Borstverkleining: De 10 meestgestelde vragen

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Borstverkleining: De 10 meestgestelde vragen

Een borstverkleining kan een enorme opluchting zijn wanneer u last heeft van te grote, zware borsten. Grote borsten kunnen leiden tot nek- en schouderklachten en zijn storend tijdens dagelijkse activiteiten, zoals sporten. Als geen ander begrijpen wij hoe vervelend dit kan zijn. Gelukkig biedt een borstverkleining uitkomst. Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen voeren onze plastisch chirurgen dagelijks borstoperaties uit en zij kunnen u daarom alles vertellen over deze ingreep.

Wanneer u een borstverkleining overweegt, dan roept dit waarschijnlijk talloze vragen op. Gelukkig bent u niet alleen; wij beantwoorden graag al uw vragen. Het verstrekken van duidelijke en uitgebreide informatie staat bij ons hoog in het vaandel. Het gaat immers om uw lichaam en gezondheid, dus we vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Om u al voor het consult te voorzien van enkele antwoorden, vindt u in dit artikel antwoord op de 10 meestgestelde vragen over de borstverkleining.

1. Wat wordt er gedaan tijdens een borstverkleining?

Tijdens de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel met de bijbehorende huid verwijderd. Er wordt een nieuw, kleiner model borst gevormd. Ook wordt de tepel verplaatst. Deze wordt terug omhoog geplaatst, zodat uw borsten een stevig karakter krijgen. Het doel van de ingreep is om de borsten te verkleinen, maar uw borsten worden bij een borstverkleining ook altijd gelift.

2. Wat kost een borstverkleining?

Een borstverkleining is bij ons mogelijk voor € 5.900. Dit bedrag is inclusief overnachting. Overweegt u een borstverkleining omdat u fysieke klachten ervaart door de grootte van uw borsten? Dan wordt de operatie mogelijk volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. De plastisch chirurg kan tijdens een vrijblijvend consult bekijken in hoeverre u in aanmerking komt voor een vergoeding.

3. Hoe zien mijn borsten eruit na een borstverkleining?

Na de operatie zullen uw borsten kleiner en steviger zijn. Na een borstverkleining blijven altijd littekens zichtbaar, maar deze nemen in de loop van de tijd de kleur van uw huid aan. De littekens zitten bij de meest voorkomende operatietechnieken rond de tepelhoven, onder de borst in de huidplooi en tussen de tepel en de plooi onder de borst, in verticale richting. Gedurende het eerste jaar worden de littekens steeds minder vurig en vallen deze steeds minder op.

Bent u benieuwd naar de resultaten van deze ingreep? Bekijk hier voor en na foto’s.

4. Kunnen borsten terug groeien na een borstverkleining?

Tijdens de operatie verwijdert de arts borstklierweefsel en huid. Omdat dit definitief wordt verwijderd, is het resultaat blijvend. Echter kunt u door aankomen in gewicht, zwangerschap of pilgebruik opnieuw (iets) grotere borsten krijgen. Helaas zijn dit factoren die invloed kunnen hebben op de grootte van uw borsten, maar bij een gezonde levensstijl is de kans klein dat uw borsten terug groeien naar het formaat van voor de ingreep.

5. Hoelang is het herstel van een borstverkleining?

De eerste dag na de operatie zult u het rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u alweer licht huishoudelijk en administratief werk verrichten. Heeft u een zittend beroep? Dan is de kans groot dat u na één tot twee weken weer aan het werk kunt. Uw lichaam is nog herstellende, maar u zou weer voldoende energie moeten hebben om uw werk uit te kunnen voeren. Indien u een fysiek zwaarder beroep heeft, dan is het raadzaam om met uw arts te overleggen wanneer u uw werkzaamheden weer kunt hervatten.

Het volledige herstel na een borstverkleining is circa 6 weken. Gedurende deze periode dient u fysiek zware inspanning en (zwaar) tillen zoveel mogelijk te vermijden. Na 6 weken merkt u vrijwel geen belemmeringen meer en kunt u weer al uw activiteiten oppakken.

6. Wat mag ik niet na een borstverkleining?

Na de borstverkleining is het belangrijk om de postoperatieve instructies van uw plastisch chirurg goed op te volgen. Hoewel specifieke instructies per patiënt kunnen verschillen, zijn er enkele zaken die vrijwel iedere patiënt na een borstoperatie dient te vermijden. Dit zijn:

1. Intensieve lichamelijke activiteit. Gedurende de eerste weken vermijdt u sport en intensieve fysieke inspanning. Over het algemeen kunt u dit na 6 weken weer oppakken.
2. Zwaar tillen. Zwaar tillen wordt gedurende de eerste weken afgeraden. Heeft u jonge kinderen? Houdt u er dan rekening mee dat u ook hen tijdelijk niet kunt optillen.
3. Roken en alcohol. De chirurg zal u adviseren om voor de operatie te stoppen met roken en dit niet te hervatten tot minimaal 6 weken na de ingreep. Roken kan namelijk het genezingsproces vertragen. Voor een optimaal herstel vermijdt u roken en alcohol volledig.
4. Uw armen boven schouderniveau heffen. U mag uw armen uiteraard bewegen, maar zorg ervoor dat uw ellebogen niet hoger reiken dan schouderhoogte.
5. Een gewone bh dragen. Na de operatie draagt u een sportbeha (emdaplast bh) die u van ons meekrijgt. Deze dient u gedurende 6 weken te dragen, tenzij uw behandelend arts hierover andere instructies heeft gegeven.

Verder is een algemeen advies om niet in bad te gaan, niet te lang en te warm te douchen en geen andere warmtebronnen op te zoeken. Uw plastisch chirurg zal u meer informatie geven over de leefregels na een borstverkleining.

7. Hoe pijnlijk is een borstverkleining?

De pijn na een borstverkleining varieert van patiënt tot patiënt, maar over het algemeen ervaren de meeste patiënten relatief weinig pijn. Eventuele pijn kan bestreden worden met paracetamol. Het is normaal dat u enige mate van ongemak en pijn ervaart gedurende de eerste dagen tot weken, maar u zult merken dat de pijn snel afneemt.

Wanneer u na de ingreep toch overmatige pijn ervaart, dan kunt u 24/7contact met ons opnemen. Omdat Esthetisch Centrum Jan van Goyen dochteronderneming is van OLVG heeft u na de operatie altijd toegang tot zorg. Wij kunnen u dus de voordelen bieden van een kleinschalige kliniek, met daarbovenop de voordelen van een groot ziekenhuis. In het zeldzame geval van ernstige pijn of complicaties wordt u bij ons snel geholpen.

8. Hoe slapen na een borstverkleining?

Na een borstcorrectie is een optimale slaaphouding op uw rug, in een hoek van 45 graden. Dit betekent dat u iets met uw rug omhoog ligt, bijvoorbeeld door extra kussens onder uw rug en hoofd te plaatsen of door een verstelbaar bed. Deze houding minimaliseert de druk op de borsten en bevordert het genezingsproces. Eventuele zwelling in het borstgebied kan door deze houding afnemen en hiermee verkleint u de kans op complicaties.

9. Wat moet mijn BMI zijn om in aanmerking te komen?

Overweegt u een borstverkleining? Dan ligt uw BMI bij voorkeur onder de 30. Bij een hoger BMI zijn uw klachten wellicht op te lossen met gewichtsverlies en is een borstverkleining niet altijd nodig. Daarnaast nemen risico’s tijdens een plastisch chirurgische ingreep toe wanneer u een hoger BMI heeft. Uw plastisch chirurg kan u daarom adviseren om de ingreep pas te ondergaan wanneer uw BMI onder de 30 ligt. Echter zijn hierop uitzonderingen mogelijk, dus ons advies is om altijd een plastisch chirurg te raadplegen. Na een vrijblijvend consult weet u zeker of u in aanmerking komt voor een borstverkleining.

10. Kan een borstverkleining vergoed worden?

Ja, een borstverkleining kan vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Wanneer uw borsten groter zijn dan cupmaat D en u nek- en schouderklachten heeft, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Uw plastisch chirurg doet hiervoor de aanvraag bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan vindt u hier meer informatie over deze ingreep. Daarnaast bent u bij ons van harte welkom voor een vrijblijvend consult. Een consult biedt u de mogelijkheid om al uw vragen en wensen te bespreken met één van onze plastisch chirurgen. Zo weet u precies wat u van deze ingreep kunt verwachten.

Artsen

Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn:

Kom langs voor een vrijblijvend consult

Overweegt u deze behandeling? Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen of een vrijblijvend consult boeken. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze behandeling in Amsterdam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of voor het maken van een afspraak, neemt u contact met ons op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam