020 3055 800

Borstvergroting -de operatie-

Het eerste consult
De plastisch chirurg bespreekt met jou je wensen over de grootte en vorm van je borsten. Kan aan je wensen worden voldaan? Hierbij houdt de chirurg rekening met de huidige vorm van je borsten, met eventuele asymmetrie, de elasticiteit van de huid en met de plaats van de tepels en de tepelhof. In overleg kiest u de prothesen. Dit kunnen ronde of druppelvormige (anatomische) prothesen zijn. Uiteraard werken we alleen met gecontroleerde, medisch verantwoorde prothesen die zijn toegelaten door het Ministerie van Volksgezondheid. Vervolgens geeft de chirurg aan waar de littekens van de operatie komen en of de borstprothese voor of (schuin) achter de borstspier wordt geplaatst. Ook vertelt hij over de operatierisico’s en eventuele complicaties van een borstvergroting.

Naast vergrotingen met protheses vinden er steeds meer borstvergrotingen met lipofilling plaats. Dat is een vulling met het eigen vetweefsel waarbij je maximaal tot 1 cupmaat groter kan gaan. Lipofilling pakt twee problemen tegelijk aan. Het verbetert het aanzien van de borst en zorgt elders voor een verbetering van de lichaamscontour door verwijdering van het te hergebruiken vetweefsel. Voor meer informatie over deze techniek, klik hier.

Afvallen en zwangerschap
Als de kans bestaat dat je in de nabije toekomst veel gaat afvallen, dan is het belangrijk om dit te bespreken. Vermagering na de ingreep kan het resultaat namelijk nadelig beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor eventuele zwangerschappen. Door een zwangerschap kan de vorm van de borsten veranderen en vaak worden de borsten wat kleiner en slapper. De functie van de borsten wordt in principe niet belemmerd met een borstvergroting. Borstvoeding blijft dus gewoon mogelijk.

De operatie
Tijdens de operatie wordt een borstprothese ingebracht vóór of (schuin) achter de borstspier. De implantaten worden via een snede in de plooi onder de borst ingebracht. Er wordt een holte gemaakt die zo groot is dat de borstprothese er goed in past. De operatie voor borstvergroting wordt uitgevoerd onder algehele narcose.

Na de operatie
De eerste dag na de operatie doe je het heel rustig aan, maar na twee dagen kan je al licht huishoudelijk en administratief werk verrichten. Zwaar werk en tillen moeten de eerste twee weken worden gemeden. Sporten kan weer zes weken na de borstvergroting. Het spreekt vanzelf dat je de eerste weken voorzichtig omgaat met het gebied waaraan je bent geopereerd.

De eerste tijd voelen de borsten erg stevig aan en kunnen de littekens er wat vurig uitzien. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid en krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kun je de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, eventueel met een sunblock.

Het resultaat
In het algemeen is het resultaat van een borstvergroting goed te voorspellen, daarbij is het wel belangrijk dat je je wensen van te voren duidelijk maakt aan de plastisch chirurg. Toch is er geen volledige garantie te geven op het esthetisch resultaat. De littekens die ontstaan na de ingreep zijn ongeveer vijf centimeter lang en zijn op den duur niet (erg) opvallend.

Complicaties
Net als bij andere operaties kunnen complicaties optreden bij een borstoperatie. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie ontstaan. De kans op dergelijke complicaties is echter heel klein.
We hebben de meest voorkomende complicaties op een rijtje gezet.

Kosten
Over het algemeen wordt een borstvergroting niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Vraag de consulent om een prijsopgave.

Prijslijst

De meest gestelde vragen over een borstvergroting.