020 3055 800

Oorlelcorrectie

Oorlelcorrectie

Oorlellen kunnen te lang of te groot zijn, uitgescheurd of uitgerekt. Een oorlelcorrectie is een eenvoudige ingreep die dit probleem kan verhelpen.

 

 

 

De operatie

De behandeling van een oorlelcorrectie kan in het geval van een te groot oorbelgaatje bestaan uit het verkleinen van het oorgaatje. Bij een compleet uitgescheurde oorlel wordt er een kleine insnijding gemaakt, een zogenoemde wigexcisie. Hierbij wordt weefsel verwijderd en de huid naar elkaar toe gebracht en gehecht. Bij een uitgescheurde oorlel kan in veel gevallen de beschadiging worden verbeterd, maar blijven littekens altijd zichtbaar.

De plastisch chirurg tekent het gebied af en geeft een plaatselijke verdoving. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof geeft soms een wat branderig gevoel. De huid kan door het inspuiten wat opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden. Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek. Met een kleine insnijding wordt een stukje oorlel verwijderd. Eventuele kleine bloedende vaatjes brandt de chirurg dicht. De wondranden worden vervolgens aan elkaar gehecht of geplakt en het wondje wordt afgedekt met een pleister. U voelt tijdens de behandeling wel dat de plastisch chirurg bezig is maar u ervaart geen pijn. Na deze kleine operatie kunt u meteen weer na huis.

Bij een slap en uitgezakt oorlel is vaak een complete revisie van de oorlel nodig om zo de grootte en vorm van de oorlel aan te kunnen passen. In dit geval komen de hechtingen en dus ook het litteken aan de onderkant van de oorlel. In de gevallen dat er een nieuw oorbelgaatje nodig is, zal de specialist de oorbelgaatjes openhouden met een siliconen buisje dat u 2 weken in de oren draagt. Na 2 weken wordt dit buisje verwijderd, waarna u een zweerknopje in uw oren kunt dragen. Dit oorbelknopje neemt u mee naar de controleafspraak, zodat uw specialist het siliconen buisje kan vervangen door dit knopje.

Na de behandeling

Als u pijn heeft na de behandeling, kunt u gerust een pijnstiller innemen, bij voorkeur Paracetamol. Geen aspirine, dit vergroot de kans op nabloedingen.

U krijgt het advies de plek zo schoon mogelijk te houden. Dit kan met een speciaal daarvoor bestemde pleister of tape. Als de wond is gehecht, dan worden de hechtingen doorgaans een week later verwijderd.

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Bovendien kan blootstelling aan de zon pigmentverstoring in het behandelde gebied veroorzaken waardoor het litteken donkerder kan worden. Het beste kunt u de eerste drie maanden na de behandeling de littekens bedekt houden en vanaf 2 weken na de operatie de huid insmeren met een sunblock.

Complicaties

Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. Soms is er al na een paar maanden bijna niets meer te zien van het litteken. Dit is afhankelijk van het huidtype.

Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Ook kan er een infectie optreden, die zich uit door pijn zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, neemt u contact met ons op.

Vergoeding/kosten

Alleen als een duidelijke medische indicatie bestaat vergoedt een zorgverzekeraar de kosten. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn voor eigen rekening. Vraag de consulent om een prijsopgave of kijk direct op onze prijslijst.

Download de folder hier.

Meer gezichtscorrecties

Artsen

Prof. dr. G.J. Nolst Trenité
Prof. Gilbert Nolst Trenité is neuschirurg. Hij werd opgeleid in Amsterdam...

Lees meer

Dr. M. Bouman
Mark-Bram Bouman studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2006...

Lees meer

Dr. H.A.H. Winters
Nadat hij zijn studie geneeskunde aan de universiteiten van Gent en Nijmeg...

Lees meer

Dr. M.E. Buncamper
Marlon Buncamper groeide op op Curaçao en vertrok in 1990 naar Nederland ...

Lees meer

Drs. P. Roossink
Paula Roossink is sinds een aantal jaar werkzaam als specialist. Zij is opg...

Lees meer

Drs. W.G. van Selms
Gijs van Selms is plastisch chirurg. Na zijn studie geneeskunde in Antwerpe...

Lees meer

Afspraak maken oorlelcorrectie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van plastisch chirurgische behandelingen bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen of wilt u een afspraak maken voor een consult? Wij zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 16:30 uur. U bent bovendien welkom tijdens het avondspreekuur op maandag, dinsdag en woensdag.

Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Na het versturen van het formulier ontvangt u een kopie in uw mail.
Verander tekst