020 3055 800

Neuscorrectie -de operatie-

Het eerste consult

De chirurg bespreekt met u uw wensen en geeft aan of ook daadwerkelijk aan uw wensen kan worden voldaan. Daarnaast zal de chirurg u meer vertellen over de operatieve procedure, het beleid voor en na de operatie en eventuele complicaties.

De operatie
De meeste operaties worden onder algehele narcose en in dagbehandeling uitgevoerd. Afhankelijk van de afwijkingen en de wensen ondergaat u een kleine (meestal zonder uitwendig litteken) of een grotere ingreep (met een klein, uiteindelijk vrijwel onzichtbaar litteken aan de onderzijde in de neuspilaar en/of aan de onderrand van de neusvleugels). U moet nuchter zijn en er mogen geen medische bezwaren zijn voor de narcose. Enkele uren na de operatie mag u het centrum onder begeleiding verlaten. U mag zelf niet autorijden.

Na de operatie
Over het algemeen heeft u na een neusoperatie weinig pijn. Bij lichte pijn is een Paracetamol meestal voldoende. Na de operatie maken wij met u controleafspraken voor het verwijderen van de neustampons, het uitwendig neusverband en hechtingen en daarna het verwijderen van het pleisterverband. Vervolgens krijgt u een aantal periodieke controles om het genezingsproces te volgen. Enige tijd na de ingreep zullen foto’s gemaakt worden van uw neus om het resultaat te kunnen beoordelen.

Als de benige neusrug is gecorrigeerd houd er dan rekening mee dat u de eerste zes weken na de operatie geen bril mag dragen. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden met een sunblock in de eerste maanden. In de meeste gevallen kunt u na tien dagen uw normale activiteiten zoals school en werk hervatten.

Complicaties
Een complicatie komt niet vaak voor maar is niet uitgesloten. In de eerste weken na de operatie is een neusbloeding of lokale infectie mogelijk. Littekenvorming kan ontstaan, meestal binnen een jaar na de ingreep. In enkele gevallen zal een kleine nacorrectie noodzakelijk zijn. Neusoperaties waarbij het benig deel wordt losgemaakt geven wat zwelling en wat bloeduitstorting rond de ogen. Dat is na tien dagen meestal verdwenen. Daarnaast geeft een correct uitgevoerde operatie geen garantie voor een goed eindresultaat.

Vergoeding/kosten
Meestal wordt een neuscorrectie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Wel is het in een aantal gevallen mogelijk om het functioneel deel van de operatie (neustussenschotcorrectie) te declareren bij de zorgverzekeraar. Vraag een prijsopgave aan de consulent of kijk op onze prijslijst.

Download de folder hier.