020 3055 800

Gynaecomastie -de operatie-

Oorzaken van borstvorming
Er zijn verschillende oorzaken voor borstvorming bij de man waaronder een opstapeling van vetweefsel, een bijwerking van medicatie, een verandering in de hormoonproductie door o.a. het slikken van hormonen, een reactie op stofwisselingsveranderingen of borstkanker bij de man. In veel gevallen is het echter lastig een oorzaak van gynaecomastie aan te wijzen.

Wanneer corrigeren
Soms is borstvorming een signaal voor een ernstige ziekte, zoals een afwijking aan de schildklier, een leverziekte of een tumor in de bijnier of testikel. Als er een vermoeden bestaat dat u een van bovenstaande ziekten zou kunnen hebben, is een gynaecomastiebehandeling niet de juiste oplossing. Wij verwijzen u dan door naar uw huisarts. Wanneer een opstapeling van vetweefsel naast het klierweefsel een oorzaak is van gynaecomastie, biedt afvallen in de meeste gevallen al voldoende verbetering. Wanneer medicijngebruik een oorzaak is, kan mogelijk de medicatie worden aangepast. In andere gevallen is een esthetische ingreep waarbij de borst wordt gecorrigeerd een mogelijkheid voor verbetering.

Welke behandeling
Wordt de borstvorming veroorzaakt door enkel klierweefsel, dan wordt er tijdens de operatie aan de onderzijde van de tepelhof een incisie gemaakt. De plastisch chirurg scheidt het overschot aan klierweefsel van de huid en de spier. Het overtollige klierweefsel wordt dan weggenomen. Een kleine hoeveelheid wordt altijd onder de tepel achtergelaten om te voorkomen dat er een ingedeukte tepel ontstaat. Wanneer het nodig is, wordt ook huid verwijderd (huidresectie). Deze operatie ondergaat u onder algehele narcose.

Als er sprake is van alleen vetweefsel, wordt het overtollig vetweefsel mbv liposuctie verwijderd. Dit kan geschieden onder lokale verdoving met een roesje. Bij liposuctie maakt de plastisch chirurg een klein sneetje op een onopvallende plaats. Met behulp van een zuigbuis verwijdert hij het onderhuidse vetweefsel. Er wordt eerst vloeistof geïnjecteerd zodat de vetcellen makkelijker loskomen, daarna wordt met een dunne holle naald (zuigcanule) het vet verwijderd.

In sommige gevallen is een combinatie van liposuctie en verwijderen van klierweefsel noodzakelijk. Om te bepalen of er sprake is van klier of vetweefsel, is in de meeste gevallen aanvullend onderzoek door middel van het maken van een echo nodig. De kleine snede die gemaakt is voor de liposuctie wordt dichtgeplakt. Bij het verwijderen van klierweefsel of bij de combinatie behandeling, wordt de snede gesloten met oplosbare hechtingen. Deze ingreep duurt ongeveer een tot anderhalf uur.

Voorbereiding
Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u vóór de ingreep moet stoppen. Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Sintrommitis en Marcoumar moet, in overleg met de trombosedienst, een aantal dagen voor de operatie worden gestaakt. Salicylhoudende medicijnen, zoals Ascal en Aspirine, mag u twee weken voor de operatie niet gebruiken. Er is geen bezwaar tegen het gebruik van Paracetamol als middel tegen pijn zowel vóór als na de operatie. Ook geeft u bij de plastisch chirurg eventuele allergie(ën) aan, bijvoorbeeld voor jodium, verdoofvloeistof, pleisters.

Na de operatie
Uw borstkas is na de ingreep verbonden. Onder dit verband komen meestal twee slangetjes vandaan, de drains, die bloed en eventueel wondvocht afvoeren. Als u voldoende hersteld bent, kunt u dezelfde dag nog naar huis. U krijgt dan een afspraak mee voor het verwijderen van de drains. Mochten de opvangflesjes nog teveel vocht bevatten, dan wordt het verwijderen een dag uitgesteld. De hechtingen die in de huid zijn aangebracht lossen vanzelf op. Nadat de drains zijn verwijderd krijgt u een afspraak mee voor de controle op de poli. Direct na de operatie krijgt u medicijnen die de pijn bestrijden. De pijn die na een dag nog bestaat wordt meestal omschreven als spierpijn. Het gebied kan beurs aanvoelen en kan normaal gesproken met pijnstillers zoals Paracetamol worden bestreden.

U krijgt na de operatie over het verband een elastisch korset aan. Dit draagt u gedurende 6 weken, waarvan de eerste 3 weken dag en nacht en de laatste 3 weken overdag. Dit korset heeft als functie om bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan, maar ook dat de huid goed weer tegen de onderlaag vastgroeit.

Wat mag wel en wat mag niet
Uw borsten zijn de eerste paar dagen tot een week gezwollen door bloeduitstortingen en wondvocht. Dit verdwijnt vanzelf. De eerste dagen na de operatie zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na een week kunt u licht huishoudelijk en administratief werk verrichten. Het spreekt vanzelf dat u de eerste weken voorzichtig moet omgaan met het operatiegebied. Sporten en zwaar werk, zoals stofzuigen en tillen moet u de eerste zes weken mijden.

Het resultaat
In het algemeen is het resultaat goed te voorspellen, daarbij is het wel belangrijk dat u uw wensen van te voren duidelijk maakt aan de plastisch chirurg. Toch is er geen volledige garantie te geven op het esthetisch resultaat. De littekens die ontstaan na de ingreep bij verwijderen van het klierweefsel kunnen er in de eerste tijd er wat vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, dit kan met een sunblock.

Complicaties
Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Er kan een infectie optreden die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Er kan een nabloeding ontstaan en er kan een ongunstige reactie tegen de verdoving optreden.
De ingreep kan bij het verwijderen van klierweefsel resulteren in zichtbare littekens, permanente pigmentatie van de littekens, gevoel stoornissen in de tepel of asymmetrie van de tepels. Indien er asymmetrie van de tepels duidelijk is, kan een tweede ingreep noodzakelijk zijn. Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, neemt u contact met ons op.

Vergoeding/kosten
Als er een medische indicatie is, wordt er een vergoeding gevraagd bij uw verzekeraar. Of uw verzekeraar deze ingreep vergoedt, kunt u nagaan bij uw verzekeraar. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn voor eigen rekening. Vraag de consulent voor een prijsopgave of kijk meteen op onze prijslijst.