Herstel na een neuscorrectie

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Herstel na een neuscorrectie

Overweegt u een neuscorrectie of heeft u deze ingreep al gepland? Dan is het raadzaam om u tijdig te verdiepen in het herstelproces. In dit artikel vindt u informatie over het herstel na een neuscorrectie. Hiermee bent u goed voorbereid en gaat u een vlot herstel tegemoet.

Bij een ingreep als een neuscorrectie is het belangrijk om te beseffen dat verschillende artsen mogelijk uiteenlopend advies kunnen geven. In dit artikel wordt het advies van de artsen bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen besproken. Als u twijfelt of dit advies ook voor u geldt, is het altijd verstandig om uw eigen arts te raadplegen.

Na de ingreep

Bij een neuscorrectie mag u op de dag van de operatie naar huis. U hoeft niet in het Medisch Centrum te overnachten. U mag echter niet zelfstandig naar huis rijden, dus zorg ervoor dat iemand u komt ophalen.

Linttampons

Na de operatie is op de neus een neuskapje geplakt door de arts. Ook bevindt zich aan iedere kant van de neus een linttampon, ook wel neustampons genoemd. Deze tampons kunnen niesbuien veroorzaken. Ons advies is om het niezen zoveel mogelijk te onderdrukken. Lukt dit niet? Nies dan met uw mond open. Zo ontstaat er zo min mogelijk druk op de neus.

Doorgaans worden de neustampons op de dag na de operatie verwijderd. De exacte dag kan variëren, maar u krijgt deze afspraakbevestiging altijd mee op de dag van de operatie. Neem naar deze afspraak de voorgeschreven zalf en de neusspray mee. U ontvangt dan tijdens de afspraak instructies over het gebruik hiervan.

Wij adviseren u om niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer als u de neustampons nog in heeft. Voor de afspraak bij ons in de kliniek adviseren wij u daarom om onder begeleiding te komen. Tot slot is het raadzaam om goed te drinken en te eten alvorens de neustampons worden verwijderd.

Bloedverlies uit de neus

Gedurende de eerste 24 uur kan er bloederige, slijmerige afscheiding uit de neus lopen. Deze afscheiding wordt opgevangen in een gaasje dat onder de neus is aangebracht. Deze afscheiding kan na de operatie nog enkele dagen doorgaan. Dit is niets om u zorgen over te maken.

Twijfelt u of het afscheiding betreft of toch iets anders is? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Na uw operatie heeft u 24/7 toegang tot onze zorg.

Hechtingen

In het huiddeel tussen beide neusgaten in bevinden zich meestal hechtingen. Wanneer de neustampons na één of enkele dagen verwijderd zijn, dient u de hechtingen één keer per dag schoon te maken met de voorgeschreven zalf. U gebruikt hiervoor een wattenstaafje en brengt de zalf voorzichtig op en rondom de hechting aan.

De inwendige hechtingen in uw neus dient u, na het verwijderen van de neustampons, twee keer per dag dun met de zalf in te smeren. Ons advies is om dit ’s ochtends en ’s avonds te doen. Door de zalf lossen de hechtingen sneller op en voorkomt u korstvorming. U gebruikt de zalf tot deze op is.

Indien nodig worden de hechtingen binnen 7 tot 10 dagen na de neuscorrectie verwijderd.

Zwelling van de neus

Een neuscorrectie gaat, net zoals iedere andere operatie, gepaard met zwelling van het geopereerde weefsel. Rond de ogen en neus ontstaat zwelling en mogelijk blauwe plekken. Doorgaans is dit op de derde dag na de operatie het ergst. Vervolgens neemt dit binnen een week grotendeels af.

Overmatige zwelling kunt u voorkomen door niet te plat te liggen, niet zwaar te tillen en niet hard te persen.

Pijnmedicatie

Na een neuscorrectie kunt u enkele dagen pijn ervaren. Veel patiënten geven aan dat de pijn hen is meegevallen, maar ieder individu ervaart dit anders. Indien u behoefte heeft aan pijnbestrijding, dan kunt u een paracetamol of zetpil gebruiken. De geadviseerde (en maximale) dosis paracetamol is 4 keer 1000 mg per 24 uur. Dit betekent dat u 4 maal per dag 2 tabletten van 500 mg mag innemen.

Neusspray

Naast pijnstillers is het raadzaam om ook een neusspray (Xylometazoline) in huis te hebben. Deze gebruikt u bij een neusbloeding en eventuele verstopping van de neus.

Neuscorrectie bij Jan van Goyen

Adviezen van onze artsen

Tijdens het consult neemt de arts de adviezen en leefregels na de operatie met u door. Ook ontvangt u een folder van ons waarin de belangrijkste punten opgesomd zijn. Wanneer u na de operatie het advies van de arts zoveel mogelijk opvolgt, zult u merken dat het herstel spoedig verloopt. Hieronder lichten we een aantal belangrijke punten uit.

Slapen na een neuscorrectie

Gedurende de eerste weken na de operatie kan het prettig zijn om met uw hoofd wat hoger te slapen, bijvoorbeeld door twee kussens onder uw hoofd te leggen. Dit voorkomt stuwing. Slaapt u echter liever plat of op uw zij? Ook dit is mogelijk. Zolang u slapen op de buik vermijdt, zal uw slaaphouding geen invloed hebben op uw herstel.

Rust

Wij adviseren om 1 week rustig aan te doen. Vermijd huishoudelijke taken waarbij u moet bukken of zaken waarbij u fysieke inspanning moet leveren. De eerste week na de operatie is uw lichaam druk bezig met herstellen en rust zal dit herstelproces bevorderen.

Neusspoeling

Tot 3 keer per dag mag u de neus spoelen met een zoutoplossing. U kunt deze gemakkelijk zelf maken door water te koken en een halve afgestreken theelepel zout op te lossen zodra het water afgekoeld is. Na het spoelen gebruikt u de zalf zoals voorgeschreven.

Naarmate de neus schoner wordt kunt u de neusspoeling afbouwen. U herkent dit aan het vuil dat meekomt wanneer u de neus spoelt.

Douchen

U mag weer douchen zodra u zich sterk genoeg voelt. Na 3 a 4 dagen mag u met hulp uw haren weer wassen. Bij het douchen is het belangrijk om het neuskapje en de neuspleisters zo droog mogelijk te houden. Probeer water in het gezicht dus zoveel mogelijk te vermijden.

Sporten

Sportactiviteiten waarbij u relatief weinig inspanning hoeft te leveren, kunnen 2 weken na de operatie worden hervat. Denk hierbij aan wandelen, stretchoefeningen en fietsen. Houd er rekening mee dat u herstellende bent en dat u naar de signalen van uw lichaam luistert.

Gedurende minimaal 6 weken mag u geen contactsporten of balsporten uitvoeren. Ook fitness wordt in deze periode afgeraden. Na 6 weken kunt u deze activiteiten weer, in rustig tempo, opbouwen.

Werken

Over het algemeen kunt u binnen 7 tot 10 dagen weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. Heeft u een beroep waarbij u zwaar moet tillen en veel fysieke inspanning levert? Overleg dan met uw arts wanneer u uw werk weer kunt hervatten.

>> Lees hier meer over de neuscorrectie.

Bril dragen na een neuscorrectie

Regelmatig krijgen wij de vraag van patiënten wanneer men weer een bril mag dragen na een neuscorrectie. Zolang het neuskapje nog op de neus zit, mag de bril op de neus gedragen worden. Zodra het neuskapje is verwijderd, mag de bril gedurende 6 weken niet op de neusrug steunen. Een oplossing hiervoor is om de bril met een stukje plakband of een pleister aan uw voorhoofd te plakken. Zo steunt de bril niet op uw neusrug.

Herstel na een neuscorrectie per week

Benieuwd hoe het herstel na een neuscorrectie er per week uitziet? In de onderstaande tijdlijn schrijven we het in grote lijnen voor u uit.

1 dag na de neuscorrectie

Controleafspraak

De dag na de operatie heeft u een controleafspraak. Hierbij worden de neustampons verwijderd. Vanaf nu gaat u de zalf smeren.

3 tot 7 dagen na de correctie

Zwelling en roodheid

Zwelling en roodheid in uw gezicht zijn op dag 3 het ergst, hierna nemen deze binnen een week weer grotendeels af. U houdt rust gedurende deze periode.

Dag 7 na de correctie

Verwijderen hechtingen

U komt naar de kliniek voor het verwijderen van de hechtingen.

7 tot 10 dagen

Licht werk uitvoeren

U mag weer licht fysiek werk uitvoeren en voor de meeste beroepen geldt dat u weer aan het werk kunt.

14 dagen na de neuscorrectie

U bent weer toonbaar

Bij veel patiënten ziet u na 14 dagen nauwelijks meer dat hij of zij in het gezicht is geopereerd. U bent na 2 weken dus weer goed toonbaar.

4 tot 6 weken na de neuscorrectie

Fysiek werk en sport

U mag fysiek zwaarder werk en sport weer opbouwen. Balsporten en contactsporten mag u na 6 weken weer hervatten.

3 tot 4 maanden na de neuscorrectie

Eindresultaat wordt steeds beter zichtbaar

De neus gaat zich steeds meer vormen en het eindresultaat wordt zichtbaar.

Het echte eindresultaat van de neuscorrectie is na één jaar bereikt, tot die tijd is de neus nog aan het genezen. Gelukkig ziet u na enkele weken al relatief veel van het resultaat, u heeft dus snel plezier van de ingreep. Tot één is het raadzaam om de littekens goed te beschermen met SPF.

Risico’s en complicaties

Ondanks dat een neuscorrectie over het algemeen weinig complicaties met zich meebrengt, vinden wij het belangrijk om u op de hoogte te brengen van de risico’s en mogelijke complicaties.

Onderstaande complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen tijdens het herstel. Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft u na een operatie altijd toegang tot 24/7 zorg, dus bij vragen of zorgen kunt u altijd contact opnemen.

○ Nabloeding na de neuscorrectie
○ Zwelling van de neus
○ Blauwe plekken onder de ogen
○ Verminderd reukvermogen
○ Verminderde neusdoorgankelijkheid
○ (Tijdelijke) gevoelloosheid van de neuspunt
○ Ontsteking of infectie
○ Verstoorde wondgenezing
○ Overmatig littekenvorming

Tot slot is het streven natuurlijk symmetrie, maar dit kan niet 100% gegarandeerd worden. Asymmetrie is daarom een risico van deze operatie. De arts informeert u hierover tijdens het consult.

Veelgestelde vragen

Is een neuscorrectie pijnlijk?

Nee, de meeste patiënten ervaren weinig pijn na een neuscorrectie. Er wordt daarom ook geen pijnstilling voorgeschreven voor deze ingreep. U neemt paracetamol wanneer u pijn ervaart, maar doorgaans is dit slechts enkele dagen nodig.

Hoelang duurt het herstel na een neuscorrectie?

Het totale herstel na een neuscorrectie duurt een jaar. Echter kunt u na 6 weken vrijwel al uw activiteiten weer oppakken. Na een week tot 10 dagen kunt u doorgaans weer aan het werk. Na slechts 2 weken bent u alweer goed toonbaar. Ondanks dat het eindresultaat even op zich laat wachten, is het herstel dus relatief kort.

Wanneer mag ik weer douchen na een neuscorrectie?

U mag weer douchen zodra u zich sterk genoeg voelt. Bij het douchen is het belangrijk om het neuskapje en de neuspleisters zo droog mogelijk te houden. Probeer water in het gezicht dus zoveel mogelijk te vermijden.

Neuscorrectie bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Overweegt u een neuscorrectie? Dan bent u bij ons van harte welkom voor een vrijblijvend consult bij één van onze artsen.

  • Korte wachttijden
  • Persoonlijk behandelplan op basis van uw klachten en wensen
  • Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.0 op Kliniekervaringen.nl
  • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
  • Wij zijn 100% dochteronderneming van OLVG

Tijdens een vrijblijvend consult kunt u al uw wensen en vragen met de arts bespreken. Hij of zij maakt dan een persoonlijk behandelplan op maat en vertelt u alles over de ingreep en het herstel na een neuscorrectie.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam