020 3055 800

Borstlift -de operatie-

Het eerste consult
Een van onze plastisch chirurgen bespreekt met u uw wensen over de grootte en vorm van uw borsten en bekijkt of aan uw wensen voor een borstlift kan worden voldaan. De chirurg houdt hierbij rekening met de huidige vorm van uw borsten, de elasticiteit van uw huid en met de plaats van de tepels en de tepelhof. Daarnaast vertelt de plastisch chirurg u meer over de ingreep, het beleid voor en na de operatie en eventuele complicaties.

De operatie
De borstlift vindt plaats onder algehele verdoving en duurt twee tot drie uur. Tijdens de operatie wordt overtollige huid weggesneden, de tepel naar boven verplaatst en de borst in de nieuwe vorm gemodelleerd. De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal en lossen, afhankelijk van de plaats van de hechting, vanzelf op. Het kan nodig zijn dat een drain wordt achtergelaten, deze drain zorgt ervoor dat eventueel bloed en vocht wordt afgevoerd.

Na de operatie
Uw borsten kunnen verbonden zijn met een uitgebreid verband of met alleen pleisters over de wondjes. In de meeste gevallen zullen dunne slangetjes uit de wond komen die wondvocht en bloed wegzuigen. Deze slangetjes worden meestal verwijderd voor u naar huis gaat. Direct na de operatie krijgt u medicijnen die de pijn bestrijden.
De pijn die na een dag nog bestaat wordt meestal omschreven als spierpijn en kan normaal gesproken met pijnstillers zoals Paracetamol worden bestreden.

De eerste dag na de operatie zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u licht huishoudelijk en administratief werk verrichten. Het spreekt vanzelf dat de eerste weken voorzichtig moet worden omgegaan met het operatiegebied. Sporten en zwaar werk, zoals stofzuigen en tillen moet u de eerste zes weken mijden.

De eerste tijd kunnen de littekens er wat vurig uitzien.In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kunt u de littekens dan ook bedekt houden in de eerste maanden, dit kan met een sunblock.

Na de operatie draagt u gedurende zes weken een sportbeha, waarvan de eerste drie à vier weken dag en nacht en daarna tot de zes weken om zijn, alleen nog overdag.

Het resultaat
In het algemeen is het resultaat van een borstlift goed te voorspellen, daarbij is het wel belangrijk dat u uw wensen van te voren duidelijk maakt aan de plastisch chirurg. Toch is er geen volledige garantie te geven op het esthetische resultaat. De littekens die ontstaan na de ingreep zijn op den duur niet (erg) opvallend.

Complicaties
In sommige gevallen kunt u last krijgen van keloïdvorming, oftewel vorming van extra bindweefsel in de littekens. Een ander nadeel kan zijn dat de borsten na de operatie platter lijken. Dit kan eventueel verholpen worden met een implantaat.

Vergoeding
Deze ingreep wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Vraag de consulent om een behandelplan of kijk meteen bij de prijslijst.