020 3055 800

Facelift -de operatie-

Het eerste consult
In het eerste gesprek met uw plastisch chirurg komen uw wensen ter sprake. Het is van belang om met u te bepalen of ook daadwerkelijk aan uw wensen kan worden voldaan. Daarnaast zal uw chirurg u meer vertellen over de operatieve procedure, het beleid voor- en na de operatie en eventuele complicaties.

Voorbereiding
Bij een uitgebreide facelift overnacht u één nacht in ons centrum, deze operatie vindt onder algehele narcose plaats. Bij een kleinere ingreep bespreekt de specialist welke vorm van verdoving voor u het beste is en vindt in dagbehandeling plaatst. Welke ingreep dan ook: het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat iemand u ophaalt na de ingreep, u mag namelijk niet zonder begeleiding naar huis.

Voordat u geopereerd wordt, moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij uw plastisch chirurg. Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Dit geldt met name voor medicijnen die de bloedstolling remmen, zoals Aspirine, Sintrom en Marcoumar. Als pijnstiller kunt u paracetamol gebruiken.

Het is verstandig dat u ervoor zorgt dat u vóór de operatie in een goede conditie verkeerd. Indien u rookt, moet u drie weken voor de operatie te stoppen omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt.

Om de zwelling en bloeduitstorting te verminderen raden wij u aan om twee weken voor de operatie te beginnen met Arnica D6 druppels. Dosering: driemaal daags twintig druppels, inname met water voor de maaltijd. Hiermee moet worden doorgegaan tot twee weken na de operatie. Tevens raden wij u aan om vitamine C 1000 mg per dag te gebruiken. Ook is het beter om gedurende twee weken voor de operatie geen koffie, thee en pepermunt te nuttigen.

We raden u aan in de week voor uw operatie door een schoonheidsspecialiste de huid van het gelaat goed te laten reinigen. De schoonheidsspecialiste zorgt voor een optimale conditie van de huid en een betere doorbloeding. Dit komt de genezing na uw operatie ten goede. De ochtend voor de operatie wast u uw haar met een milde shampoo en gebruikt u géén cosmetica.

De operatie
Een facelift is een uitgebreide operatie die ongeveer vier uur in beslag neemt. De operatie vindt plaats onder lichte narcose gecombineerd met plaatselijke verdoving.

Er wordt een huidsnede gemaakt in het behaarde gebied van de slaap, voor het oor en in het behaarde gebied achter het oor. Dit betekent dat er een zichtbaar litteken ontstaat voor het oor, maar dit geneest over het algemeen fraai en is na enige tijd nog nauwelijks zichtbaar. Het litteken achter het oor en de littekens in het behaarde gebied zijn door de plaats niet zichtbaar.

Er worden drains in de wond achtergelaten die zijn verbonden met vacuüm flesjes zodat bloed en weefselvocht kan worden afgezogen. U krijgt een dik verband om het hoofd. U blijft één nacht in het centrum. De volgende morgen worden de drains verwijderd en het verband verschoond waarna u, onder begeleiding, naar huis kunt gaan.

Na de operatie
Na de operatie houd u gedurende twee weken rust. Uw gezicht kan gezwollen zijn en u ziet er nog niet fraai uit. Na ongeveer een week komt u voor controle op het spreekuur. Tot die tijd moet u rust houden, het liefst thuis. Het verband verschoont u iedere dag. U mag douchen en uw haar wassen. Als er geen bloed meer in het verband zit mag u dit weglaten maar het elastische verband dat wat druk geeft op de wangen en onder de kin, moet u zoveel mogelijk blijven dragen. De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven niet te worden verwijderd. De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid voor de oren.

Resultaat
Het effect van een facelift is van lange duur, maar uiteraard is de veroudering van de huid en de verzakking van de weefsels van het gelaat niet te stoppen. Na een facelift houdt u een voorsprong op het verouderingsproces (ongeveer tien jaar).

Complicaties
Na de operatie kan het gelaat gezwollen zijn door vocht- en bloedophoping. Dit gaat vanzelf weer weg. Soms ontstaat er echter een nabloeding die het nodig maakt om de bloedophoping te verwijderen en de bloeding te stoppen.

Er lopen zenuwen in het gelaat die soms tengevolge van de operatie minder goed functioneren. Hierdoor kan een gedeeltelijke verlamming ontstaan van de mond, de lippen, de oogleden en het voorhoofd. Deze uitval is altijd tijdelijk en meestal van korte duur. Omdat de huid los is gemaakt van de onderlaag is het gevoel in de wangen en achter het oor vaak enige tijd verminderd en voelt de huid “doof” aan. Ook dit verschijnsel is van tijdelijke aard, hoewel het enige maanden kan duren voor het gevoel zich heeft hersteld.

Een enkele maal is de doorbloeding van de huid dusdanig verminderd dat huidgebieden aan de wondranden dood kunnen gaan. Deze complicatie doet zich hoofdzakelijk voor bij rokers en daarom adviseren wij om het roken tenminste drie weken voor de operatie te staken.

Vergoeding
Deze ingreep wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg uw wensen heeft beoordeeld. Of kijk, voor een indicatie, op onze prijslijst.