum en de plastisch chirurgen in ons Esthetisch Centrum kunnen wij u niet alleen helpen bij het onderzoek, maar ook de borstimplantaten voor u verwijderen indien nodig. Wij nemen uw klachten uiterst serieus en helpen u graag verder.

2. Wat zijn de opties als ik mijn huidige implantaten wil laten verwijderen?

U kunt om verschillende redenen besluiten uw borstimplantaten te laten verwijderen of vervangen. Hiervoor hoeft u niet altijd klachten te hebben. Misschien vindt u het niet meer mooi, bent u van mening dat u de implantaten al te lang heeft of vindt u de grootte niet meer passen bij uw lichaam. U heeft dan verschillende opties:

Prothesewissel met dezelfde implantaten

Bij het vervangen van borstimplantaten (ook prothesewissel genoemd) worden de huidige implantaten vervangen door nieuwe implantaten. Bij een prothesewissel is het mogelijk om te kiezen voor hetzelfde soort implantaten, maar bijvoorbeeld van een ander merk. Over het algemeen zijn patiënten in deze situatie tevreden over het cosmetische resultaat, maar kan het verstandig zijn om de implantaten te vervangen als deze bijvoorbeeld verouderd zijn of als dit wordt aanbevolen na een echo of MRI-scan.

Andere grootte, vorm of materiaal implantaat

Het kan voorkomen dat de huidige implantaten niet meer bij de patiënt passen. In dat geval komen patiënten naar ons voor aanpassingen in grootte, vorm of materiaal van de implantaten. Het formaat kan dan worden vergroot of verkleind en er zijn verschillende vormen beschikbaar, zoals ronde of ergonomische/anatomische implantaten. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een ander type implantaat, zoals siliconen implantaten te vervangen door implantaten met wateroplossing.

Tot slot kan er bij een prothesewissel ook besloten worden om de implantaten te plaatsen middels een andere techniek (achter, half achter of voor de spier). De technieken worden doorgaans gekozen op basis van de lichaamsbouw of wensen van de patiënt. Het lichaam en de wensen van de patiënt kunnen in de loop der tijd veranderen, waardoor patiënten ook kunnen overwegen nieuwe implantaten te nemen die op een andere manier geplaatst worden.

Borstlift

Een explantatie is te combineren met een borstlift. Deze ingreep wordt doorgaans ondergaan wanneer er een huidoverschot ontstaat na het verwijderen van de implantaten en de borsten een hangend karakter krijgen. Tijdens een borstlift wordt de borst gelift door overtollig vel te verwijderen en de tepel terug omhoog te plaatsen. Hierdoor krijgen de borsten weer een steviger en jeugdiger karakter, zonder nieuwe implantaten te plaatsen.

Lipofilling

Bij een explantatie kan er ook voor gekozen worden om het verloren volume (gedeeltelijk) te herstellen door gebruik te maken van lichaamseigen vet. Dit wordt lipofilling genoemd. Hierbij wordt door middel van liposuctie vet uit een gebied waar voldoende vet aanwezig is, weggezogen. Denk hierbij aan de buik, de flanken of de heupen. Dit vet wordt vervolgens verzameld, gezuiverd en daarna door middel van lipofilling ingespoten in de borsten. Er moet voor deze ingreep echter wel voldoende vet aanwezig zijn om een mooi volumineus resultaat te kunnen bereiken.

Een ingreep die we steeds vaker uitvoeren is een combinatie van een (vaak kleiner) implantaat en lipofilling rondom het implantaat, wat bekend staat als hybride augmentatie. Deze methode kan nog natuurlijker aanvoelen.

3. Hoe zien mijn borsten eruit na het verwijderen van de implantaten?

Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de oorspronkelijke grootte van uw borsten, het type implantaat, de duur van de implantatie en de elasticiteit van de huid. Het verwijderen van borstimplantaten leidt dus bij iedere vrouw tot een ander resultaat. Kiest u niet voor een aanvullende behandeling (zoals lipofilling of nieuwe implantaten), dan kunt u over het algemeen het volgende verwachten:

O Het volume van uw borsten is verminderd, omdat het implantaat voor dit volume zorgde.
O De huid kan losser zijn dan voorheen, omdat de huid mogelijk opgerekt is door het implantaat.

Veel patiënten spreken bij ons hun zorgen uit over het resultaat na deze operatie. Men is soms bang om veel huidoverschot en hangende borsten over te houden. Gelukkig valt dit in de meeste gevallen heel erg mee. Tijdens het consult zal de arts u vertellen wat u kunt verwachten en u informeren over eventuele mogelijkheden om een mooi en natuurlijk resultaat te behalen.

Bekijk hier voor en na foto’s van patiënten die bij ons een explantatie ondergingen >>

4. Wat kost het om implantaten te laten vervangen of verwijderen?

Het laten verwijderen van uw borstimplantaten is bij ons al mogelijk vanaf €4.125. Kiest u ervoor om de explantatie te combineren met een aanvullende behandeling, zoals een borstlift of lipofilling? Of wilt u uw huidige implantaten vervangen door nieuwe? Dan rekenen wij hiervoor een meerprijs. Tijdens een vrijblijvend consult brengt de arts uw wensen in kaart, waarna u een nauwkeurige offerte van ons ontvangt.

5. Ontstaan er nieuwe littekens tijdens deze operatie?

Bij een explantatie of prothesewissel maakt de plastisch chirurg voor de incisie zoveel mogelijk gebruik van uw bestaande littekens. Dit betekent dat nieuwe littekens, indien mogelijk, geminimaliseerd worden. Kiest u voor een aanvullende behandeling, zoals een borstlift? Dan ontstaan er wel nieuwe littekens. Uw plastisch chirurg zal u hierover uitgebreid informeren tijdens het consult.

6. Hoelang is het herstel na de operatie?

De duur van het herstel varieert van patiënt tot patiënt. Gemiddeld moet u rekenen op ongeveer 6 weken, maar u zult merken dat u na enkele weken weer fitter bent en zelfstandig vrijwel alles kunt. Sporten of andere vormen van intensieve fysieke inspanning dient u tot 6 weken te vermijden. Na 6 weken zou u vrijwel geen ongemak of belemmeringen meer moeten ervaren. U kunt het herstel bevorderen door de postoperatieve instructies van uw behandeld arts nauwkeurig op te volgen.

7. Wat mag ik niet na de operatie?

Hoewel specifieke instructies per patiënt kunnen variëren en afhankelijk zijn van het soort ingreep dat precies is uitgevoerd, zijn er enkele zaken die vrijwel altijd vermeden moeten worden na het vervangen of verwijderen van borstimplantaten. Dit zijn:

1. Intensieve lichamelijke activiteit. Gedurende de eerste weken vermijdt u sport en intensieve fysieke inspanning. U kunt dit doorgaans na 6 weken weer oppakken.
2. Zwaar tillen. Om spanning op het borstgebied te voorkomen, dient u (zwaar) tillen te vermijden.
3. Roken en alcohol. Uw plastisch chirurg zal u adviseren om voor de operatie te stoppen met roken en dit niet te hervatten tot minimaal 6 weken na de ingreep. Roken kan het genezingsproces vertragen. Daarnaast wordt ook alcohol afgeraden.
4. Uw armen boven schouderhoogte tillen. U mag uiteraard uw armen bewegen, maar zorg ervoor dat uw ellebogen niet hoger reiken dan schouderhoogte.
5. Een gewone bh dragen. Na de operatie draagt u een sportbeha die u van ons krijgt. Deze dient u gedurende 6 weken te dragen, tenzij uw plastisch chirurg hierover andere instructies geeft.

8. Is het vervangen of verwijderen van borstimplantaten pijnlijk?

Ondanks dat de pijnervaring kan verschillen, horen wij over het algemeen van patiënten terug dat de pijn hen heel erg is meegevallen. Veel patiënten omschrijven de pijn als ongemak en deze is vergelijkbaar met spierpijn. Het is normaal dat u enige mate van ongemak en pijn ervaart gedurende de eerste dagen tot weken, maar de pijn neemt gelukkig snel af.

Ervaart u toch onverhoopt veel pijn en maakt u zich zorgen? Dan heeft u bij ons altijd 24/7 toegang tot zorg. Omdat Esthetisch Centrum Jan van Goyen dochteronderneming is van OLVG kunt u bij ons altijd terecht met uw zorgen en vragen. In het zeldzame geval van ernstige pijn of complicaties wordt u bij ons dus snel geholpen.

9. Hoelang moet ik een sportbeha dragen?

Na de operatie draagt u 6 weken een sportbeha (emdaplast bh), waarvan de eerste 3 à 4 weken dag en nacht en daarna alleen nog overdag. U krijgt deze sportbeha van ons na de operatie, u hoeft deze dus niet zelf aan te schaffen.

10. Kan ik het verwijderen van mijn borstimplantaten vergoed krijgen?

Een explantatie kan vergoed worden wanneer er sprake is van medische noodzaak. Om dit te kunnen vaststellen, worden de gezondheidsrisico’s en gevaren voor de patiënt in overweging genomen. Hieruit kan blijken dat de explantatie medische noodzaak is, en dus vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Combineert u de explantatie met een andere behandeling, zoals lipofilling of een borstlift? Dan betaalt u dit deel van de operatie zelf, maar kunt u vooralsnog de explanatie vergoed krijgen. Vermoedt u dat er bij u sprake is van medische noodzaak? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder om tot een behandelplan te komen.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen die onbeantwoord zijn? Dan vindt u hier meer informatie over deze ingreep. Stelt u uw vragen liever direct aan een plastisch chirurg? Dan bent u van harte welkom bij ons in de kliniek voor een vrijblijvend consult.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam