020 3055 800

Complicaties bij borstvergroting

Complicaties
Net als bij andere operaties kunnen complicaties optreden bij een borstoperatie. Hier vind je de meest voorkomende op een rijtje:

Nabloeding
De meest voorkomende complicatie na een borstvergroting is een nabloeding (een kans van 1-2%). Je krijgt dan extra zwelling en pijn. Een nabloeding gebeurt meestal binnen de eerste uren na de operatie en is de reden dat we je een nacht opnemen. Als er sprake is van nabloeding, dan wordt je opnieuw geopereerd om het bloed te verwijderen en het bloeden te stoppen. Een nabloeding is met een operatie goed te verhelpen.

Infectie
Als, in de loop van één tot twee weken na de operatie, je borst(en) rood, dik en pijnlijk is (een fase later wordt je zelf ziek), dan is dat een teken van een ontsteking (infectie) rond het borstimplantaat. De kans hierop is uitermate klein, maar nooit totaal afwezig. In geval van een ontsteking moet het borstimplantaat verwijderd worden en de wond gespoeld. Je moet dan enige maanden wachten voordat je opnieuw een borstvergroting kan ondergaan.

Ongelijkheid van de borsten
Er kan een ongelijkheid (asymmetrie) van de borsten ontstaan doordat de implantaten te hoog, te laat of te ver uit elkaar zijn geplaatst.

Littekenvorming
Na de borstvergroting heb je littekens. Meestal zitten deze littekens in de plooi onder de borst. Ze vallen hierdoor nauwelijks op. Hoe mooi of lelijk de littekens worden is nooit te voorspellen. De littekens zijn in het begin vurig en rood. Na verloop van tijd verbleken de littekens.
De uiteindelijke littekens zijn onder andere afhankelijk van uw aanleg tot littekenvorming en van de tijd. Als de littekens erg rood en dik worden en blijven, kan de plastisch chirurg deze soms later corrigeren of nabehandelen met onder andere siliconenpleisters.

Venentekening
Door de borstvergroting komt er druk op de huid waardoor er stuwing kan ontstaan. Door de stuwing zie je de bloedvaten door de huid heen, beter.

Gevoeligheid tepels
De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Doordat zenuwen naar de tepel geïrriteerd raken bij het maken van een holte voor het implantaat.
Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval.

Kanteling implantaat
Draaiing is mogelijk van een anatomisch implantaat of een draaiing van een rond implantaat ‘achterstevoren’. Soms kan de plastisch chirurg dit zonder operatie voor je oplossen met een handdraaibeweging. Lukt dit niet dan zal een operatie moeten worden uitgevoerd. Ook is draaiing mogelijk, waarbij de achterkant van de implantaten aan de voorkant zitten (ongeveer 5%). De plastisch chirurg kan de implantaten dan vaak binnen een aantal minuten terugdraaien zonder operatie.

Zichtbaarheid protheses
Wanneer je absoluut niets wilt zien of voelen van een borstimplantaat, raden wij je aan geen borstvergroting te laten uitvoeren. Een borstimplantaat is namelijk altijd wel iets zichtbaar of voelbaar.

Kapselvorming
Het lichaam vormt een bindweefselkapsel om het implantaat. Dit kapsel gedraagt zich niet bij iedereen hetzelfde. Bij een klein aantal vrouwen (ongeveer 5 %) gaat het kapsel schrompelen.
Hierdoor kunnen de borsten een minder fraaie vorm krijgen. Ze voelen dan onnatuurlijk en stug aan en kunnen pijnlijk zijn. Soms is dan een nieuwe operatie noodzakelijk. De plastisch chirurg gebruikt tegenwoordig standaard een implantaat met een ruwe buitenkant. Hierdoor komt overmatige kapselvorming veel minder vaak voor. Bovendien is de kans op kapselschrompeling onder de borstspier kleiner.

Gescheurde implantaat
In zeldzame gevallen gaat een prothese toch vroegtijdig kapot. Vaak merk je dit niet, de tekenen zijn dat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden.

Double bubble fenomeen
Het double bubble fenomeen is het fenomeen waarbij de prothese volledig vast blijft zitten achter de spier en na verloop van tijd de borstklier over de spier heen naar beneden zakt. Dan lijkt het net of je twee borsten boven elkaar hebt.