020 3055 800

Ooglidcorrectie -de operatie-

Het eerste consult

De plastisch chirurg bespreekt met u uw wensen. Dit is van belang om met u te bepalen of aan uw wensen van een ooglidcorrectie kan worden voldaan. Daarnaast brengt de plastisch chirurg u op de hoogte van de operatierisico’s en eventuele complicaties.

Als u besluit om een ooglidcorrectie uit te laten voeren, moet u zich realiseren dat u er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van uw bovenoogleden is dit meestal rond de 7 tot 10 dagen en voor een onderooglidcorrectie 2 weken.

De operatie
De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Met een heel dun naaldje wordt in de oogleden verdovingsvloeistof ingespoten. Hier voelt u weinig tot niets van.

Bij de bovenoogleden wordt een snede gemaakt in de plooi van het bovenooglid, zodat het litteken nauwelijks zichtbaar is. Bij de onderoogleden wordt de snede gemaakt langs de rand van het onderooglid, vlak onder de wimpers, met een kleine uitbreiding naar de zijkant van het oog. Dit litteken is op den duur ook niet opvallend.

Uit de oogleden wordt huid, spier en vet verwijderd. Door de verdoving voelt u geen pijn, hoewel het verwijderen van de vetkwabjes uit de oogkas soms een enigszins onaangenaam gevoel kan veroorzaken.

De wonden worden gesloten met dunne hechtdraden die na enkele dagen tot een week al kunnen worden verwijderd. In sommige gevallen wordt de wond geplakt met huidlijm. De oogleden worden afgeplakt met elastische pleisterstroken die de wond steunen en zwelling tegen gaan.

Na de ooglidcorrectie
Tijdens de controleafspraak na een week, worden de pleisters en hechtingen verwijderd. Om het uiteindelijke resultaat van de operatie te kunnen beoordelen, komt u 6 weken later nog eens op het spreekuur.

U mag uw gezicht wassen en douchen. De pleisters blijven meestal goed zitten en drogen gewoon op. Lichamelijke inspanning en sport moet u gedurende de eerste week vermijden. Hetzelfde geldt voor zware dingen tillen en bukken. Ook mag u 2 weken geen lenzen, crème en oogmake-up dragen.
Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, u kunt een zonnebril dragen en vanaf 2 weken na de operatie de huid insmeren met een sunblock.

Complicaties
Na de operatie kunnen zich zwellingen en bloeduitstortingen voordoen. Bij elke operatie bestaat er kans op nabloeding of een infectie. Als gevolg van de huidsnede zijn de randen van de oogleden gedurende enige maanden gevoelloos, maar dit herstelt zich op den duur. Het litteken van het bovenooglid is niet opvallend maar soms vormt dit litteken gedurende enige tijd de overgang tussen een kleur- en structuurverschil van de huid van onder de wenkbrauw en die van het bovenooglid. Dit verschil wordt in de loop van tijd minder.

Vergoeding/kosten
Alleen als een duidelijke medische indicatie bestaat vergoedt een zorgverzekeraar de kosten. De ingreep op grond van esthetische redenen is voor eigen rekening. Vraag een prijsopgave bij de consulent of kijk direct op onze prijslijst.

Download de folder hier.