Home | Over ons | Nieuws | Plastisch chirurg Paula Roossink over ooglidcorrecties

Plastisch chirurg Paula Roossink over ooglidcorrecties

Paula Roossink Jan van Goyen kliniekPaula Roossink is sinds 1 juni 2016 werkzaam als plastisch chirurg bij het Jan van Goyen. Eén van de ingrepen die zij doet is de bovenooglidcorrectie, een ingreep waar steeds meer vraag naar is. “Sinds 1 januari 2017 zit deze behandeling weer in het basispakket van de zorgverzekering, maar dit betekent niet direct dat iedereen hier voor in aanmerking komt.” vertelt Paula.

Wie komen op consult voor een ooglidcorrectie?
“Dat kan iedereen zijn. Mannen, vrouwen, oudere mensen, jonge mensen, mensen met klachten, mensen zonder klachten. Sommige mensen hebben op hun 30ste al last van te zware oogleden, echter denk ik dat de gemiddelde leeftijd ongeveer tussen de 45 en 60 ligt.”

Wordt de bovenooglidcorrectie vergoed?
“Vanaf 1 januari 2017 zijn de voorwaarden van de zorgverzekeraar veranderd van de bovenooglidcorrecties. Deze ingreep is in het basispakket gekomen, maar het betekent niet dat iedereen in aanmerking komt voor de vergoeding en aan de juiste criteria voldoet.”

Welke criteria zijn dit dan?
“De ingreep wordt vergoed door de verzekering als er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking als gevolg van verworven verslapping of verlamming van de bovenoogleden. De verslapping/verlamming van het bovenooglid veroorzaakt dan een zogenoemde verticale ooglidspleet van 7 mm of minder. Dit komt overeen met de situatie dat de onderrand van het bovenooglid of de overhangende huidplooi 1 mm of lager boven het centrum van de pupil hangt.”

Hoe is het voor jou om deze ingreep uit te voeren?
“Het is een hele dankbare ingreep. Ook is het één van de leukste ingrepen om te doen. Het is een operatie onder lokale verdoving waardoor het mogelijk is om vaak interessante gesprekken met mensen te voeren. Verder zijn mensen altijd tevreden met het resultaat en kent de behandeling weinig complicaties.”

Welk verschil is zichtbaar voor en na de ingreep?
“Je krijgt er een hele frisse blik van. Sommige mensen zijn bang dat ze een ander uiterlijk zullen krijgen, of er een beetje verschrikt uitzien, maar dit is niet het geval. Je ziet er eerder uit alsof je lekker op vakantie bent geweest of goed uitgerust bent!”

Is er sprake van een toename in het aantal bovenooglidcorrecties?
“Ja, er is geen taboe meer op. Vroeger was het iets dat je geheim hield voor je omgeving, maar nu help ik bijvoorbeeld ook vaak vrienden van patiënten. En het is ook gewoon een mooie oplossing natuurlijk, waar je in ieder geval de eerste tien jaar weer mee vooruit kan.”

Hoe ziet het herstelproces eruit?
“Je moet minstens één week rustig aan doen. Dit houdt in dat je niet mag bukken, tillen of sporten. Ook komen er pleistertjes op het litteken die een week moeten blijven zitten. Dus een week lang is er te zien dat er iets is gedaan, maar al na de eerste twee dagen neemt de zwelling af. Na een week haal ik de hechtingen eruit en daarna ziet het litteken er vaak al wel rustig uit.”

Is het litteken lang zichtbaar na de operatie?
“Ongeveer een maand. Omdat het een hele dunne en goed doorbloede huid is, geneest het heel snel. Ook wordt het litteken precies in de plooi gelegd, dus je ziet daar weinig van. ”

Hoe zit het met de onderoogleden?
“Dit is een hele andere ingreep en deze is altijd cosmetisch. Deze ingreep wordt ook nooit vergoed door de zorgverzekeraar, omdat er aan de onderkant nooit klachten kunnen zijn. Je gezichtsveld wordt er niet door beperkt.”

Meer lezen over ooglidcorrecties? Klik hier.

Coronamaatregelen Esthetisch Centrum Amsterdam

Update 14-12
Wij krijgen veel telefoontjes van patiënten omtrent hun afspraak bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Vooralsnog geldt dat alle afspraken doorgaan en wij onze zorg kunnen continueren. Uiteraard volgen wij hierin alle maatregelen en staat de veiligheid van onze patiënten en medewerkers voorop. Wij hebben daarom ter plaatse diverse maatregelen genomen om de zorg zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Wij willen u vragen om onderstaande maatregelen in acht te nemen.

Wij verzoeken u om uw afspraak te verzetten indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

 1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
 2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
 3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Let op: als u een van bovenstaande klachten heeft kan de afspraak niet doorgaan. Wij verzoeken u vriendelijk om het pand niet te betreden. U dient zelf contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Welke maatregelen zijn er genomen?

 1. Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
 2. Wanneer u koorts of klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid of een verkoudheid, mag u het pand niet betreden.
 3. We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
 4. Het uitgangspunt is dat mensen alleen naar hun afspraak komen. Uw begeleider kan buiten de kliniek wachten. Indien u echt begeleiding binnen het pand nodig heeft, bent u verplicht om dit vooraf aan uw afspraak te melden.
 5. Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
 6. Het dragen van een neus- en mondkapje is verplicht voor alle bezoekers in onze panden. Mensen die dit niet doen, worden hierop aangesproken door onze medewerkers en krijgen alsnog een mondkapje aangeboden. Indien ze dit weigeren mogen medewerkers toegang tot het gebouw ontzeggen.
 7. Er geldt een “geen hand schudden beleid” in de kliniek
 8. U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here.