Home | Over ons | Nieuws | Onzeker over je uiterlijk? Daar mag je best iets aan laten doen – Interview Volkskrant Special

Onzeker over je uiterlijk? Daar mag je best iets aan laten doen – Interview Volkskrant Special

Er wordt veel geschreven over cosmetische behandelingen en ook op  tv barst het van de make-overs. Door de media verwachten  sommige mensen  wonderen, terwijl  anderen juist een schrikbeeld van wanprestaties hebben. Ook bij  Medisch (MC) en Esthetisch centrum (EC) Jan van Goyen in Amsterdam-Zuid krijgen ze veel vragen over dit onderwerp. Hoe gaat de kliniek met deze ontwikkeling om? “Vakmanschap, goede voorlichting en verwachtingsmanagement zijn essentieel bij esthetische chirurgie,” vindt  directeur Jolanda  Wakkerman. Naast de klassieke plastisch-chirurgische behandelingen zoals borstvergrotingen en facelifts worden bij het esthetisch centrum ook behandelingen gedaan met botox, fillers en huidtherapie. Plastisch chirurgen Mark-Bram Bouman en Marlon Buncamper houden naast hun praktijk bij het VUmc ook spreekuur bij de kliniek aan het Concertgebouwplein. Ook zij geloven in het managen van verwachtingen. Ze zijn beiden actief lid van het kennis- en zorgcentrum voor genderdysforie (genderteam) van het VUmc en leiden plastisch chirurgen op in deze gespecialiseerde chirurgie.

Bouman, die studeerde aan de Vrije Universiteit en in het VUmc is opgeleid tot plastisch reconstructief genderchirurg: “Ik doe de meeste plastisch chirurgische behandelingen, maar ik heb als belangrijkste aandachtsgebieden genitale chirurgie, reconstructief en transgender, en borstchirurgie. We kunnen zowel reconstructief als cosmetisch vergroten, verkleinen en verstevigen. Als plastisch chirurg word je opgeleid om te kijken naar vorm in relatie tot functie. Gecombineerd met anatomische kennis en vaardigheden kom je tot chirurgische mogelijkheden. Dit geldt voor de genitaliën, maar ook voor andere delen van het lichaam. ”Hij merkt in zijn praktijk een toename aan verzoeken voor genitale chirurgie: “Vrouwen worden steeds zelfbewuster. Moeders die na de bevalling naar de plastisch chirurg gaan, hebben vaak jarenlang met hun probleem rondgelopen. Het is niet een gril van jonge meiden in strakke stringetjes, er is een grote groep die er last van heeft. De partners zitten er niet mee, het is puur voor de vrouwen zelf. Wij moeten ons kunnen verplaatsen in wat iemand wil. Het probleem moet objectiveerbaar zijn en we moeten er een chirurgische oplossing voor hebben, zonder dat de patiënt daarbij teveel risico’s loopt. Als iemand niet reëel is in z’n verwachtingspatroon, is dat voor ons een grens. Dat geldt voor álle ingrepen, maar zeker als het om dit soort ingrepen gaat. We hebben allebei het Europees Fellowship Examen Medische seksuologie afgerond en zijn als medisch seksuoloog expert op dit gebied. Als iemand een problematische seksuele relatie heeft en dit volledig toeschrijft aan een incorrecte schaamlip, dan kunnen wij deze wel repareren, maar dat wil niet zeggen dat de seksuele relatie dan meteen goed is.

NIET ZOMAAR SNIJDEN DUS?

Bouman: “Het gaat zeker niet alleen om snijden in gezond vlees. Soms is een operatie gewoon medisch noodzakelijk. Zo had ik laatst een patiënt die vroeger haar buitenste schaamlippen had laten verkleinen. Daar is toen zoveel weggehaald, dat de vulva continu open stond. Dat is ontzettend vervelend, want de uitgang van de plasbuis en vagina is minder bedekt. Dat voelt onprettig en geeft klachten. Dit was duidelijk een niet goed uitgevoerde cosmetische ingreep, die een functioneel probleem oplevert. En je ziet ook dat als vrouwen ouder worden, zij vet verliezen uit hun buitenste schaamlippen en dan kan zo’n probleem erger worden. Door onze specifieke kennis en chirurgische ervaring is zo’n probleem toch op te lossen met een corrigerende operatie.” Buncamper beaamt wat Bouman zegt. Hij studeerde in Maastricht en is in Gent opgeleid tot plastisch reconstructief genderchirurg. Zijn specialismen zijn genderreconstructie en genitale chirurgie, maar voornamelijk ook borstreconstructie en esthetische chirurgie. Hij werkt sinds vijf jaar bij het Jan van Goyen.

HOE ZIT HET MET DE VERGOEDINGEN?

Buncamper: “Als het om genitale chirurgie gaat, worden sommige behandelingen vergoed. Maar bij een schaamlipcorrectie is het lastig vast te stellen of iemand minder goed functioneert of dat het om een aangeboren afwijking gaat. Van iemand met te zware borsten is bekend dat zij nek- en rugklachten kan krijgen, dan kan een borstverkleining helpen. Sommige vrouwen hebben al van jongsaf aan last van iets en jarenlang getobd om de stap te nemen het te laten behandelen. Gelukkig wordt esthetische plastische chirurgie wel steeds beter bespreekbaar. En natuurlijk spelen trends ook een rol. Vrouwen kijken naar andere vrouwen in tijdschriften, op internet, tijdens de yogales, in de sauna of sportschool en zien dan de verschillen. Het is onze taak om daar doorheen te kijken en te achterhalen waarom iemand iets wil laten doen en wat we voor hen kunnen betekenen.”

WAT KUNNEN MENSEN BIJ MC EN EC JAN VAN GOYEN VERWACHTEN?

Wakkerman: “De kliniek richt zich niet alleen op esthetische zorg, maar is breder georiënteerd. Opgericht in 1996 als buitenpoli van twee ziekenhuizen en bedoeld als aparte plek voor laagdrempelige en planbare zorg dichtbij. En dichtbij betekent dan: dicht bij de patiënten. In Amsterdam-Zuid, makkelijk bereikbaar en middenin de wijk. Door de kleinschaligheid kan de kliniek kwalitatief goede zorg bieden op een prettige en persoonlijke manier. Hier ben je een naam in plaats van een nummer. Daarnaast zijn er korte wachttijden. Een spoedeisende hulp of een intensive care is niet aanwezig, maar je kunt hier wel terecht voor veel gangbare aandoeningen en behandelingen. De specialisten in het medisch centrum doen bijvoorbeeld veel staaroperaties, orthopedische behandelingen op het gebied van voet en enkel, schouder en knie, spataderbehandelingen en pijnbehandelingen. Deze kwalitatief goede zorg is mogelijk, omdat in de kliniek ervaren specialisten werken. Veel van de specialisten werken ook in ziekenhuizen zoals het OLVG en VUmc. Het grootste deel van de zorg die de kliniek levert, is verzekerde zorg. Daarnaast zijn ook onverzekerde alternatieven mogelijk voor zorg die niet in het basispakket zit. Het esthetisch centrum biedt een groot palet aan mogelijkheden om mensen snel en professioneel op weg te helpen.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd door de Volkskrant.

Opstarten spreekuren Esthetisch Centrum Amsterdam

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Wij verzoeken u om uw afspraak te verzetten indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  • Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  • Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  • Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Let op: als u een van bovenstaande klachten heeft kan de afspraak niet doorgaan. Wij verzoeken u vriendelijk om het pand niet te betreden. U dient zelf contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • Wanneer u koorts of klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid of een verkoudheid, mag u het pand niet betreden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • U komt in principe alleen, uw begeleider kan buiten de kliniek wachten. Indien u echt begeleiding binnen het pand nodig heeft, gaat de begeleider niet mee de spreekkamer in.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • Er geldt een “geen hand schudden beleid” in de kliniek
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here.