020 3055 800

Armlift – de operatie-

Het eerste consult
Tijdens dit consult bekijkt uw plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een armlift en bespreekt uw wensen. U wordt geinformeerd over de operatierisico’s en eventuele mogelijke complicaties. Voordat u geopereerd wordt, moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij uw plastisch chirurg.

Voorbereiding
De ingreep vindt in dagbehandeling plaatst. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat iemand u ophaalt na de ingreep want u mag niet zonder begeleiding naar huis. Zorg er ook voor dat u vóór de operatie in een goede conditie verkeerd.

De operatie
Tijdens deze operatie gaat u onder algehele narcose. De ingreep bestaat uit het verwijderen van de bovenarmhuid en indien aanwezig, vetweefsel. De insnijding vindt plaats tussen de oksel en de elleboog, aan de onder/binnenkant van de arm. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt die niet verwijderd hoeven te worden. Vervolgens worden uw armen verbonden. De ingreep duurt ongeveer een uur.

Na de operatie
Eén week lang draagt u een verband om de armen. Dit verband geeft druk op uw arm zodat het de zwelling zo goed als mogelijk tegen gaat. U kunt dit als onaangenaam strak ervaren. Na een week komt u op controle en wordt het verband verwijderd.

U mag gedurende zes weken niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. Na een armlift moet u in de eerste weken zeer voorzichtig te zijn met het bewegen van de armen. Er mag zo min mogelijk spanning op het litteken komen. Na een week kunt u wel weer lichte werkzaamheden verrichten, als u uw armen maar niet te veel gebruikt. Na zes weken bent u weer in staat om zwaar te tillen en uw armen weer volledig te bewegen.

De littekens die ontstaan na de ingreep kunnen er in de eerste tijd wat vurig uitzien en langere tijd gevoelig blijven. In de loop van een jaar verdwijnt die vurigheid, krijgen ze de kleur van de huid en worden ze minder zichtbaar. Ultraviolette stralen zijn niet goed voor littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Mocht u gaan zonnen, smeer het litteken dan goed in met een hoge beschermingsfactor, maar beter blijft u de eerste 3 maanden met het litteken uit de zon.

Resultaat
Zodra de zwelling volledig verdwenen is (na zes weken), kunt u het resultaat goed beoordelen. Na een jaar is het eindresultaat te zien, dan is namelijk de operatiewond en het onderhuidse weefsel volledig genezen.

Bij een armlift kan niet tot het uiterste aan huidoverschot weggenomen worden, omdat er anders teveel trekkracht op het litteken plaats zou vinden door het bewegen van de arm. Dit zou een breed litteken als gevolg kunnen hebben. Vandaar dat er wel wat ruimte in de huid overgehouden wordt. Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar kan nooit voor 100% gegarandeerd worden.

Complicaties
Bij elke operatie bestaat er een kans op een infectie die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Er kan een nabloeding en/of een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. In zeldzame gevallen komt het voor dat het litteken zeer verdikt geraakt. Er kan in zo’n geval hypertrofie (overmatige aanzwelling
of vergroting) of keloïdvorming (littekengezwel) optreden. Patiënten met een Aziatische of Creoolse huid hebben meer kans op deze complicatie. Indien u vermoedt dat uw litteken hypertrofie of
keloidvorming geeft, neemt u contact op met uw plastisch chirurg voor verdere behandeling.

Verdere specifieke risico’s van een armlift zijn beschadiging van zenuwen in de arm en blijvende gevoelloosheid in een deel van de bovenarm.

Kosten
Als er een medische indicatie bestaat wordt er een vergoeding gevraagd bij uw verzekeraar. Of uw verzekeraar deze ingreep vergoed, kunt u nagaan bij uw verzekeraar. Ingrepen op grond van esthetische redenen zijn voor eigen rekening. Bekijk de prijslijst of vraag de consulent om een behandelplan.