020 3055 800

Buikwandcorrectie -de operatie-

De operatie
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De correctie bestaat uit het wegnemen van overtollig huid- en vetweefsel en zonodig het herstel van de stevigheid van de buikwand. De plastisch chirurg opereert zodanig dat de littekens zo min mogelijk opvallen. Indien mogelijk wordt alleen een horizontaal litteken gemaakt zo laag mogelijk op de onderbuik zodat het litteken door de onderkleding kan worden bedekt. Afhankelijk van de grootte van de operatie kunnen we het advies geven enkele dagen bedrust te houden na de operatie. Na de operatie blijft u altijd één nacht in het Jan van Goyen.

Na de buikwandcorrectie
Het is aan te bevelen tot ongeveer 3 weken na de operatie een stevige elastische pantybroek te dragen die tot boven de navel reikt. Deze broek neemt u mee bij de opname en trekt u na de operatie aan. De pantybroek ondersteunt de wond en voorkomt stoornissen in de wondgenezing. Deze speciale pantybroek kunt u aanschaffen bij een goede lingeriezaak.

De eerste weken bent u alleen in staat om zeer licht lichamelijk werk te verrichten. Als ook de buikwandspieren zijn ingekort of aangetrokken dan is het verstandig de eerste 4 weken niet zwaar te tillen. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, dit kan eventueel met een sunblock.

Het resultaat
Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt. Hoewel de plastisch chirurg streeft naar perfectie, is dit niet altijd haalbaar. Elk lichaam is immers anders. De operatie laat littekens achter die altijd enigszins zichtbaar blijven. Ook het huidgebied onder de navel wordt tijdelijk gevoelloos. In sommige gevallen blijft het gevoelloos, maar dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is kleiner worden.

Complicaties
Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan infecteren, maar dit komt zelden voor. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Verder kan een nabloeding ontstaan.

Overgewicht, roken, het gebruik van sommige medicijnen en suikerziekte kunnen aanleiding geven tot een verstoorde wondgenezing. Dit kunnen redenen voor een chirurg zijn te besluiten de operatie niet uit te voeren.

Als het om een relatief grote buikwandcorrectie gaat, kiest de chirurg er voor de operatie uit te voeren in een ziekenhuis, omdat dan meerdere dagen opname de voorkeur heeft boven een poliklinische dagbehandeling.

Vergoeding
Alleen als een duidelijke medische indicatie bestaat vergoedt een zorgverzekeraar de kosten. Neem contact op met een consulent voor een prijsopgave of kijk op onze prijslijst.