Home | Over ons | Nieuws | Spataderen tijdens de zwangerschap

Spataderen tijdens de zwangerschap

Regelmatig ontvangen de artsen van Esthetisch Centrum Jan van Goyen zwangere vrouwen die last hebben van spataderen. De vrouwen worden in het centrum in Amsterdam Oud-Zuid geholpen door dermatoloog drs. Annigje Jensema, fleboloog drs. Kajal Surajbali en chirurg dr. Clarissa van Vlijmen. Samen vertellen zij hoe de klachten eruit zien en wat ze hier aan kunnen doen.

Dokter Surajbali vertelt: “Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens de zwangerschap of ervaren klachten van reeds aanwezige spataderen. Een veel gehoorde klacht is het hebben van vermoeide en/of onrustige benen of een toename van het aantal spataderen.”

“Er zijn verschillende verklaringen voor deze klachten tijdens de zwangerschap, aldus Dokter Surajbali:
– Een veranderende hormoonspiegel. Dit kan ervoor zorgen dat vaatwanden slapper worden.
– Een groeiende baarmoeder. Hierdoor kan de terugstroom van het bloed uit de benen naar het hart minder goed plaatsvinden en ontstaat er stuwing in de benen.
– Een grotere hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder tijdens een zwangerschap.”

Dokter Jensema vult aan: “Het is nog niet bekend waarom de één wel spataderen krijgt en de ander niet. Er zijn allerlei factoren die een rol kunnen spelen. Enkele hiervan zijn erfelijke factoren, het geslacht (vrouwen vaker), een staand beroep maar zoals genoemd ook zwangerschap. Spataderen worden tijdens de zwangerschap over het algemeen niet behandeld. Wel wordt er vaak een steunpanty voorgeschreven en adviseren wij 6 maanden na de bevalling en na het staken van de borstvoeding langs te komen voor een evaluatie. Een deel van de spataderen kan namelijk verdwijnen na de bevalling.

“Een groot deel van de spataderklachten kunnen wij snel verhelpen. Hierbij komt de zorg voor de kinderen niet in het gedrang.”

Dokter van Vlijmen legt uit hoe een spataderbehandeling bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen er dan uitziet: “Tijdens het eerste consult vindt een intake plaats en wordt er met behulp van een Echo-duplex-apparaat gekeken of er slecht functionerende kleppen in de vaten aanwezig zijn. Zo’n onderzoek is vergelijkbaar met een echo onderzoek bij de verloskundige, maar nu niet van de buik, maar van de benen. Indien er inderdaad spataderen worden geconstateerd, kom je óf bij mij terecht voor een inwendige (endoveneuze) laserbehandeling óf bij mijn collega’s voor bijvoorbeeld een inspuiting. Dit is afhankelijk van de ernst van de spataderen.

De duur van een behandeling is tevens afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de spataderen. Dit bepalen wij in een eerste consult. Wanneer een patiënt een verwijsbrief bij zich heeft wordt zo’n eerste consult overigens altijd vergoed door de zorgverzekeraars. Om voor de verdere behandeling in aanmerking te komen voor een vergoeding stellen de verzekeraars een aantal voorwaarden. Aan het eind van het consult laten wij de patiënt weten of ze in aanmerking komt.” Het is in elk geval altijd de moeite waard om langs te komen met klachten, aldus Dokter Surajbali: “Er zijn genoeg vrouwen die sinds de zwangerschap al met klachten rondlopen en denken dat het niet erg genoeg is om door de huisarts naar ons doorverwezen te worden. Soms komen ze ook pas langs als de kinderen wat ouder zijn. Ze hadden eerder geen tijd om aan zichzelf te denken. Dat is zonde, want een groot deel van de klachten is vaak na de laserbehandeling bij de chirurg of door inspuiten al verholpen.

Een relatief eenvoudige ingreep, waarbij de zorg voor de kinderen niet in het gedrang komt. Je bent namelijk dezelfde dag nog thuis én je kunt je normale bezigheden in principe gewoon voortzetten!”

Heeft u ook last van spataderen en wilt u langskomen voor een consult? Neemt u dan contact op met Esthetisch Centrum Jan van Goyen via het telefoonnummer: 020-3055 800 of via e-mail: vaatchirurgie@jvg.nl.

Opstarten spreekuren Esthetisch Centrum Amsterdam

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Wij verzoeken u om uw afspraak te verzetten indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  • Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  • Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  • Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Let op: als u een van bovenstaande klachten heeft kan de afspraak niet doorgaan. Wij verzoeken u vriendelijk om het pand niet te betreden. U dient zelf contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • Wanneer u koorts of klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid of een verkoudheid, mag u het pand niet betreden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • U komt in principe alleen, uw begeleider kan buiten de kliniek wachten. Indien u echt begeleiding binnen het pand nodig heeft, gaat de begeleider niet mee de spreekkamer in.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • Er geldt een “geen hand schudden beleid” in de kliniek
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here.