Home | NVCG-meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg

NVCG-meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg

Op 6 januari lanceert de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) het NVCG-meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg. Het meldpunt biedt slachtoffers van cosmetische misstanden of zorgverleners de mogelijkheid om deze anoniem te melden. Maar liefst 73% van de cosmetisch artsen ziet patiënten met complicaties na een behandeling elders. Tot op heden werden deze misstanden nergens vastgelegd. Dat de NVCG dit initiatief neemt, is mooi voor de toekomst van de cosmetische zorg. Er wordt in kaart gebracht, waar het feitelijk misgaat en dit is het begin om vervelende situaties en complicaties te verminderen.  Via de website nvcg.nl/meldpunt kunnen cosmetische misstanden gemeld worden.

Ernstige complicaties door behandeling niet-artsen
Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG: “Aanleiding voor het meldpunt zijn ernstige complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen door niet-artsen, waarmee cosmetisch artsen worden geconfronteerd. Uit recent onderzoek van de NVCG in samenwerking met consumentenprogramma Radar onder cosmetisch artsen, blijkt dat 73% van de cosmetisch artsen te maken heeft gehad met patiënten met complicaties door een andere behandelaar. De meeste van deze artsen hebben dit vaker dan eens meegemaakt. 71% van deze artsen zag complicaties van apparatuur op basis van plasma-energie (160 gevallen) en 69% zag complicaties van de hyaluronpen (173 gevallen). Bij 95% van de artsen waren deze complicaties een gevolg van cosmetische behandeling door een schoonheidsspecialist. Bij 33% was de complicatie het gevolg van cosmetische behandeling door een tandarts. Feiten die ons hebben aangezet tot het initiëren van het meldpunt.”

Jan van Goyen neemt goede zorg serieus
De meldingen die bij het NVCG-meldpunt gedaan worden zijn bedoeld voor de beeldvorming van de NVCG. Veel voorkomende complicaties, behandelmethodes en behandelaars worden op deze manier in kaart gebracht en potentiële patiënten worden eerder gewaarschuwd. Gedupeerden die het meldpunt gebruiken worden alsnog verzocht om de klacht te melden bij de zorginstelling, Inspectie voor Gezondheidszorg en een regionaal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg. De klachtenprocedure van Jan van Goyen vindt u hier.

KEURMERK

Coronamaatregelen Esthetisch Centrum Amsterdam

Update 14-12
Wij krijgen veel telefoontjes van patiënten omtrent hun afspraak bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Vooralsnog geldt dat alle afspraken doorgaan en wij onze zorg kunnen continueren. Uiteraard volgen wij hierin alle maatregelen en staat de veiligheid van onze patiënten en medewerkers voorop. Wij hebben daarom ter plaatse diverse maatregelen genomen om de zorg zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Wij willen u vragen om onderstaande maatregelen in acht te nemen.

Wij verzoeken u om uw afspraak te verzetten indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

 1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
 2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
 3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Let op: als u een van bovenstaande klachten heeft kan de afspraak niet doorgaan. Wij verzoeken u vriendelijk om het pand niet te betreden. U dient zelf contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.

Welke maatregelen zijn er genomen?

 1. Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
 2. Wanneer u koorts of klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid of een verkoudheid, mag u het pand niet betreden.
 3. We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
 4. Het uitgangspunt is dat mensen alleen naar hun afspraak komen. Uw begeleider kan buiten de kliniek wachten. Indien u echt begeleiding binnen het pand nodig heeft, bent u verplicht om dit vooraf aan uw afspraak te melden.
 5. Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
 6. Het dragen van een neus- en mondkapje is verplicht voor alle bezoekers in onze panden. Mensen die dit niet doen, worden hierop aangesproken door onze medewerkers en krijgen alsnog een mondkapje aangeboden. Indien ze dit weigeren mogen medewerkers toegang tot het gebouw ontzeggen.
 7. Er geldt een “geen hand schudden beleid” in de kliniek
 8. U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here.