Nieuws:

Controleer je huid regelmatig op vreemde plekjes

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. Mensen worden ouder, reizen meer en zitten vaker (onbeschermd) in de zon. De zon en zonnebank zijn de belangrijkste oorzaken van huidkanker en daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor huidkanker én hoe je jezelf kunt beschermen.

Dr. Bas Wind en dr. Annelinde Terlou, beiden dermatologen bij Jan van Goyen zijn gespecialiseerd in oncologie, chirurgie en laserdermatologie. Ze kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: bescherm jezelf tegen de zon en houd veranderingen van de huid in de gaten. Wanneer je huidkanker tijdig herkent, is het veelal relatief eenvoudig te behandelen. Het is daarom van groot belang om bij twijfel moedervlekken of andere plekken op de huid te laten controleren bij de huisarts of dermatoloog. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Epidemie van huidtumoren


Huidkanker komt helaas steeds vaker voor. Dr Bas Wind verklaart: “Vooral het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom zien dermatologen toenemen bij de groep babyboomers. Veertig jaar geleden waren mensen zich minder bewust van de schadelijke gevolgen van UV-straling. Tussen de beschadiging van de huid en het ontwikkelen van een tumor zit vaak jaren. Dit verklaart waarom we juist nu een enorme toename van huidkanker zien.”

Voorkomen is beter dan genezen


Goed smeren is en blijft ontzettend belangrijk in het voorkomen van huidschade. Wind legt uit: “Smeer je goed in met zonnebrandcrème, niet slechts een keer maar blijft dit herhalen, het liefst elke 2 uur als je buiten bent. Zoek tussen 11.00 en 16.00 uur de schaduw op en ga zeker niet onder de zonnebank. Er bestaat tegenwoordig ook UV-werende kleding. Wel zo handig als je van jezelf weet dat je het insmeren weleens vergeet.”


Controleer de huid


“Controleer je huid regelmatig op vreemde plekjes. Better safe than sorry. Huidkanker heeft verschillende vormen en er is niet een verschijnsel waaraan je het kunt herkennen. Wel is het zo dat je schilferende, glanzende plekjes, nieuwe of veranderlijke moedervlekken in de gaten moet houden. Maak een gewoonte van het controleren van de huid. Check ook de plekken die je niet zo makkelijk kunt bekijken: de rug is een belangrijke plek om in de gaten te houden. Doe dit met een passpiegel of vraag het aan je partner, vrienden of huisgenoten.”

Behandelen


Wanneer je een verdacht plekje spot, is het verstandig gauw in actie te komen. Terlou legt uit: “Met een verwijzing
van de huisarts kun je naar de dermatoloog. Bij Jan van Goyen kun je vaak al snel terecht. Wanneer
een plekje kwaadaardig blijkt te zijn, zullen wij deze verwijderen. Nadat het kwaadaardige plekje is verwijderd,
blijf je vaak onder controle bij de dermatoloog om de huid nauwlettend in de gaten te blijven houden.”

Meer nieuws

Diamanten kwaliteitsstatus voor de zorg van Jan van Goyen

De zorg van Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft het kwaliteitscertificaat DIAMANT van Qualicor Europe behaald. Dat betekent …

Lees meer

Ontmoet onze nieuwe cosmetisch arts: Eda

Vanaf september is cosmetisch arts drs. Eda van den Boogaard – Okatan werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Eda …

Lees meer
spataderen

Spataderen: vraag & antwoord

Meer dan 25% van de bevolking heeft last van spataderen. Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die vaak door de huid heen …

Lees meer

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam