Bij een billift wordt overtollig huid en vetweefsel chirurgisch verwijderd via een insnijding op de onderrug. Deze insnede loopt van heup tot heup en heeft in sommige gevallen ook een uitloop tot in de taille. Door deze ingreep worden de contouren van de taille, heupen en billen verfraaid. Een nadeel van een billift is dat de ingreep een groot litteken geeft. Het litteken loopt onder de bikinilijn, maar zal wel zichtbaar zijn. Hoe zichtbaar het litteken wordt hangt af van de manier waarop uw lichaam geneest.
Een billift kan ook toegepast worden voor een contourverbetering van de billen, heupen en taille, waarbij er juist sprake is van teveel vetophoping op de billen en heupen in combinatie met huidoverschot. De billen hebben in dit geval vaak een vierkant uiterlijk. Deze ingreep wordt gecombineerd met liposuctie.
Bil liften bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen
- Behandelplan op basis van uw klachten
- Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij NVPC en NVEPC
- Zowel mannelijke als vrouwelijke BIG geregistreerde plastisch chirurgen
Het eerste consult
Tijdens dit consult bekijkt uw plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een billift en bespreekt met u uw wensen. Ook bespreekt hij met u welke methode voor u geschikt is en brengt u op de hoogte van de operatierisico’s en eventuele mogelijke complicaties.
Voorbereiding op de ingreep
Deze ingreep vindt in dagbehandeling plaatst. Zorg ervoor dat iemand u ophaalt na de ingreep, u mag namelijk niet zonder begeleiding naar huis. Zorg ervoor dat u vóór de operatie in een goede conditie verkeerd. Omdat deze ingreep een groot littekengebied geeft, adviseren wij u indien u rookt, drie weken voor de ingreep te stoppen, omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt.
Billift: de operatie
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De techniek van de ingreep bestaat uit het verwijderen van de bilhuid en indien aanwezig ook vetweefsel. In sommige gevallen zal de ingreep in combinatie met liposuctie of lipofilling toegepast worden. De insnijding vindt plaats op de onderrug onder de onderbroekrand, of aan de onderkant van de billen, afhankelijk van welke methode u met uw chirurg heeft bepaald. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt die niet verwijderd behoeven te worden. De ingreep duurt ongeveer twee uur.
Na de operatie
Eén week lang draagt u verband op het wondgebied van de billen. Daar overheen draagt u een broekje. Het broekje geeft druk op de billen zodat het de zwelling zo goed mogelijk tegen gaat. Het beschermt bovendien de wond en voorkomt dat er teveel spanning op de wondranden ontstaat. Omdat het broekje druk geeft, kan dit als onaangenaam strak worden ervaren. Na een week komt u op controle en wordt het verband verwijderd. Het drukbroekje dient u gedurende zes weken te dragen, waarvan de eerste drie weken dag en nacht en de laatste drie weken overdag. De eerste dag na de ingreep houd u volledige bedrust. Na een bilcorrectie moet u in de eerste weken zeer voorzichtig zijn met bewegen. Vermijd zoveel mogelijk de bukbeweging, er dient zo min mogelijk spanning op het litteken te komen. Na twee weken kunt u weer lichte werkzaamheden verrichten. Afhankelijk van waar het wondgebied zich bevindt mag u al dan niet gedurende twee weken niet op de billen zitten. Na zes weken bent u weer in staat volledig te bewegen en te sporten.
Resultaat van bil liften
Zodra de zwelling volledig verdwenen is, kunt u het resultaat goed beoordelen. De zwelling trekt in de loop van zes weken langzamerhand weg. Het litteken kan nog lang gevoelig blijven. Na een jaar is het eindresultaat te zien, dan is de operatiewond en het onderhuidse weefsel volledig genezen. Bij een bilcorrectie kunnen bij de billen niet tot het uiterste aan huidoverschot weggenomen worden, omdat er anders teveel trekkracht op het litteken plaats zou vinden wegens het bewegen. Dit zou een breed litteken als gevolg kunnen hebben. Vandaar dat er wel wat ruimte in de huid overgehouden wordt.
De littekens die ontstaan na de ingreep kunnen er in de eerste tijd wat vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Mocht u gaan zonnen, smeer het litteken dan goed in met een hoge beschermingsfactor, maar blijft u de eerste 3 maanden met het litteken uit de
zon. Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar kan nooit voor 100% gegarandeerd worden.
Risico’s en complicaties
Bij elke operatie bestaat er een kans op een infectie die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Er kan een nabloeding ontstaan en er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Als zich onverwachts problemen voordoen, zoals een ontsteking, toenemende pijn, een nabloeding of een verstoorde wondgenezing, neemt u contact op met ons centrum.
Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. In zeldzame gevallen komt het voor dat het litteken zeer verdikt geraakt. Er kan in zo’n geval hypertrofie (overmatige aanzwelling of vergroting) of keloïdvorming (littekengezwel) optreden. Patiënten met een Aziatische of Creoolse huid hebben meer kans op deze complicatie. Indien u het vermoeden heeft dat uw litteken hypertrofie of keloidvorming geeft, neemt u contact op met uw plastisch chirurg voor verdere behandeling.
Verdere specifieke risico’s van een bilcorrectie zijn beschadiging van huidzenuwen in de billen en blijvende gevoelloosheid in (een deel) van de billen. De kans dat de wonden slecht genezen en soms zelfs weer openspringen is sterk verhoogd als men blijft roken.
Artsen
Tijdens het vrijblijvende intakegesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling. We begeleiden u van de voorbereiding en de behandeling tot de nazorg. Onze behandelend artsen zijn: