020 3055 800

Huidplekjes -de behandeling-

De behandeling
De behandeling start met het schoonmaken van het te behandelen gebied met een desinfecterend middel. Vervolgens tekent uw plastisch chirurg het gebied af en geeft hij of zij een plaatselijke verdoving. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof geeft soms een wat branderig gevoel. De huid kan door het inspuiten wat opzwellen en tijdelijk bleek van kleur worden. Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek. De huid wordt langs het afgetekende gebied ingesneden en het stukje huid wordt verwijderd tot in het onderhuidse vetweefsel. Eventuele kleine bloedende vaatjes brandt de chirurg dicht. De wondranden worden vervolgens aan elkaar gehecht of geplakt. U voelt tijdens de behandeling wel dat de plastisch chirurg bezig is maar u ervaart geen pijn.

Na de behandeling
U krijgt het advies de plek zo schoon mogelijk te houden. Dit kan met een speciaal daarvoor bestemde pleister/tape. Indien de specialist de wond heeft gehecht, dan worden de hechtingen een week later verwijderd.

Voor de genezing is het van belang om spanning op de wondranden zoveel mogelijk te vermijden. Vooral wonden op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning staan. Bepaalde bewegingen zoals bukken, tillen, kleding aan- en uittrekken moet u vermijden of uiterst voorzichtig uitvoeren. Sporten wordt, afhankelijk van de plaats en grootte van de wond, één tot vier weken na de ingreep, afgeraden.

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Bovendien kan blootstelling aan de zon pigmentverstoring in het behandelde gebied veroorzaken waardoor het litteken donkerder kan worden. Het beste kunt u de eerste drie maanden na de behandeling de littekens bedekt houden en vanaf 2 weken na de operatie de huid insmeren met een sunblock.

Na de behandeling kunt u pijn ervaren. U mag een pijnstiller innemen, bij voorkeur Paracetamol. Geen aspirine, dat vergroot de kans op nabloedingen.

Complicaties
In bijna alle gevallen van excisie treedt littekenvorming op. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. Soms is er al na een paar maanden bijna niets meer te zien van het litteken. Dit is afhankelijk van het huidtype.

Soms komt het voor dat het litteken zeer verdikt geraakt. Er kan hypertrofie (overmatige aanzwelling of vergroting) of keloïdvorming (littekengezwel) optreden. Patiënten met een Aziatische of Creoolse huid hebben meer kans op deze complicatie. Deze aanleg is soms erfelijk.

De kenmerken van een hypertrofische litteken zijn: een hard en dik, soms pijnlijk litteken, verheven boven de omringende huid, vaak verkleurd of wit of roodachtig.

Een keloïd is een bijzonder soort litteken. Het litteken is zeer hard en dik, vaak zeer pijnlijk en rood. Keloïden groeien over de grenzen van de verwondingen heen en kunnen zeer grote huidgebieden bedekken. De huid van de borst, bovenarmen, oren en schouders zijn veel voorkomende plaatsen waar keloïd kan ontstaan. Indien u het vermoeden heeft dat uw litteken hypertrofie of keloidvorming geeft, neemt u contact op met uw plastisch chirurg voor verdere behandeling.

Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Ook kan er een infectie optreden, die zich uit door pijn zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, neemt u contact met ons op.

Vergoeding
Wanneer er een medische indicatie bestaat wordt de ingreep vergoed door uw zorgverzekeraar. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn voor eigen rekening. Vraag de consulent om een prijsopgave.