020 3055 800

Lipofilling -de operatie-

Het eerste consult
De plastisch chirurg bespreekt je wensen, om te bepalen of wij ook daadwerkelijk aan je wensen van lipofilling kunnen voldoen. Vervolgens vertelt de plastisch chirurg meer over de operatie, het beleid voor- en na de operatie en eventuele complicaties.

De operatie
Afhankelijk van de regio en de grootte van het te behandelen gebied vindt de operatie onder plaatselijke verdoving of onder narcose plaats. Bij een plaatselijke verdoving krijgt je een infuus om eventueel een extra pijnstiller toe te kunnen dienen. Daarnaast krijg je, ter voorkoming van infectie, eenmalig een dosis antibiotica via het infuus.

Zowel het gebied waar het vet wordt afgezogen als waar het wordt ingespoten wordt steriel afgedekt. Eerst wordt een verdovingsvloeistof onderhuids geïnjecteerd in het gebied waar het vet wordt gehaald. Daarna wordt met dunne buisjes of zuigcanules onder een lage zuigdruk het vet weggezogen. Het vetweefsel wordt verwerkt, in kleine spuiten overgebracht en vervolgens met dunne naalden in lagen ingebracht op de plaats van de gewenste vormcorrectie. Tot slot krijg je kleine pleistertjes op de wondjes die minimaal 3 dagen moeten blijven zitten. De eerste lipofilling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Overgebleven vet wordt in de diepvries bewaard en kan na drie maanden in een eventuele tweede sessie onder plaatselijke verdoving bij worden gespoten.

Na de operatie
Vlak na de operatie zijn de behandelde gebieden nog wat blauw verkleurd en gezwollen. Koeling helpt hiertegen. Na 1 à 2 weken verdwijnt de zwelling vanzelf. Al vrij snel na de operatie kan je weer aan het werk, maar zwaar tillen en intensief sporten gedurende 4 tot 6 weken, raden we af. Na de ingreep mag je douchen.

Het resultaat
Het effect van lipofilling is direct na de ingreep zichtbaar, maar een deel van het volume zal verdwijnen omdat dit door het lichaam wordt opgenomen. In overleg met de plastisch chirurg kan je er voor kiezen om het te behandelen gebied iets te laten overvullen.

Complicaties
In het algemeen is lipofilling een veilige methode. Desondanks kunnen bijwerkingen optreden. Ter hoogte van de inspuiting kunnen bloedingen en zwellingen ontstaan waardoor er in het begin een asymmetrie kan zijn. Ondanks de antibiotica kan een infectie optreden, dit is echter zeldzaam. Een infectie openbaart zich door roodheid, zwelling, warmte en pijn, eventueel met temperatuursverhoging. Als je denkt dat er sprake is van een infectie, neem dan direct contact met ons op.

De asymmetrie kan blijvend zijn wanneer het vet niet overal in gelijke mate verdwijnt. Dit kan in een tweede sessie gecorrigeerd worden. Soms is het vet zichtbaar door de huid of voelbaar in kleine bolletjes. Er kan een langer durende zwelling blijven bestaan tot enkele maanden na de ingreep. Ook hiervoor zijn kleine correcties mogelijk.

Kosten
Deze ingreep wordt niet vergoed voor de ziektekostenverzekeraars. Vraag een prijsopgave bij de consulent of kijk direct op onze prijslijst.