Home | Over ons | Nieuws | Schaamplipcorrectie: plastisch chirurg Marlon Buncamper vertelt

Schaamplipcorrectie: plastisch chirurg Marlon Buncamper vertelt

Marlon Buncamper Jan van GoyenMarlon Buncamper is sinds 2010 plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Ingrepen waarbij de cliënt het resultaat snel ziet vindt hij leuk om te doen. In dit blog besteden we aandacht aan correcties aan de labia, ook wel schaamlippen.

Wat zijn de meest voorkomende klachten van vrouwen om hun labia te laten corrigeren?
Marlon: “Er zijn twee groepen vrouwen. De eerste groep komt met klachten waarbij ze last hebben van de binnenste schaamlippen. Ze zijn dan zo groot dat dit klachten geeft tijdens gemeenschap, bij het zitten en bij het sporten. De tweede groep wil graag dat hun labia er weer uit ziet als vroeger. Bijvoorbeeld doordat deze verouderd is.”

Wordt deze ingreep vergoed?
“De ingreep wordt vergoed als de binnenste labia meer dan 4 centimeter buiten de buitenste schaamlippen hangen. Dit is af en toe best lastig, omdat iemand waarbij de labia kleiner zijn dan 4 centimeter ook fysieke klachten kan hebben. Toch kunnen wij de behandeling dan niet laten vergoeden. Bij de tweede groep is de behandeling puur esthetisch.“

Hoe vergelijken vrouwen en weten ze wat ze willen?
“Vaak vergelijken ze met wat ze vroeger hadden. Zeker wanneer het aankomt op de venusheuvel. Deze wordt zwaarder naarmate je ouder wordt, waardoor het lijkt of je broek sneller ‘vol zit’. Het ziet er dikker uit in jeans, maar ook tijdens het sporten heeft iedereen strakke, kleine broekjes aan. Ook kijkt men meer naar elkaar, zij het onbewust. Je ziet elkaar bijvoorbeeld in de sauna of onder de douche na het sporten.”

Hoe oud zijn de meeste vrouwen die deze ingreep ondergaan?
“De meeste vrouwen zijn rond de 45 jaar. Ze vinden het er niet meer zo mooi uitzien als daarvoor of hebben er lang over nagedacht en hebben nu besloten er iets aan te laten doen. Ook bij vrouwen die zijn aangekomen veranderen de labia.”

Zijn er vrouwen die hun labia willen laten corrigeren die het eigenlijk niet nodig hebben?
“Ja, er zijn jonge dames die een bepaald beeld hebben van hoe een vagina er uit zou moeten zien, die niet altijd klopt met de werkelijkheid. Ik probeer ze dan duidelijk te maken dat het niet abnormaal is wat zij hebben en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, want ik ga niet zomaar bij iemand opereren. Toch probeer ik er ook echt achter te komen waarom ze een dergelijke behandeling willen ondergaan.”

Wat wordt er nog meer besproken tijdens een eerste gesprek?
“We leggen uit welke verschillende technieken er zijn, elk met zijn voor- en nadelen. En dan kijken we welke techniek het beste bij iemand past. Bij het maken van de keuze wijzen we nog eens extra op de nadelige gevolgen die de ingreep met zich meebrengt.”

Welke zijn dit dan bijvoorbeeld?
“Sommige vrouwen zeggen dat ze minder gevoel hebben, iets wat ik mij wel kan voorstellen, aangezien er een gevoelsuiteinde in de labia zit. En als er teveel vanaf wordt gehaald sluit de vagina niet, met als gevolg dat je meer last kunt hebben van droogheid. Tevens is de clitoris dan bloot en de wrijving die dan ontstaat kan ook onprettig zijn. Het is dus niet zomaar een ingreep. Er zijn wel wat risico’s aan verbonden.”

Hoe ziet het herstelproces van zo’n correctie er uit?
“Het duurt zo’n drie tot vier weken tot de labia zijn hersteld. Zitten is dan onprettig en fietsen gaat ook niet. Het dragen van een strakke broek schuurt ontzettend en als je gaat sporten ‘trekt’ het aan je labia. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. De controleafspraak is meestal na twee weken.”

Kun je voorkomen dat je labia gaat ‘hangen’?
“Nee, er is niets wat je kunt doen. Als je een vaginale bevalling hebt gehad, dan rekken de labia mee. Maar ook als je aankomt of ouder wordt.”

Opstarten spreekuren Esthetisch Centrum Amsterdam

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Wij verzoeken u om uw afspraak te verzetten indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  • Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  • Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  • Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Let op: als u een van bovenstaande klachten heeft kan de afspraak niet doorgaan. Wij verzoeken u vriendelijk om het pand niet te betreden. U dient zelf contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • Wanneer u koorts of klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid of een verkoudheid, mag u het pand niet betreden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • U komt in principe alleen, uw begeleider kan buiten de kliniek wachten. Indien u echt begeleiding binnen het pand nodig heeft, gaat de begeleider niet mee de spreekkamer in.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • Er geldt een “geen hand schudden beleid” in de kliniek
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here.