Nieuws:

Borstonderzoek bij borstprothesen

Of bel ons voor een afspraak 020 305 5847

Oktober is de maand waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor borstkanker. Borstkanker is een vorm van kanker die veel voorkomt bij vrouwen. Daarom is borstonderzoek zo belangrijk. Een veelgestelde vraag aan onze plastisch chirurgen luidt: “is borstonderzoek mogelijk als je borstprothesen hebt?

Dit is een zeer terechte vraag en wij gaan er graag wat uitgebreider op in.

Borstonderzoek bij borstprothesen
Na een borstoperatie blijft het erg belangrijk om regelmatig je borsten te controleren. Dit zelfonderzoek is zeker mogelijk als je prothesen hebt. Daarnaast moet je regelmatig een borstonderzoek laten uitvoeren door een professional.

Bevolkingsonderzoek
Aan vrouwen van 50 tot 75 jaar wordt eens in de 2 jaar een mammografie aangeboden tijdens het bevolkingsonderzoek. Ook als je borstprothesen hebt, kun je een screeningsmammografie laten nemen. Voor dit onderzoek is het belangrijk om de radioloog / specialist te laten weten dat je borstprothesen hebt. Bespreek indien mogelijk ook het type prothesen. Door de prothesen kan het zijn dat het borstklierweefsel tijdens de mammografie niet goed zichtbaar is. De specialist kan dan een Eklundopname maken. De prothese wordt tijdens dit onderzoek tegen de borstwand teruggeduwd waardoor het voorste deel van de borst beter zichtbaar wordt op de mammografie. Dit aanvullende onderzoek is bij het Bevolkingsonderzoek inbegrepen.

Andere mogelijkheden voor borstonderzoek
Indien de uitslag na het Bevolkingsonderzoek niet duidelijk is of wanneer er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, is de volgende stap een MRI-scan of echoscopie. Bij deze onderzoeken is er geen stralingsbelasting. Naast de borsten worden vaak ook de omliggende klieren onderzocht. De plastisch chirurg kan u in principe doorverwijzen voor een MRI-scan. Het kan echter wel zijn dat er kosten aan verbonden zijn. Check dit altijd bij de zorgverzekeraar.

Blijf je borsten controleren!
Borstonderzoek is van groot belang voor alle vrouwen. Of je nu wel of geen borstprothesen hebt. Vrouwen met borstprothesen moeten extra alert zijn op de volgende verschijnselen:

  • Pijnlijke borsten
  • Een branderig gevoel
  • Verandering van vorm
  • Knobbels in de borst
  • Ongewone zwelling
  • Verandering aan de tepel
  • Verkleuring van de huid

Maak bij een van deze klachten altijd een afspraak bij een specialist.

Meer nieuws

Diamanten kwaliteitsstatus voor de zorg van Jan van Goyen

De zorg van Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft het kwaliteitscertificaat DIAMANT van Qualicor Europe behaald. Dat betekent …

Lees meer

Ontmoet onze nieuwe cosmetisch arts: Eda

Vanaf september is cosmetisch arts drs. Eda van den Boogaard – Okatan werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Eda …

Lees meer
spataderen

Spataderen: vraag & antwoord

Meer dan 25% van de bevolking heeft last van spataderen. Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die vaak door de huid heen …

Lees meer

Zoek & Vind

esthetisch centrum jan van goyen amsterdam