Herstel na een borstvergroting

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Herstel na een borstvergroting

Overweegt u een borstvergroting te ondergaan? Als dat het geval is, is het verstandig om uzelf goed te informeren over de hersteltijd en leefregels na deze operatie. Dit artikel geeft daarom inzicht in het herstel na een borstvergroting. Zo gaat u goed voorbereid uw herstel tegemoet!

Het is belangrijk om te vermelden dat verschillende plastisch chirurgen mogelijk uiteenlopende adviezen geven. In dit artikel delen we het advies van de plastisch chirurgen bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Als u elders een borstvergroting ondergaat en u zich afvraagt of het advies in dit artikel ook voor u geldt, kunt u altijd overleggen met uw arts.

Direct na de ingreep

Na uw operatie wordt u wakker in de uitslaapkamer. Uw borsten zijn dan verbonden met een verband of met alleen pleisters over de wondjes. In de meeste gevallen zullen er dunne slangetjes uit de wond komen. Deze slangetjes, ook wel drains genoemd, voeren wondvocht en bloed af. Doorgaans worden deze slangetjes verwijderd voordat u naar huis gaat.

Na een borstvergroting mag u dezelfde dag nog naar huis. U mag echter niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat er iemand klaarstaat om u op te halen.

Pijnmedicatie

Direct na de operatie krijgt u medicatie om de pijn te bestrijden. De pijn die u na een dag nog voelt, wordt meestal omschreven als spierpijn. Deze kunt u over het algemeen bestrijden met reguliere pijnstillers zoals Paracetamol. U kunt hiervoor 6 tot maximaal 8 tabletten per 24 uur innemen. 

Is de prothese achter de borstspier geplaatst? Dan zult u meer napijn ervaren dan bij een plaatsing voor de borstspier. Veel patiënten geven echter aan dat de pijn meevalt en het gebruik van Paracetamol wordt doorgaans snel afgebouwd.

Sportbeha na de borstvergroting

Gedurende zes weken na de operatie draagt u een sportbeha, waarvan de eerste drie à vier weken dag en nacht en daarna alleen nog overdag. Na de operatie krijgt u deze sportbeha van ons, u hoeft deze dus niet zelf aan te schaffen.

Slapen

Een algemeen advies is om na een borstvergroting op uw rug te slapen, in een hoek van 45 graden. Dit betekent dat u iets met uw rug omhoog komt te liggen, bijvoorbeeld door middel van kussens of een zwangerschapskussen onder uw rug en hoofd. Hierdoor kan eventuele zwelling in het borstgebied afnemen.

U mag echter na de operatie ook op uw zij slapen. De ervaring leert dat niet iedereen dit comfortabel vindt. In dit geval is slapen op de rug een betere optie.

Slapen (of liggen) op de buik moet gedurende de eerste weken absoluut vermeden worden. Dit geeft onnodige druk op de borstimplantaten en dit bevordert het genezingsproces niet. Slaap daarom op uw rug of zij om de genezing te bevorderen. Bent u een buikslaper? Dan kan een zwangerschapskussen uitkomst bieden. Door met dit kussen te slapen, heeft u meer zekerheid dat u tijdens uw slaap niet onverhoopt op uw buik rolt.

De eerste weken na de operatie

Enkele dagen na de operatie zult u het rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk en administratief werk verrichten. Heeft u een zittend beroep, zoals een kantoorbaan? Dan kunt u doorgaans na een week weer aan het werk. Tevens komt u na een week ook terug bij uw plastisch chirurg voor de eerste controleafspraak.

De eerste twee weken is fysiek werk, zoals stofzuigen, niet mogelijk. Dit kunt u na de eerste twee weken langzaamaan weer gaan opbouwen. Het is hierbij belangrijk om naar de signalen van uw lichaam te luisteren. Onthoud dat uw lichaam herstellende is.

Vermijd tillen

Het is belangrijk om gedurende vier tot vijf weken (zwaar) tillen te vermijden. Tillen kan spanning uitoefenen op de borstspieren en het genezingsproces vertragen of complicaties veroorzaken. Heeft u jonge kinderen? Houd u er dan rekening mee dat u hen niet op kunt tillen gedurende de eerste weken na de borstvergroting.

Verder is het belangrijk om uw armen niet omhoog te bewegen. U kunt uw armen gebruiken, maar zorg ervoor dat uw ellebogen niet hoger komen dan uw schouders. Door uw armen omhoog te bewegen, spant u de spieren in het gebied aan waar de implantaten zijn geplaatst. Dit wilt u zoveel mogelijk voorkomen.

Voor een periode van zes weken is het doel om de belasting op de borstspieren te minimaliseren en een vlotte genezing te bevorderen. Voor ieder individu geldt dat het herstel er anders uit kan zien dan hierboven beschreven is, omdat iedereen simpelweg op een andere manier herstelt. Volg altijd het advies van uw plastisch chirurg op en neem contact op indien u ergens over twijfelt.

Het geopereerde gebied

Vanzelfsprekend dient u de eerste weken voorzichtig om te gaan met het gebied waaraan u bent geopereerd. Tijdens de eerste weken voelen de borsten erg stevig en mogelijk ook warm aan. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar.

Zonlicht

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens. Uw littekens blijven hierdoor onnodig lang rood. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden. Zoekt u de zon op? Gebruik dan een sunblock.

Sporten na een borstvergroting

Gedurende zes weken na de borstvergroting dient u te wachten met sporten. Andere fysieke activiteiten, zoals wandelen of fietsen, zijn wel mogelijk. Ook lichte (stretch)oefeningen kunt u opbouwen na twee weken, zolang u de leefregels van uw plastisch chirurg opvolgt. Denk hierbij aan het niet tillen van gewichten en uw armen niet hoger tillen dan schouderhoogte.

Herstel na een borstvergroting Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Wat kan ik doen om het herstel na een borstvergroting te bevorderen?

Om het herstel na een borstvergroting te bevorderen, is het belangrijk om de instructies van uw plastisch chirurg nauwkeurig op te volgen. Verder kunnen deze tips ook helpen:

Neem voldoende rust. Zorg voor voldoende rust om uw lichaam de kans te geven om te genezen. Vermijd overmatige fysieke activiteit en onthoud dat u ook mentaal herstelt van deze operatie.

Draag de sportbeha. Draag de sportbeha, zoals voorgeschreven, de eerste drie tot vier weken dag en nacht. Tot zes weken draagt u de sportbeha ook nog overdag.

Vermijd roken en alcohol. Roken en alcoholgebruik kunnen het genezingsproces vertragen. Probeer deze middelen zoveel mogelijk te vermijden tijdens het herstel, bij voorkeur tot zes weken na de borstvergroting.

Eet gezond. Een gezond dieet kan bijdragen aan een sneller herstel. Zorg ervoor dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.

Drink voldoende water. Hydratatie van uw lichaam helpt bij het herstelproces. Een chirurgische ingreep kan leiden tot vochtverlies, en voldoende water drinken helpt om dit verloren vocht weer aan te vullen. Daarnaast speelt water een cruciale rol in uw lichaam en zorgt het ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door het lichaam worden getransporteerd. Dit bevordert het herstel en geeft u een beter gevoel!

Volg de wondverzorgingsinstructies van uw chirurg of consulent op. Zorg ervoor dat u de instructies van uw chirurg of consulent opvolgt en let op eventuele tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of afscheiding. Twijfelt u ergens over? Neemt u dan direct contact op met de kliniek.

Het herstel in het kort

De eerste dagen

U doet rustig aan

Tot enkele dagen na de operatie doet u rustig aan. Na deze dagen kunt u licht huishoudelijk en administratief werk weer oppakken, zolang u niet tilt en geen fysiek werk verricht.

1 week na de operatie

1 week na de operatie

U komt terug voor de eerste controleafspraak. Heeft u een zittend beroep? Dan kunt u over het algemeen nu weer aan het werk.

2 tot 4 weken na de operatie

Fysiek licht werk uitvoeren

U kunt steeds meer taken in het huishouden en op uw werk weer oppakken. Zwaar tillen en uw armen omhoog tillen wordt nog steeds afgeraden, maar u wordt weer zelfstandiger en ervaart minder ongemak.

6 weken na de operatie

U mag fysiek zwaarder werk uitvoeren en sporten

Na 6 weken mag u weer fysiek zwaarder werk uitvoeren, tillen en sporten. Ondanks dat u weinig tot geen ongemak meer zult ervaren, is het belangrijk om naar de signalen van uw lichaam te blijven luisteren. Zo voorkomt u overbelasting.

Tot 1 jaar na de operatie

Het litteken vervaagt

De littekens zullen minder zichtbaar worden en krijgen in de loop van een jaar steeds meer de kleur van uw huid.

Het resultaat

Het herstel na een borstvergroting duurt circa zes weken. Vrijwel al onze patiënten geven aan dat zij het herstel vonden meevallen en dat de ingreep het absoluut waard was. Benieuwd naar resultaten? We zetten er een aantal voor u op een rijtje.

Borstvergroting met implantaten voor en na
Foto's borstvergroting met implantaten
Borstvergroting voor en na Jan van Goyen
Meer resultaten vindt u op deze pagina.

Risico’s en complicaties na de operatie

Net zoals iedere andere chirurgische ingreep, brengt ook een borstvergroting risico’s en mogelijke complicaties met zich mee. De plastisch chirurg informeert u hierover tijdens het consult. Door het geven van de juiste voorlichting en voorzorg willen wij bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen de kans op risico’s verkleinen. Door onze instructies voorafgaand aan de borstvergroting goed op te volgen, minimaliseert u de kans op complicaties.

Enkele mogelijke complicaties van een borstvergroting:

⊙ Gevoelsverandering in uw borsten
⊙ Allergische reacties op de verdoving of het hechtmateriaal
⊙ Verplaatsing en/of ruptuur van de borstprothese
⊙ Kapselcontractie
⊙ Zwellingen of nabloedingen
⊙ Infecties

Voor een volledige voorlichting over de risico’s en complicaties is het belangrijk dat u de chirurgische bijsluiter van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) goed doorleest. Ook in deze folder vindt u meer informatie. Daarnaast is er een patiëntenfolder van de NVPC met daarin duidelijk omschreven wat u allemaal moet weten over een borstvergroting met siliconen borstimplantaten. 

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik slapen na een borstvergroting?

Een algemeen advies is om na een borstvergroting op uw rug, in een hoek van 45 graden, te slapen. Dit betekent dat u iets met uw rug omhoog komt te liggen, bijvoorbeeld door middel van kussens of een zwangerschapskussen. Hierdoor kan eventuele zwelling in het borstgebied afnemen. U kunt ook op uw zij slapen. Slapen op de zij is echter niet altijd even comfortabel na een ingreep in het borstgebied, dus slapen op de rug is in dit geval een betere optie.

Slapen (of liggen) op de buik moet gedurende de eerste weken vermeden worden. Dit geeft onnodige druk op de borstimplantaten en dit bevordert het genezingsproces niet. Slaap daarom op uw rug of zij om de genezing te bevorderen.

Hoelang is het herstel na een borstvergroting?

Het herstel na een borstvergroting is voor iedereen anders, maar gemiddeld kan men na circa 1 week weer aan het werk. Fysiek werk en zwaar tillen mag u dan nog niet, maar na 4 tot 5 weken mag u weer tillen en na 6 weken kunt u weer sporten.

Voor het herstel geldt dus 6 weken, maar bij een zittend beroep kunt na een week alweer aan het werk.

Wanneer mag ik weer sporten?

Gedurende 6 weken na de borstvergroting kunt u niet sporten. Andere fysieke activiteit, zoals wandelen of fietsen, is wel mogelijk. Ook lichte (stretch)oefeningen kunt u opbouwen na twee weken, zolang u de leefregels van uw plastisch chirurg opvolgt. Denk hierbij aan het niet tillen van gewichten en uw armen niet hoger tillen dan schouderhoogte.

Borstvergroting bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Overweegt u een borstvergroting en bent u nog oriënterende? Dan bent u bij ons van harte welkom voor een vrijblijvend consult.

  • Crisalix 3D-simulatie met beelden van het mogelijke eindresultaat
  • Persoonlijk behandelplan op basis van uw klachten en wensen
  • Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.0 op Kliniekervaringen.nl
  • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
  • Wij zijn 100% dochteronderneming van OLVG

Boek een vrijblijvend consult om uw wensen met één van onze plastisch chirurgen te bespreken. Hij of zij luistert naar uw wensen en maakt een persoonlijk behandelplan. Tevens vertelt de arts u alles over de ingreep en kunt u het eindresultaat al bewonderen door middel van een 3D-simulatie. Tot slot neemt de arts ook de leefregels voor zowel de voorbereiding als het herstel na een borstvergroting met u door.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam