Herstel na een buikwandcorrectie

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Herstel na een buikwandcorrectie

Heeft u last van overtollige huid op uw buik, bijvoorbeeld na gewichtsverlies of een zwangerschap? Dan biedt een buikwandcorrectie mogelijk uitkomst. Wanneer u deze ingreep overweegt, is het raadzaam om u goed in te lezen over de bijbehorende hersteltijd en leefregels. In dit artikel leest u over het herstel na een buikwandcorrectie.

Houd er rekening mee dat iedere plastisch chirurg mogelijk een ander advies geeft. In dit artikel omschrijven wij het advies dat de plastisch chirurgen bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen geven. Indien u elders wordt geopereerd en u benieuwd bent of hetzelfde advies voor u geldt, dan kunt u altijd uw eigen arts raadplegen.

Direct na de operatie

De wond van een buikwandcorrectie is vrij groot. Om overtollig wondvocht na de operatie af te kunnen voeren, wordt er aan beide kanten van de wond een slangetje (drain) geplaatst. Deze worden na een aantal dagen weer verwijderd, wanneer er geen wondvocht meer uit de drains komt.

Na de operatie blijft u één nacht bij ons overnachten. Ons team van verpleegkundigen zorgt dat u niets tekort komt en ons streven is om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Tevens is deze overnachting relevant om ook thuis te kunnen bepalen in welke houding u moet slapen: iets rechtop, met kussens onder uw rug en hoofd. Omdat u de eerste nacht in het ziekenhuis in de juiste positie bent gelegd, weet u precies welke positie thuis ook wenselijk is om druk op de wond zoveel mogelijk te voorkomen.

Na de overnachting kunt u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat er iemand klaar staat om u naar huis te brengen.

Buikband

De eerste vier weken na de buikwandcorrectie draagt u dag en nacht een buikband. Deze krijgt u van ons mee na de operatie. De buikband ondersteunt de wond en voorkomt stoornissen in de wondgenezing.

De eerste weken

De eerste paar dagen na de operatie is het raadzaam om rust te houden en iemand om u heen te hebben. U bent zelf niet in staat om lichamelijk werk te verrichten en bij handelingen als bijvoorbeeld in en uit bed stappen, aan- en uitkleden en koken is het prettig om hulp te krijgen. Na de eerste paar dagen wordt u weer iets mobieler en is het advies om zelf langzaamaan weer wat zaken op te pakken.

Zorg er gedurende de eerste week voor dat u regelmatig binnenshuis een rondje loopt en uw benen regelmatig omhoog legt. Dit stimuleert de doorbloeding en zorgt voor minder kans op zwelling rondom de wond.

De eerste één tot twee weken dient u iets voorover gebogen te lopen en slaapt u met een kussen onder uw rug en hoofd. U mag uw romp gedurende deze periode niet strekken, zo voorkomt u spanning op de wond. Veel patiënten kiezen ervoor om met een zwangerschapskussen te slapen. Met dit kussen blijft u gemakkelijker in de juiste houding liggen. Na één tot twee weken kunt u doorgaans weer plat op uw rug slapen en rechtop lopen. Uw plastisch chirurg zal u hierover adviseren.

Tot slot mag u de eerste twee weken niet (zwaar) tillen. Als ook de buikspieren zijn ingekort of aangetrokken, dan is het verstandig de eerste vier tot zes weken niet zwaar te tillen. Heeft u jonge kinderen? Houd er dan rekening mee dat u uw kinderen niet mag optillen en dat u hulp nodig heeft bij de zorg gedurende de eerste weken na de operatie.

Douchen

Onze artsen raden aan om gedurende de eerste paar dagen na de operatie niet te douchen. Zo beschermt u de wond tegen infecties. Het is belangrijk om de wond goed schoon te houden. Volg hiervoor de instructies van uw plastisch chirurg goed op.

Zodra u weer mag douchen, moet u ervoor zorgen dat u de wond en het gebied eromheen voorzichtig reinigt en niet te veel druk uitoefent. Gebruik een milde, ongeparfumeerde zeep.

Werken

Heeft u een zittend beroep wat niet veel fysieke inspanning vergt, zoals een kantoorbaan? Dan kunt u waarschijnlijk na één tot twee weken weer aan het werk. Bij voorkeur werkt u vanuit huis, zodat u zichzelf van meer comfort kunt voorzien en u de auto nog even kunt laten staan.

Heeft u een beroep waarbij u fysieke inspanning levert, zoals in de zorg of in een winkel? Raadpleeg dan uw plastisch chirurg. Afhankelijk van uw situatie, kan het beter zijn om uw lichaam meer rust te gunnen voor u weer aan het werk gaat.

Wat mag u niet na een buikwandcorrectie?

Om te zorgen voor een veilig en effectief herstel, worden de volgende activiteiten afgeraden gedurende 4 tot 6 weken na uw buikwandcorrectie:

1. Langdurig zitten of staan: Dit kan zwelling en pijn verergeren. Probeer daarom regelmatig te bewegen en leg uw benen omhoog. Intensief bewegen is nog niet mogelijk, maar een stuk wandelen of voorzichtig wat oefeningen doen wel.

2. Zware fysieke activiteit: U mag niet tillen of duwen met uw armen, buikspieren of borstkas. Door dit te vermijden, voorkomt u spanning op de wond.

3. In bad gaan: Door het nemen van een bad wordt de buikwond week en dit wilt u absoluut voorkomen gedurende de eerste 6 weken. Daarnaast kunnen warmtebronnen de zwelling verergeren, dus ook de sauna of zonnebank dient u te vermijden gedurende deze periode.

4. Roken en alcohol: Dit kan het genezingsproces beïnvloeden en het risico op complicaties verhogen.

5. Overmatig zout consumeren. Het eten van veel zout kan leiden tot vochtophoping in het lichaam, en met name rondom uw buikwond. Dit kan oncomfortabel zijn en het genezingsproces vertragen, vooral als er sprake is van zwelling in het geopereerde gebied. Vermijd zout dus zoveel mogelijk.

Water drinken tijdens herstel buikwandcorrectie

Wat bevordert het herstel?

Naast zaken die het herstel na een buikwandcorrectie kunnen vertragen, zijn er ook talloze dingen die u kunt doen om het herstel te bevorderen. Enkele voorbeelden zijn:

1. Drink veel water. Hydratatie van uw lichaam helpt bij het herstelproces. Een chirurgische ingreep kan leiden tot vochtverlies, en voldoende water drinken helpt om dit verloren vocht weer aan te vullen. Daarnaast speelt water een cruciale rol in uw lichaam: het bevordert de bloedcirculatie, waardoor zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door het lichaam worden getransporteerd. Dit is essentieel voor het herstel van beschadigd weefsel en het voorkomen van complicaties na de operatie.

2. Eet gezond. Voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen zijn essentieel voor het herstel van beschadigd weefsel. Antioxidanten, vitaminen en mineralen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, wat infecties kan voorkomen. Daarnaast zijn bepaalde voedingsstoffen ook ontstekingsremmend. Een gezond, uitgebalanceerd dieet bevordert het herstel dus op verschillende vlakken.

3. Rust voldoende, maar blijf niet in bed. Na een buikwandcorrectie is het belangrijk om één tot enkele dagen bedrust te houden, maar daarna is het noodzakelijk om (binnenshuis) voldoende te bewegen.

Het herstel in het kort

De eerste dagen na de buikwandcorrectie

Rust nemen

De eerste dagen neemt u zoveel mogelijk rust. Loop wel binnenshuis regelmatig een rondje en leg uw benen omhoog om zwelling te voorkomen. Bij voorkeur regelt u hulp in huis zodat u er niet alleen voor staat.

1 tot 2 weken na de operatie

De romp niet strekken

U mag uw romp nog niet strekken, dus u loopt iets voorover gebogen en slaapt met kussens onder uw rug en hoofd. Ook mag u niet tillen. Heeft u een zittend beroep? Dan kunt u in principe binnen deze periode weer aan het werk.

2 tot 4 weken na de operatie

Fysiek licht werk uitvoeren

Afhankelijk van het type operatie, kunt u doorgaans na 2 weken weer fysiek licht werk uitvoeren. Denk hierbij aan lichte huishoudelijke klussen zoals stofzuigen. Heeft u een beroep wat fysieke inspanning vergt? Dan zult u gedurende deze periode steeds weer wat meer kunnen oppakken.

4 tot 6 weken na de operatie

U mag fysiek zwaarder werk uitvoeren

U zult merken dat u weer steeds meer kunt. Zorg ervoor dat u naar de signalen van uw lichaam luistert en dat u overbelasting vermijdt.

6 weken tot 1 jaar na de operatie

Het litteken vervaagt

Het totale herstel na een buikwandcorrectie kan tot een jaar duren. Het litteken geneest en krijgt steeds meer de kleur van uw huid.

Volledig herstel na een buikwandcorrectie

Ondanks dat u na 6 weken doorgaans weer al uw activiteiten kunt oppakken, staat voor het volledige herstel van de buik(wand) een jaar. In deze periode kunt u alles doen wat u voor de operatie ook deed: werken, sporten en huishoudelijke taken. Toch kunt u na 6 weken en tot een jaar nog merken dat uw lichaam herstellende is.

Het litteken is aan het genezen en uw huid is mogelijk nog gevoelloos. Wanneer tijdens de operatie ook uw spieren zijn ingekort of aangetrokken, dan kunt u tot enkele maanden ongemak ervaren. U kunt dit voelen bij (intensief) sporten of werken en het advies is om goed te luisteren naar de signalen van uw lichaam. Vermijd overbelasting om het herstel van de buik te bevorderen.

Herstel na een buikwandcorrectie

Zonlicht

Voor uw litteken geldt dat UV stralen niet goed zijn voor het herstel. Ze kunnen door direct zonlicht onnodig lang rood blijven. De eerste maanden na de operatie is het daarom raadzaam om de littekens bedekt te houden. Wordt uw litteken toch blootgesteld aan direct zonlicht? Gebruik dan een sunblock.

Resultaat na een buikwandcorrectie

Benieuwd naar resultaten van deze ingreep? We zetten er een aantal voor u op een rijtje. Dit zijn patiënten die bij ons in de kliniek zijn geopereerd.

Wilt u meer van onze resultaten zien? Dan verwijzen we u graag door naar deze pagina. Hier vindt u meer voor en na foto’s na een buikwandcorrectie bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen.

Risico’s en complicaties na de operatie

Zoals iedere operatie kent ook een buikwandcorrectie risico’s en mogelijke complicaties. De wond kan gaan infecteren, maar dit komt gelukkig zelden voor. De meeste kans op infectie bestaat bij patiënten met te veel onderhuids vetweefsel. Het is daarom van belang om voor de operatie een gezond gewicht te hebben.

Tevens kan er een nabloeding of ontsteking ontstaan. Heeft u het vermoeden dat er sprake is van één van deze complicaties? Neemt u dan altijd direct contact met ons op. Omdat Esthetisch Centrum Jan van Goyen 100% dochteronderneming is van OLVG, heeft u bij ons altijd toegang tot 24/7 zorg. U kunt ons 24 uur per dag bereiken, 7 dagen per week.

Roken, overgewicht, suikerziekte en het gebruik van bepaalde medicatie kunnen aanleiding geven tot verstoorde wondgenezing. De plastisch chirurg zal u daarom tijdens het consult vragen stellen om te meten in hoeverre u in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie. Wanneer blijkt dat er te veel risico is, zal de chirurg besluiten de operatie nog niet uit te voeren.

Veelgestelde vragen

Hoelang bedrust na een buikwandcorrectie?

Om het herstel na een buikwandcorrectie optimaal te laten verlopen, is het advies om na de overnachting in het ziekenhuis één tot enkele dagen bedrust te houden. Dit kan variëren, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en de omvang van de operatie.


Na de eerste paar dagen van rust, kan het nodig zijn om nog een paar dagen rustig aan te doen en uw activiteit geleidelijk op te bouwen. Het is belangrijk om niet te veel te doen en te luisteren naar uw lichaam om te voorkomen dat de genezing vertraagt. Zorg er gedurende de eerste week wel voor dat u regelmatig binnenshuis een rondje loopt en uw benen regelmatig omhoog legt. Dit stimuleert de doorbloeding en zorgt voor minder kans op zwelling rondom uw wond.

Hoelang moet ik herstellen na een buikwandcorrectie?

De hersteltijd na een buikwandcorrectie kan variëren afhankelijk van de persoon en het type operatie dat is uitgevoerd. Over het algemeen duurt het herstelproces 4 tot 6 weken, waarna het ongemak en de pijn grotendeels weg zal zijn.

Het herstel van de buikwand kan tot een jaar duren, maar in deze periode kunt u over het algemeen alles doen wat u voor de operatie ook deed. Denk aan sporten, werken en huishoudelijke taken. Na de eerste 6 weken zult u, ondanks dat uw lichaam nog herstellende is, weinig tot geen belemmering meer ervaren.

Hoelang gebogen lopen na een buikwandcorrectie?

De eerste 1 à 2 weken na de buikwandcorrectie zult u iets gebogen moeten lopen om spanning op de wond te voorkomen. Dit betekent dat u uw romp niet recht mag strekken en voorzichtig moet bewegen om uw buikspieren niet te veel te belasten.

Na de eerste week kan uw plastisch chirurg u adviseren om langzaam te beginnen met het strekken van uw romp en weer rechtop te lopen. Het is hierbij belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en niet te veel te pushen. U kunt geleidelijk aan meer rechtop gaan lopen naarmate uw lichaam en wond genezen.

Buikwandcorrectie bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Overweegt u een buikwandcorrectie en bent u nog op zoek naar een geschikte kliniek? Dan bent u bij ons van harte welkom voor een vrijblijvend consult.

  • Korte wachttijden
  • Persoonlijk behandelplan op basis van uw klachten en wensen
  • Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.0 op Kliniekervaringen.nl
  • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
  • Wij zijn 100% dochteronderneming van OLVG

Boek een vrijblijvend consult om uw wensen met één van onze plastisch chirurgen door te nemen. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan en vertelt u alles over de ingreep, het te verwachte resultaat en het herstel na een buikwandcorrectie.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam