Replacement of dentures or removal of breast implants

Heeft u borstimplantaten en overweegt u deze te laten verwijderen of te laten wisselen? Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen zijn prothesewissels en explantaties veelvoorkomende ingrepen. Ons team van plastisch chirurgen heeft daarom de juiste expertise en deskundigheid om u van een eerlijk en transparant advies te voorzien.

Or call us for an appointment: 020 305 5847

Replacement of dentures or removal of breast implants

Heeft u borstimplantaten en overweegt u deze te laten verwijderen of te laten wisselen? Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen zijn prothesewissels en explantaties veelvoorkomende ingrepen. Ons team van plastisch chirurgen heeft daarom de juiste expertise en deskundigheid om u van een eerlijk en transparant advies te voorzien.

Remove or exchange breast implants?

Veel vrouwen komen bij de plastisch chirurg op consult met een vraag over de in het verleden geplaatste borstimplantaten. Logisch, want door de jaren heen zijn er veel verschillende borstimplantaten geplaatst en in sommige gevallen kunnen deze klachten geven. Het is daarom belangrijk om de prothesen goed te controleren en indien nodig een prothesewissel uit te voeren of de borstimplantaten te laten verwijderen. Dit wordt aanbevolen als er sprake is van ernstige kapselvorming, verouderde borstimplantaten, lekkage of ruptuur van het implantaat, ALCL verdenking of natuurlijke veranderingen van het lichaam door gewichtsschommelingen of zwangerschap waardoor de borsten slapper worden. Bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen geven onze artsen u graag een eerlijk en transparant advies.

Replace or remove breast implants at Aesthetic Center Jan van Goyen

 • Eerlijke voorlichting van een deskundig plastisch chirurg
 • Persoonlijk behandelplan op basis van uw wensen en klachten
 • Customers rate us with a 9.0 on Klinkiekervaringen.nl
 • Our plastic surgeons are affiliated with the Dutch Societies for Plastic Surgery NVPC and NVEPC
 • Zowel mannelijke als vrouwelijke BIG-geregistreerde plastisch chirurgen
 • Wij zijn 100% dochteronderneming van OLVG, dit betekent dat u na de operatie 24/7 toegang heeft tot zorg. U krijgt bij ons dus niet alleen de voordelen van een kleinschalige kliniek, maar ook de voordelen van een groot ziekenhuis!

Een prothesewissel of het verwijderen van de borstimplantaten kan een ingrijpende stap zijn en daarom leggen wij u graag uit hoe het traject van deze operaties in zijn werk gaat. Bij deze operaties worden de implantaten, die ooit voor een borstreconstructie of breast enlargement surgery inserted, replaced or permanently deleted.

Wat zijn de opties?

U kunt om verschillende redenen besluiten uw borstimplantaten te laten verwijderen of vervangen. Hiervoor hoeft u niet altijd klachten te hebben. Misschien vindt u het niet meer mooi, bent u van mening dat u de implantaten al te lang heeft of vindt u de grootte niet meer passen bij uw lichaam. Wat uw beweegredenen ook zijn, u heeft bij deze operatie verschillende opties.

1. Prothesewissel met dezelfde implantaten

When replacing breast implants (prothesewissel genoemd) worden de huidige implantaten vervangen door nieuwe implantaten. Bij een prothesewissel is het mogelijk om te kiezen voor hetzelfde soort implantaat, van dezelfde vorm en grootte. Dit is een optie wanneer u tevreden bent over het cosmetische resultaat van uw huidige implantaten, maar wanneer het verstandig is om de implantaten te vervangen als deze bijvoorbeeld verouderd zijn of als dit wordt aanbevolen na een echo of MRI-scan.

2. Andere grootte, vorm of materiaal implantaat

Het kan voorkomen dat de huidige implantaten niet meer bij u passen. In dat geval kunt u kiezen voor aanpassingen in de grootte, de vorm of het materiaal van de implantaten. Het formaat kan worden vergroot of verkleind en er zijn verschillende vormen beschikbaar, zoals ronde of ergonomische/anatomische implantaten. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een ander type implantaat, zoals siliconen implantaten te vervangen door implantaten met wateroplossing.

3. Andere manier van plaatsen

Tot slot kan er bij een prothesewissel ook besloten worden om de nieuwe implantaten te plaatsen middels een andere techniek: achter, half achter of voor de spier. De technieken worden doorgaans gekozen op basis van de lichaamsbouw of wensen van de patiënt. Het lichaam en de wensen van de patiënt kunnen in de loop der tijd veranderen, waardoor patiënten ook kunnen overwegen nieuwe implantaten te nemen die op een andere manier geplaatst worden. De plastisch chirurg geeft u hierover een advies op basis van uw wensen.

4. Explantatie

Wilt u de borstimplantaten verwijderd hebben en niet laten vervangen? Dan kunt u kiezen voor een explantatie. Wanneer u klachten heeft die gekoppeld kunnen worden aan de borstimplantaten, dan wordt de explantatie mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

5. Explantatie i.c.m. borstlift

An explant can be combined with a breast lift. This procedure is usually performed when there is excess skin after the removal of the implants and the breasts become sagging. During a breast lift, the breast is lifted by removing excess skin and placing the nipple back up. This gives the breasts a firmer and more youthful character, without the need for new implants.

6. Explantatie i.c.m. lipofilling

With an explant, you can also choose to (partially) restore the lost volume by using the body's own fat. This will be lipofilling named. Fat is sucked away from an area where sufficient fat is present by means of liposuction. Think of the abdomen, flanks or hips. This fat is then collected, purified and then injected into the breasts using lipofilling. However, there must be sufficient fat present for this procedure to achieve a nice voluminous result.

A procedure that we are increasingly performing is a combination of an (often smaller) implant and lipofilling around the implant, which is known as hybrid augmentation. Deze methode kan nog natuurlijker aanvoelen en wordt daarom steeds vaker gekozen.

The consultation

De plastisch chirurg bespreekt met u uw wensen en verricht het lichamelijk onderzoek. Eventuele klachten worden uitgebreid besproken. Hierdoor krijgt de plastisch chirurg een duidelijk beeld van de uitgangssituatie en het beoogde resultaat. Er wordt onder andere gekeken of er sprake is van kapselvorming, naar de vorm van de borsten en de elasticiteit van de huid. Indien u weet welke implantaten u destijds heeft laten plaatsen, dan vragen wij u vriendelijk deze informatie mee te nemen naar het eerste consult.

Indien u kiest voor het vervangen van de borstimplantaten, wordt er bepaald welke implantaten worden geplaatst, of deze voor of achter de borstspier komen en waar de littekens komen. Uiteraard worden de mogelijke risico’s en complicaties met u doorgenomen. Na het gesprek bij de plastisch chirurg neemt de consulente alle praktische zaken over de planning en kosten met u door. Heeft u na het eerste consult nog vragen? Dan bent u uiteraard welkom voor een tweede consult.

The procedure

Het vervangen of verwijderen van de borstimplantaten (eventueel met verwijderen van kapselvorming) duurt gemiddeld een tot anderhalf uur en de operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. We leggen u graag uit hoe deze procedure verloopt.

1. Afspraak bij de anesthesist

Een borstoperatie vindt altijd plaats onder algehele anesthesie. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden en veilig onder narcose te brengen, heeft u voor de operatie een gesprek met de anesthesist. Voor dit gesprek moet u een algemene vragenlijst over uw gezondheid invullen.

2. The operation

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de ontvangstbalie en vanaf dat moment bent u in goede handen. De verpleegkundige begeleidt u naar het operatie complex waar nog gelegenheid is om de plastisch chirurg vragen te stellen. Pas na het aftekenen van het te opereren gebied wordt u door de anesthesist onder narcose gebracht.

During surgery, the prostheses are removed and, if discussed, reinserted through a four to five centimeter incision in the natural breast crease. Whenever possible, the plastic surgeon uses the old scar.

Bij een prothesewissel wordt de bestaande kapselvorming verwijderd en de borstholte wordt aangepast op het formaat van de nieuwe implantaten.

Wanneer u ervoor kiest om de borstprothesen definitief te verwijderen, kan de plastisch chirurg het huidoverschot door de opgerekte huid corrigeren. We noemen dit een borstlift. Dit zal de plastisch chirurg tijdens het consult met u bespreken.

At the end of the operation, the incisions are carefully sutured and covered with a plaster. If necessary, the breasts are bandaged with a supportive bandage, which contributes to the recovery of the breasts.

3. De uitslaapkamer

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Bent u weer helemaal bij, dan gaat u naar het kort verblijf. Als u zich goed voelt en de arts en verpleegkundige het verantwoord vindt, dan mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat u iemand heeft die u kan ophalen, want u mag niet zelfstandig naar huis rijden.

4. Nacontroles

After the operation, you will return to your plastic surgeon after 2 to 3 weeks for the first check-up. The final check takes place after approximately three months. Have questions about recovery or a complication? Then you are of course always welcome in the clinic. All checks are included in the price.

Costs to remove breast implants

Removal of breast prostheses (without capsuleectomy) From €3,230
Removing breast prostheses (with capsuleectomy) From €4,330
Removing breast prostheses including lipofillingfrom €8,080

Receive the full price list in your mailbox

Enter your email address and receive the full price list directly in your mailbox. We will also send you relevant information. This is useful when you are still exploring!

Denture replacement before and after

Op de onderstaande foto’s zijn de borstimplantaten vervangen door nieuwe exemplaren. Voor foto’s van explantaties scrolt u verder naar beneden.

Removing breast implants before and after

Op de onderstaande foto’s zijn de borstimplantaten verwijderd en niet vervangen door nieuwe.

More before and after photos of breast implant removal can be found here.

How do you prepare for surgery?

Uw behandelend arts zal u alles vertellen over de voorbereiding op deze operatie. Wij geven u alvast een aantal tips.

 • Zorg ervoor dat u nuchter bent voor de operatie (niet eten of drinken vanaf 23.00);
 • Overleg met de plastisch chirurg uw medicatiegebruik zodat u weet wat u wel of niet mag slikken op de dag van de operatie;
 • Regel vervoer. U mag niet zelf rijden of met het openbaar vervoer reizen;
 • Draag comfortabele kleding zodat u zich na de operatie makkelijk aan kunt kleden;
 • Indien mogelijk is het wenselijk om de eerste dagen extra hulp in huis te hebben.

After the surgery

• Na 24 mag u weer douchen, maar de wonden mogen niet weken. In bad of zwemmen mag u daarom pas 6 weken na de operatie;
• Na twee weken kunt u weer autorijden, maar controleer bij uw zorgverzekeraar wat de operatie mogelijk betekent voor uw verzekeringsdekking;
• De eerste 4 weken mag u niet zwaar tillen;
• De eerste 6 weken mag u niet intensief sporten;
• Als u geen lichamelijk inspannend werk hebt, kunt u na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk;
• It is best to keep the scars covered in the first months, so do not expose your breasts to the sun.

Na de operatie zijn wij in geval van spoed of dringende vragen 24/7 bereikbaar. Wij zijn dochteronderneming van OLVG en daarom heeft u bij ons altijd toegang tot de beste zorg.

Aftercare and recovery

After the operation, the clinic will give you a sports bra that you must wear day and night for the first few weeks. It is important that you take enough rest in the first few days after surgery. After a few days you can do light household and administrative work again. Avoid physically intensive work and lifting for the first two weeks. Exercise is allowed again six weeks after surgery. It goes without saying that you should be careful with the area you have had surgery on during the first few weeks.

The breasts feel unnatural during the first period. Over time this will change, the breasts will feel more and more supple and you will get your normal feeling back. The scars may look a bit fiery after surgery. This fervor disappears over the course of a year, after which they take on the color of the skin and become less visible. UV rays are not good for scars, so they can remain red for an unnecessarily long time.

Risks and Complications

Elke chirurgische ingreep brengt risico’s en complicaties met zich mee. Door het geven van de juiste voorlichting en voorzorg willen wij de kans op risico’s minimaliseren. Door onze instructies voorafgaand aan de operatie goed op te volgen, minimaliseert u de kans op complicaties. Enkele mogelijke complicaties van een prothesewissel of het verwijderen van de implantaten kunnen zijn:

⊙ Gevoelsverandering in uw borsten;
⊙ Allergische reacties op de verdoving of het hechtmateriaal;
⊙ Verplaatsing en/of ruptuur van de borstprothese;
⊙ Kapselcontractie;
⊙ Zwellingen of nabloedingen;
⊙ Infecties.

Longevity implants

Ondanks de integriteit van de borstimplantaten is nooit te voorspellen hoelang de implantaten meegaan, omdat dit mede afhankelijk is van het type implantaat, de manier van plaatsen en eventuele complicaties zoals kapselvorming. De implantaten die wij plaatsen zijn van de hoogste kwaliteit en u krijgt na het consult alle informatie over de implantaten die u kiest.

To be fully informed about the risks and complications, it is important that you surgical package insert from the NVPC (Dutch Society for Plastic Surgery) read carefully. In addition, there is a patient folder of the NVPC clearly describing everything you need to know about surgery with silicone breast implants. 

More information?

Wij verwelkomen u graag bij ons in de kliniek voor een free consultation bij één van onze plastisch chirurgen. Verder vindt u in this article het antwoord op de 10 meestgestelde vragen.

Doctors

Meet one of our plastic surgeons during the intake consultation. Our experienced and specialised surgeons are here for you before and after the surgery.

Come by for a no-obligation consultation

Are you considering this treatment? For more information, please contact us by phone or book a free consultation. We are happy to discuss the possibilities with you.

Aesthetic Center Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Call us for an appointment 020 305 5847

For more information about the possibilities of this treatment in Amsterdam at Aesthetic Center Jan van Goyen or to make an appointment, please contact us. We are available every working day between 08:30 and 17:00.

Aesthetic Center Jan van Goyen
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 305 5847
E: ec@jvg.nl

Search & Find

aesthetic center jan van goyen amsterdam