Bel: 020 – 3055 847

Menu

Gynaecomastie

Borstontwikkeling kan zich ook bij mannen voordoen. We noemen dit ook wel gynaecomastie. Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen helpen we u graag verder.

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Gynaecomastie

Borstontwikkeling kan zich ook bij mannen voordoen. We noemen dit ook wel gynaecomastie. Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen helpen we u graag verder.

Ervaart u last van borstontwikkeling? Gynaecomastie is de medische term voor borstontwikkeling bij mannen. Bij gynaecomastie zijn één of twee borsten groter dan normaal. Er is bij deze aandoening over het algemeen sprake van overmatig klierweefsel, vetweefsel of een combinatie van beide. Er zijn verschillende oorzaken voor borstvorming bij de man waaronder een opstapeling van vetweefsel, een bijwerking van medicatie, een verandering in de hormoonproductie door het slikken van hormonen, een reactie op stofwisselingsveranderingen of borstkanker. Gynaecomastie zien we vaak bij jonge mannen in de puberteit. U bent bij ons aan het juiste adres voor een oplossing.

Gynaecomastie operatie bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen

 • Cosmetische behandeling met korte hersteltijd
 • Verwijderen borstvorming bij mannen (gynaecomastie)
 • Behandeling door plastisch chirurgen die zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
 • Zowel mannelijke als vrouwelijke BIG geregistreerde plastisch chirurgen
 • Binnen twee weken uw intakegesprek

Resultaten gynaecomastie

In het algemeen is het resultaat van gynaecomastie goed te voorspellen. Daarbij is het wel belangrijk dat u uw wensen van tevoren duidelijk maakt aan de plastisch chirurg. Toch is er geen volledige garantie te geven op het esthetisch resultaat. De littekens die ontstaan na de ingreep bij verwijderen van het klierweefsel kunnen er in de eerste tijd wat vurig uitzien. Na ongeveer een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen de littekens de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, dit kan met een sunblock.

Soorten gynaecomastie

Gynaecomastie is een ander woord voor overmatige borstontwikkeling bij mannen. Er zijn verschillende oorzaken te wijten aan de ontwikkeling van het teveel aan borstweefsel. Er kan sprake zijn van lichamelijke of niet-lichamelijke borstvorming.

Lichamelijke borstvorming bij mannen

Wanneer er sprake is van lichamelijke borstvorming, betekent dit dat de klierschijven in de borst van de man niet verdwenen zijn tijdens de kindertijd. In plaats daarvan zijn ze tijdens de puberteit en de hormoonschommeling gaan groeien. Dit gebeurt bij een of beide borsten. In de meeste gevallen is deze zwelling van korte duur, maar is soms ook blijvend. Is dit laatste het geval, dan verwijderen we de zwelling operatief. Een andere lichamelijke oorzaak is pseudo-gynaecomastie. Dit houdt in dat niet de borstklier gezwollen is, maar de zwelling veroorzaakt wordt door vetophoping.

Niet-lichamelijke borstvorming bij mannen

Borstvorming kan ook ontstaan door een niet-lichamelijke oorzaak. Hierbij denkt u bijvoorbeeld aan:

 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Verandering in de stofwisseling
 • Afwijking van de testikels
 • Gezwellen die hormonen produceren

Wanneer er bij u sprake is van een van bovenstaande oorzaken, zal de plastisch chirurg eerst onderzoeken of een gynaecomastie correctie voor u geschikt is. Twijfelt de chirurg, dan adviseren we u om een hormonaal onderzoek uit te voeren om onderliggende ziektes te controleren.

Het eerste consult

Tijdens het consult voorafgaand aan de behandeling, bespreekt u met de plastisch chirurg uw klachten en wensen. De chirurg bepaalt vervolgens of uw wensen overeenkomen met de technische mogelijkheid. Ook bespreekt u welke behandelmethode voor u geschikt is, de soort narcose en de risico’s en complicaties. Het is van belang dat de plastisch chirurg een goed beeld krijgt van uw algehele gezondheid. Daarom stelt hij u vragen over uw medische achtergrond. Wanneer u medicijnen gebruikt of allergisch bent voor bijvoorbeeld jodium, verdoofvloeistof of pleisters dient u dit aan te geven. Er zijn namelijk een aantal medicijnen waarmee u voorafgaand aan de ingreep moet stoppen. Wij adviseren u hierbij het volgende:

 • Stop een week van tevoren met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.
 • Zowel voor als na de operatie kunt u wel paracetamol gebruiken om de pijn te verlichten.

Gynaecomastie operatie

Welke behandelmethode voor u geschikt is, hangt af van de soort borstvorming. Wij voeren twee soorten gynaecomastie correcties uit, eventueel in combinatie met het verwijderen van huidoverschot:

 • Verwijderen van klierweefsel
 • Verwijderen van vetweefsel

Verwijderen van klierweefsel

Borstvorming kan ontstaan door een overschot aan klierweefsel. Tijdens de ingreep haalt de plastisch chirurg dit weg door aan de onderzijde van de tepelhof een kleine incisie te maken. Het overtollige klierweefsel halen we weg. De plastisch chirurg laat hierbij wel een kleine hoeveelheid klierweefsel onder de tepel. Hierdoor voorkomen we een ingedeukte tepel. De snede sluiten we af met oplosbare hechtingen. Wanneer het noodzakelijk is, verwijdert de plastisch chirurg ook het huidoverschot. Behandelduur: anderhalf uur Verdoving: algehele narcose

Verwijderen van vetweefsel

Borstvorming die enkel is ontstaan door overtollig vetweefsel, verwijdert de plastisch chirurg met liposuctie. Bij deze ingreep maakt de plastisch chirurg een kleine incisie op een onopvallende plaats. Met behulp van een zuigbuis verwijdert hij het onderhuidse vetweefsel. Om de vetcellen makkelijker los te laten komen, injecteert de chirurg eerst een vloeistof. Vervolgens verwijderen we met een dunne holle naald het vetoverschot. De kleine snede die is ontstaan door de liposuctie, plakken we zorgvuldig dicht. Behandelduur: anderhalf uur Verdoving: plaatselijke verdoving

In sommige gevallen is een combinatie van liposuctie en verwijderen van klierweefsel noodzakelijk. Om te bepalen of er sprake is van klier of vetweefsel, is in de meeste gevallen aanvullend onderzoek door middel van het maken van een echo nodig.

Na de operatie

De gynaecomastie ingreep is een dagopname en wanneer u voldoende hersteld bent, kunt u dan ook dezelfde dag weer naar huis.

Het verwijderen van de drains

Tijdens de ingreep plaatsen we drains die het bloed en eventueel wondvocht afvoeren. Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor het verwijderen van de drains. Dit is meestal de volgende dag. Concludeert de plastisch chirurg dat de opvangflesjes nog te veel vocht bevatten, dan verwijderen we de drains een dag later. Nadat de drains zijn verwijderd, krijgt u een afspraak mee voor de controle op de poli.

Pijnbestrijding

Direct na de operatie krijgt u medicijnen die de pijn bestrijden. De pijn die na een dag nog bestaat, wordt meestal omschreven als spierpijn. Het gebied kan beurs aanvoelen en de pijn bestrijdt u met pijnstillers zoals paracetamol. Wanneer de pijn na de eerste week toeneemt, adviseren wij u om contact met ons op te nemen.

Herstel na gynaecomastie: wat mag wel en wat mag niet?

Het herstel na de gynaecomastie behandeling verloopt voor iedereen anders, omdat het afhankelijk is van het type borstcorrectie en de reactie van uw lichaam.

De eerste week na de borstcorrectie is het behandelgebied gezwollen door de bloeduitstortingen en het wondvocht. Het is daarom heel belangrijk dat u deze eerste week rustig aan doet.

U krijgt na de operatie over het verband een elastisch korset aan. Dit korset heeft als functie om bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan, maar ook om de huid weer aan de onderlaag te laten vastgroeien.

Hersteltijd

Tot 7 dagen na de correctie

Het behandelgebied zwelt op door bloeduitstortingen en wondvocht

U kunt weer licht huishoudelijk en administratief werk verrichten

7 tot 14 dagen na de correctie
Twee weken na de correctie

U komt langs in onze kliniek voor een controle van het behandelgebied

U draagt het korset overdag en ’s nachts

1 tot 3 weken na de correctie
3 tot zes weken na de correctie

U mag fysiek zwaarder werk uitvoeren 1 maand na de correctie

U kunt weer fysiek zwaarder werk verrichten

Zes weken na de ingreep

Kosten gynaecomastie operatie

Behandeling Prijs
Gynaecomastie middels liposuctie€ 3.360,-
Gynaecomastie middels liposuctie/excisie klierweefsel€ 4.460,-
Gynaecomastie middels liposuctie/excisie klierweefsel en huidreductie€6.820,-

Het is per persoon en situatie verschillend of de gynaecomastie correctie wordt vergoed door de zorgverzekering. Als er bij u sprake is van een medische indicatie, gaat u bij uw verzekeraar na op de behandeling vergoed wordt. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn altijd voor eigen rekening.

Risico’s en complicaties

Het risico dat er complicaties optreden bij een gynaecomastie ingreep is klein. Toch is het belangrijk dat u op de hoogte bent van het feit dat de kans op complicaties wel degelijk bestaat. Enkele mogelijke complicaties zijn:

Zeldzaam

 • Ontstaan bloeduitstorting en zwelling
 • Optreden van infecties
 • Ontstaan van een nabloeding
 • Optreden van een ongunstige reactie op de verdoving

Zeer zeldzaam

 • Zichtbare littekens
 • Permanente pigmentatie van de littekens
 • Gevoelsstoornissen in de tepel
 • Asymmetrie van de tepels

Ontstaan er onverwachts problemen zoals een ontsteking, neem dan direct contact met ons op.

Veelgestelde vragen over gynaecomastie

Hoe snel kan ik weer aan het werk?

Wanneer u weer aan het werk kunt, is afhankelijk van het soort werk dat u doet. Heeft u een kantoorbaan, dan kan u in de meeste gevallen na een week weer aan het werk. Doet u fysiek zwaarder werk, dan is het verstandig om twee tot vier weken te wachten met werken.

Kan mijn borst na de operatie weer groeien?

Als we tijdens de ingreep klierweefsel weghalen, is de kans klein dat uw borst opnieuw groter wordt. Halen we bij u vetweefsel weg, dan is er wel een kans dat uw borsten weer zullen groeien zodra u aankomt. Borsten bestaan namelijk vooral uit vetweefsel.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

“Borstverkleining voor mannen laten uitvoeren door Dr. Buncamper. De hele ervaring van vriendelijkheid van de medewerkers tot het uiteindelijke resultaat liet niets te wensen over! Er waren geen wachttijden bij de consults en het resultaat was beter dan verwacht.”

“Ik ben in 2003 behandeld door Dr. van Selms en met net zoveel betrokkenheid, luisterend oor en service ontvangen. Wat een vakman Dr. Selms met echt oor voor je eigen gevoel.”

“Jan van Goyen Kliniek is een aanrader! Zowel chirurg Dr. M. Buncamper als personeel zijn zeer deskundig, vriendelijk, betrokken. Verzorging na de operatie was top.”

“Borstverkleining voor mannen laten uitvoeren door Dr. Buncamper. De hele ervaring van vriendelijkheid van de medewerkers tot het uiteindelijke resultaat liet niets te wensen over! Er waren geen wachttijden bij de consults en het resultaat was beter dan verwacht.”

“Ik ben in 2003 behandeld door Dr. van Selms en met net zoveel betrokkenheid, luisterend oor en service ontvangen. Wat een vakman Dr. Selms met echt oor voor je eigen gevoel.”

“Jan van Goyen Kliniek is een aanrader! Zowel chirurg Dr. M. Buncamper als personeel zijn zeer deskundig, vriendelijk, betrokken. Verzorging na de operatie was top.”

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam